daniel šuljić - izložba "ruka, tuš i trag" :: kic zagreb - galerija na katu :: 2023.

Daniel Šuljić predstavlja svoje radove na izložbi “Ruka, tuš i trag” u KIC-ovoj Galeriji na katu

Daniel Šuljić odabrao je eros, davno, još dok ga nije ni prepoznavao kao metaforu života. Još dok se mučio odabrati li Pankrte ili SEXA-u, Swanse ili The Birthday Party. Njegov umjetnički i kreativni put neodvojiv je od njegova života, točnije, od svakodnevnog bitka. Šuljić od ’80-ih godina 20. stoljeća pa sve do danas živi to što radi.

Kao osnivač, zajedno sa Stankom Kovačićem, glazbene grupe Sina Alberta koja je mogla postati domaća verzija autorskog benda koji uvijek ima nešto novo za reći, Daniel Šuljić kroz zvuk i sliku kreativno promišlja svijet oko sebe. Ne posuđuje niti kopira. On traži načine kako sagraditi svoj autorski stil unutar estetskog kôda koji prepoznaje kao duh vremena i potrebu svoje generacije. Čulo se to u Sinu Albertu. Vidi se to u njegovim animiranim filmovima, no osjeti se to i u ovome izletu u erotski crtež i jednostavnu animaciju istog.

Paralela između komponiranja glazbe i režije animiranih filmova govori o poštenom (ne recikliram tuđe ideje) i zrelom autoru koji ne želi mistificirati svoj rad, nego upravo suprotno, natjerati nas da reagiramo ili plesom ili jednostavnom igrom pogađanja i očekivanja u koju nas uvedu avanture njegovih animiranih likova dok se prepiru oko kolača ili dok usamljeni liježu u krevet.

U crtežima u Galeriji na katu Daniel Šuljić ide korak dalje i potez tuša više

Odabirom erosa i seksa, lako je napravljen identifikacijski most unutar kojeg se odvija radnja koja se širi animacijama. U jednostavnoj animaciji ili gotovom video efektu, no ipak s autorskim dodirom, ovi crteži tušem mitologiziraju odnos ili pokret likova, postaju mali mitemi jednog dodira, pogleda ili koreografije seksa koja se pamti. Daniel je vješt crtač. On je impulzivan no precizan. Narativan je, a opet prepušten emociji i prostoru koju izazov jedne boje i linije nudi. Neuobičajeno figurativno naglašenim stilom, Daniel Šuljić ovim crtežima i animacijom sebe smješta u novi prostor stvaranja, gdje tradiciji pristupa na svjež način.

Daniel Šuljić, redatelj animiranih filmova i glazbenik, rođen je u Zagrebu 1971. godine. Od 1992. do 2010. živio je u Beču, a nakon 2010. živi i radi u oba grada. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 1992. do 1998. slikarstvo i animaciju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču, u klasi C. L. Atterseea, gdje je i diplomirao. Njegovi filmovi prikazivali su se na više stotina međunarodnih i domaćih filmskih festivala, različitim TV postajama diljem Europe i dosad su osvojili mnoge međunarodne nagrade. Od 2011. godine umjetnički je direktor Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb. Docent je na Odsjeku za animaciju i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Postao je član Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, SAD od 2022. godine.

U KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba Daniela Šuljića naziva Ruka, tuš i trag. Ovi izložbu u KIC-u, u Preradovićevoj ulici na broju 5, možete pogledati od utorka, 28. ožujka 2023. godine. Otvorenje izložbe predviđeno je za 20 sati! A više o ovom umjetniku doznajte na njegovoj mrežnoj stranici na adresi danielsuljic.com.

Tagged