branko črnac tusta | kud idijoti | foto: anamarija vartabedijan | 2019.

Dokumentarac “Tusta”, koji prati život karizmatičnog frontmena benda KUD Idijoti, prikazat će se u Kinu SC u ponedjeljak, 30. rujna 2019. godine

Nakon svjetske premijere na ovogodišnjem Motovun film festivalu, gostovanja na Dokufestu u Prizrenu, jednom od najbitnijih regionalnih festivala dokumentarnog filma i nagrade publike na 17. Liburnia film festivalu u Opatiji, dugometražni biografski dokumentarac “Tusta” redatelja Andreja Korovljeva i zagrebačke produkcijske kuće Factum, kreće na turneju po nezavisnim i art-kinima diljem Hrvatske i regije! A zagrebačka premijera održat će se u kinu Studentskog Centra u ponedjeljak, 30. rujna 2019. godine u 19.30 sati. Dodajmo da će u SC doći i scenarist i redatelj Andrej Korovljev, producent Nenad Puhovski, ali i još niz drugih zaslužnih za realizaciju filma.

Ovim emotivnim i angažiranim filmom o Branku Črncu Tusti, frontmenu pulskog punk benda KUD Idijoti, o čovjeku koji nikada nije odustao od čovjeka te o snazi slobodoumnog mišljenja koja je pulsirala u svakom akordu žilavih Idijota, redatelj na svojevrstan način zatvara doku-filmsku trilogiju o Puli. Korovljev je inače autor dokumentarnih filmova s izrazitim političkim i društvenim angažmanom. A u svoju trilogiju ubraja još i filmove Una storia Polesana koja se bavi pulskom sirotinjom te Godine hrđe, film o radnicima brodogradilišta Uljanik. Dodajmo da su oba filma također snimljena u Factumovoj produkciji.

No, ovdje se ne radi se o klasičnom glazbenom dokumentarnom filmu. Naime, KUD Idijoti i Tusta nikada nisu ni bili klasičan punk bend. Arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove glazbe kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava. U filmu o tome tko je bio Tusta govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i glazbenici ex-Yu scene. Ali i njegova obitelj, prijatelji i radnici Uljanika. Jer Tusta je, naime, dok se nije razbolio, bio aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik.

Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska

O njegovoj, ali i svojoj boli, u zadnjem dijelu ovog dokumentarnog filma govore njemu najbliži. Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim životom i stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest. A dok ne pogledate ovaj biografski film, tko je bio Branko Črnac Tusta možete doznati na Wikipediji.

Dodajmo da će zagrebačku premijeru voditi Paola Orlić, producentica kulturnih manifestacija. Ulaznice za ovu projekciju možete kupiti na blagajni Teatra &TD svaki dan od 11 do 13 i od 18 do 19.30 sati. Film će, nakon premijere i to od 1. do 6. listopada 2019. godine, biti dio redovnog repertoara kina SC. Za sve obožavatelje KUD Idijota napominjemo da će na premijeri biti dostupno i redizajnirano dvostruko LP i CD izdanje legendarnog albuma Gratis Hits Live iz 1999. godine. Podsjetimo, on se snimao u pulskom rock-klubu Uljanik, a nedavno ga je objavila diskografska kuća Dancing Bear.

Nakon Zagreba, film u listopadu putuje u Osijek i Split. A riječka publika će ga imati priliku premijerno pogledati u četvrtak, 21. studenog 2019. godine. A ova mini hrvatska turneja završava u Tustinom gradu – u Puli. Ondje će se film prikazati u subotu,, 14. prosinca, kao dio programa manifestacije 25. Sa(n)jam knjige u Istri. Redovna kino distribucija odvijat će se do kraja godine u nezavisnim hrvatskim kinima usporedno s filmskim premijerama. A u planu su i premijere u kinima diljem regije. Više o dokumentarnom filmu Tusta doznajte na IMDB-u.

VIDEO: “Tusta” na putu – napokon Pula!

Tagged