dani otvorenog grada 2023 | 3. i 4. lipanj - zagreb | foto: ivan buvinić

Dani otvorenog grada 2023 održavaju osam programa na čak sedam najljepših zagrebačkih lokacija

Projekt “Dan otvorenog grada”, zahvaljujući velikom interesu građana, ove se, 2023. godine, transformirao u nešto veće događanje koje se sada zove “Dani otvorenog grada”. A oni nas očekuju u subotu i nedjelju, 3. i 4. lipnja 2023. godine na sedam zagrebačkih lokacija. Podsjetimo, projekt “Dan otvorenog grada” pokrenut je u listopadu prošle, 2022. godine. A tada je, tijekom jednog dana na nekoliko lokacija projekt predstavio različite umjetničke programe posvećene gradu Zagrebu.


Kroz zborsku pjesmu, šansone, uprizorenja ulomaka iz dramskih tekstova i poeziju, priču o našem gradu istodobno su pričali umjetnici, ali i građani okupljeni na različitim lokacijama. Od Trga kralja Tomislava, Trga bana Jelačića, stare Vlaške pa sve do parka na Tuškancu. A upravo je interes građana bio zalog nastavku i proširenju projekta ove godine koji će se održati u subotu i nedjelju, 3. i 4. lipnja 2023. godine. A umjesto na četiri, Dani otvorenog grada odvijat će na čak sedam zagrebačkih lokacija! A što će se točno i kada održavati, doznajte u nastavku teksta. Također, sve novosti možete doznati i putem Facebook stranice ove manifestacije.

Dani otvorenog grada 2023 – subota, 3. lipanj

ZAJEDNIŠTVO | Trg kralja Tomislava, 11 sati

Događaj Zajedništvo zamišljen je kao “živi lanac” građanki, građana, turista, imigranata ili slučajnih prolaznika, koji držeći za ruke “crtajući” dojmljivu liniju preko Trga. Trg kralja Tomislava u recentnoj je povijesti mjesto održavanja raznih skupova koji povezuju ljude u progresivnoj ideji zajedništva i bolje budućnosti, a istovremeno prostor okupljanja imigranata iz cijelog svijeta koji na njegovim travnjacima čekaju tranzite za neku bolju budućnost. Kroz svoju je povijest mijenjao identitete. Osim što je “okupljalište raznih putnika” u potrazi za boljom budućnošću, on je i bajkovito klizalište koje u doba Adventa okuplja ljude u radosti i odzvanja dječjim smijehom.

Događaj Zajedništvo simbolički je statement onoga što nam budućnost nosi. Samo kroz zajedništvo i empatiju možemo mijenjati svijet nabolje. Vrijednost ovog događaja značajna je u društvenom kontekstu jer osvješćuje trenutak u kojem živimo i koji pod znak pitanja stavlja neke do sada nedvojbene vrijednosti za koje se kao društvo trebamo izboriti.

ODA MLADOSTI | Trg bana Jelačića, 12 sati

Na Trgu bana Josipa Jelačića održat će se događanje pod nazivom Oda mladosti. Ono je zamišljeno kao svojevrsni dijalog solidarnosti i povezanosti kroz glazbu. Zbor će uz vodstvo Hede Gospodnetić i uz sudjelovanje glazbenika Vitomira Ivanjeka i Ivana Petranovića izvoditi poznate pjesme iz starih, ali i današnjeg vremena, kao i pjesme posvećene Zagrebu. A slučajni prolaznici pozvani su pridružiti se zajedničkoj zborskoj pjesmi.

Na taj način sama izvedba zadržava karakter improvizacije i participativnosti. Ovo događanje ima za cilj podsjetiti na krhkost i prolaznost vremena, onog nekada i ovoga sada. Zaustavlja nas u jednom trenutku koji dijelimo zajedno sa svojim sugrađanima i s gradom u kojem živimo. Uz nastup zborova treće životne dobi, na Trgu će nastupiti i zborovi zagrebačkih osnovnih škola. A time će se uspostaviti i međugeneracijski dijalog, iznimno važan upravo u ovim kriznim vremenima.

FLASHMOB | Dolac, 12.45 sati

Tržnica Dolac simbol je života grada i mjesto susreta koje subotom bilježi najveću posjećenost. Upravo u vrijeme kada je Dolac prepun građana koji kupuju svježe namirnice ili turista koji svojim kamerama bilježe autentičnu ljepotu najljepše zagrebačke tržnice održat će se svojevrsni plesni performans. Točnije flashmob. Umjetnici će izvodeći performans, zaintrigirati kupce i prodavače i uključiti ih u plesnu aktivnost.

Na taj način dogodit će se neočekivana interakcija između umjetnika, građana koji redovito posjećuju Dolac, ali i onih koji na njemu prodaju svoje proizvode. Navedeni događaj specifičan je po karakteru koji u sebi nosi faktor iznenađenja pa prema javnosti komuniciramo isključivo lokaciju, ne i sadržaj. Dakle, građani se pozivaju na Dolac. Ali ne znaju što ih tamo očekuje…

PLESNJAK | Zrinjevac, 19 sati

Ples je u Zagreb stigao preko plemenitaških salona. A u Zagrebu se prvi put zaplesalo, zahvaljujući veseloj grofici Erdödy 1749. godine i to pod krabuljama. Od tada se u povijesti Zagreba redovito spominju organizirani plesovi, tzv. plesnjaci u kojem sudjeluju građani. Postojali su pokušaju da se obnovi ta lijepa tradicija, ali kontinuitet je izostao. Ideja je obnoviti retro trend plesnjaka kao platformu druženja, susreta i zajedništva.

Plesnjak na donjogradskom platou otvoren je za sve građane koji će dobiti priliku zaplesati kao u dobra stara vremena. I to uz Roberta Marekovića i njegov bend Swingers. Glazba će biti tematska i obuhvaćat će vrijeme 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, s repertoarom koji će prezentirati hitove iz navedenih perioda.

Dani otvorenog grada 2023 – nedjelja, 4. lipanj

ZAGREBAČKA ŠANSONA | Zrinjevac – Paviljon, 11 sati

Na Zrinjevcu nas očekuju zagrebačke šansone u izvedbi Ivane Starčević i Matije Antolića. Uz njih Marko Petrić će čitati ulomke iz literature posvećene starom Zagrebu, točnije Zagrebulje Augusta Šenoe, Milčecovi Pozdravi iz Zagreba, Priče iz starog Zagreba Krešimira Kovačića… Ali će i pozivati građane da prepričaju osobne priče o gradu. Ovaj događaj hommage je gradu u kojem živimo…

SPORTSKA MATINEJA | Europski trg, 12 sati

Nedjelja je rezervirana za sportsko jutro na Europskom trgu kojem se mogu pridružiti svi – od najmlađih do najstarijih. A družit ćemo se kroz razne rekreativne sadržaje koje su osmislili i organizirali članovi Hrvatskog sportskog saveza gluhih. Također i građani će biti pozvani na sudjelovanje. Sportske aktivnosti će tako postati community event čija je svrha privući sto više građana kao sudionika umjetničko-sportske izvedbe. Cilj je promovirati zajedništvo, u ovom slučaju kroz sport.

BALET | Cvjetni trg, 16 sati

U suradnji sa zagrebačkom Školom za klasični balet postavit će se pozornica na kojoj će se izvoditi baletni program – od baletnih vježbi od ulomaka iz popularnih baleta. Još u vrijeme održavanja Dana otvorenog trga, na tratini s lijeve strane zagrebačkog HNK, improvizirana baletna pozornica na kojoj su prikazivani ulomci iz popularnih klasičnih i suvremenih baleta privlačila je publiku različitih generacija. Cilj ovog eventa je promocija baletne umjetnosti na jednom od najpopularnijih zagrebačkih trgova, kao i privlačenje pažnje građana svih generacija.

ZAČARANA ŠUMA | Park Tuškanac, 18 sati

Scensko događanje u režiji Ivice Buljana, odvest će građane u šetnju parkom Tuškanac i potragu za izvođačima koji će “skriveni” na određenim lokacijama u malim grupama recitirati poeziju, dijelove iz slavnih dramskih tekstova Shakespearea, Čehova ili Molliera. Ali i izvoditi improvizirane situacije iz svakodnevnog života.

Otkrivanje glumaca u neobičnom prostoru, skrivenih u parku čini ovaj događaj specifičnim i nudi građanima ne samo mogućnost drugačije percepcije literarnih djela, već i interakciju s izvođačima u prostoru koji nije klasično teatarski. Dodajmo da u Začaranoj šumi sudjeluju Nina Violić, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija, Filip Vidović, Barbara Prpić, Marko Cindrić, Lovro Rimac i Damjan Humski.

Tagged