kordiljeri snova - patricio guzman - 2019

Dokukino KIC ponovo otvara svoja vrata – nova sezona kreće 25. rujna uz film “Kordiljeri snova”

Ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarne filmove smještenog u centru Zagreba, u Preradovićevoj 5! Nova sezona kreće u petak, 25. rujna 2020. godine, uz prošlogodišnjeg kanskog pobjednika “Kordiljeri snova” poznatog čileanskog redatelja Patricija Guzmána te uz jedan od najboljih nordijskih dokumentaraca proteklih godina “Spuštanje u vrtlog” Jana Vardoena. Zajedničko im je putovanje u veličanstvene planine Južne Amerike i Arktika gdje priroda bilježi neizbrisive tragove povijesti i krhke otiske memorije. “Kordiljeri snova” posljednji je dio Guzmánove trilogije posvećene istraživanju odnosa između prirodne baštine i kompleksne političke povijesti Čilea.


Dok se u Nostalgiji za svjetlošću (2010) bavi sjeverom, a u Bisernom dugmetu (2015) jugom zemlje, treći dio posvećuje čileanskoj “beskrajnoj kralježnici”, impozantnom planinskom lancu koji se prostire cijelom dužinom zemlje. Guzmán propituje mjesto i simboliku Kordiljera u kolektivnoj svijesti nacije, koji za mnoge figuriraju kao majka koja istovremeno “štiti i izolira” zemlju od ostatka svijeta. Kordiljeri su također svjedoci čileanske krvave povijesti čiji je ekonomski i politički smjer zauvijek promijenila Pinochetova diktatura.

Spuštanje u vrtlog oda je prirodi i teškim životnim uvjetima sjeverne Norveške koju odlikuju snažna glazba i veličanstveni krajolici. Godine 1980. Philip Glass napisao je skladbu prema kratkoj priči Edgara Allana Poea naziva Spuštanje u vrtlog, koja je pak nadahnuta jedinstvenom prirodnom pojavom s otoka Lofoten po imenu Moskenesstraumen. U ovom dokumentarcu pratimo put Arktičke filharmonije do vrha planine Ryten, gdje će izvesti Glassovu glazbu s pogledom na sam Moskenesstraumen. Ovu jedinstvenu vizualno raskošnu simfoniju Dokukino donosi u sklopu projekta KineDok 2020.

S početkom jeseni počinje i nova sezona stalnog filmsko – diskurzivnog programa Dokukina Hall of Fame, prigodno posvećena turbulentnoj povijesti Čilea nakon atentata na Salvadorea Allendea viđenoj kroz dva kultna filmska eseja U Valparaísu (1963) autora Jorisa Ivensa i Čile, tvrdoglavo sjećanje (1997) spomenutog Patricija Guzmána uz uvodno predstavljanje filmologa i hispanista dr. sc. Tomislava Brleka.

U Čile, tvrdoglavo sjećanje Guzmán se vraća u svoju domovinu po prvi puta nakon 23 godine. U svojem kovčegu on nosi svoju trodijelnu kroniku Bitka za Čile, snimljenu u maniri cinéma vérité, političkih tenzija u Čileu 1973. godine i nasilne kontrarevolucije kojom je svrgnuta demokratski izabrana vlada. Nakon projekcije mladi ljudi, koji su odrasli bez ikakva znanja o vojnom puču, šokirani su onim što su vidjeli. Spopada ih urgentna potreba za istinom, jer oni su ti koji moraju ponovno izgraditi Čile. U istom terminu gledamo kratkometražni putopis U Valparaísu – ova suradnja Jorisa Ivensa i Chrisa Markera poetična je posveta nekad prestižnoj luci, ali i refleksija na post-revolucionarno stanje.

Od 29. rujna do 3. listopada Dokukino ugošćuje 4. izdanje Arterije, u organizaciji Kulturno informativnog centra, koje donosi hrvatske premijere aktualnih dokumentaraca o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice – od Yayoi Kusama, Leea Millera i Christa do Rudolfa Nurejeva i Orsona Wellesa, a u pripremi je još niz sjajnih filmova i diskurzivnih programa, festivalskih uspješnica kao i nacionalnih hitova.

Ulaznice je moguće rezervirati i kupiti online slanjem e-maila na adresu info@dokukino.net ili sat vremena prije početka projekcije na blagajni kina u Preradovićevoj 5. Raspored projekcija i više informacija doznajte na mrežnoj stranici dokukino.net.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged