does a bear shit in the woods - tino vuković

Does a bear shit in the woods – Tino Vuković izlaže radove u Galeriji SC

Projekt “Oni dolaze…..” predstavlja izložbu DOES A BEAR SHIT IN THE WOODS čiji je autor Tino Vuković. Izložba će se održati od 29. siječnja do 6. veljače 2021. godine u Galeriji SC.

U petak, 29. siječnja, izložba će se moći pogledati od 18 do 21 sat, a od 30. siječnja do 6. veljače radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 sati. Više informacija o Galeriji SC doznajte na njihovoj Facebook stranici.

Izložba Tina Vukovića u zagrebačkoj Galeriji SC zasnovana je na seriji ljudskih portreta na ravnomjerno obojenim plohama. To nisu klasični portreti stoga što njihovi protagonisti nisu “petrificirani” pred rukom i pogledom slikara (pa onda i okom promatrača) nego su “uhvaćeni” u pokretu ili u nekom međusobno dinamičnom odnosu.

Netipično za ovaj žanr je i to što slikar očigledno kistom ne bilježi izvornu “scenografiju” koja okružuje likove. Umjesto toga oni se, poput kartonskih izrezaka, nalaze pred obojenim slikarskim poljima. “Izvučeni” su iz svog originalnog konteksta i tako eksponirani stoje na vjetrometini mogućih tumačenja i pitanja od strane zatečene publike. Obojene plohe podsjećaju na tehnologiju “zelenog zaslona” (green screen) koja se koristi osobito u filmskoj industriji i televizijskoj režiji kako bi se na praznu podlogu tijekom naknadne obrade snimljenog materijala upisali određeni vizualni efekti i stvorila neka prostorna iluzija.

U okviru svijesti o tome otvara se mogućnost da promatrači “dovršavaju sliku”

Tako da na zaslone projiciraju vlastite mentalne predodžbe koje bi upotpunile slikovnu i značenjsku prazninu i barem djelomično utažile njihovu znatiželju.

S druge strane, u obzir treba uzeti i opciju da su slikane pozadine s razlogom međusobno različite, odnosno da je Tino Vuković putem njih, a po nekom ključu, u svaku sliku već upisao određena raspoloženja posredovana uglavnom pastelnim bojama, što bi moglo biti značajno za dio onih koji pristupaju cjelovitijem tumačenju izloženih slika…. (iz predgovora, Božo Kesić)

O Tinu Vukoviću

Tino Vuković rođen je 1987. godine na Braču. Magistrirao je slikarstvo 2012. na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Deana Jokanovića Toumina. Godine 2013. polaže stručni ispit za muzejsko zvanje kustosa. Od 2013. voditelj je Galerije umjetnina Branislav Dešković u Bolu na Braču.

Radio je na mnogim izložbama kao kustos, autor koncepcija ili autor likovnog postava. Jedan je od autora novog stalnog postava Galerije umjetnina Branislav Dešković.

Ključne riječi (tagovi): - - -