30. dani hrvatskog filma 2021 / kino tuškanac zagreb

Dani hrvatskog filma – jubilarno 30. izdanje filmskog festivala u kinu Tuškanac

Dani hrvatskog filma ove godine održavaju svoje jubilarno, 30. izdanje! Tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održat će se od 12. do 16. rujna 2021. godine u kinu Tuškanac u Zagrebu.

Već tri desetljeća zaredom spomenuta manifestacija okuplja i predstavlja recentnu hrvatsku filmsku produkciju. Cilj joj je ravnopravno promicanje i vrednovanja svih filmskih rodova, ali i podsjećanja na domaću filmsku baštinu. Ovogodišnje izdanje Dana hrvatskog filma uključuje 76 filmskih uradaka raspoređenih u pet kategorija. To su animirani film, dokumentarni film, eksperimentalni, igrani te namjenski film i videospot.


Selekciju programa realizirali su Jelena Pašić u kategoriji eksperimentalnog filma – odabrano je 11 naslova. Janko Heidl u kategoriji namjenskog filma i videospota odabrao je 20 naslova, dok je Miro Frakić za animirani film dodao 8 filmova. Dragan Jurak za dokumentarni film odabrao je 24 filma, a Damir Radić u kategoriji igranog filma 12 naslova. Cjelovit popis filmova iz natjecateljskog programa, kao i program festivala pronađite na adresi dhf.hr.

Spomenuti se filmovi natječu za brojne nagrade na Danima hrvatskog filma

To su Grand Prix u niz kategorija i Nagrada Zlatna uljanica Glasa Koncila. Nagradu Jelena Rajković Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem redatelju ili redateljici u dobi do 30. godina. A tu su i Nagrada za etiku i ljudska prava te Nagrada publike.

Popratni program uključuje dvije retrospektive. Jedna je posvećena filmskim autoricama čiji su filmovi u protekla tri desetljeća ovjenčani nagradama na izdanjima DHF-a. Druga retrospektiva je Obnovljena baština. Nju čine restaurirani filmovi u produkciji Zagreb filma koji će se prikazivati kao uvertira u natjecateljski program.

Za sve zainteresirane posjetitelje željne edukacije Dani hrvatskog filma održavaju dvije radionice

To su Radionica filmske kritike pod vodstvom i mentorstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović te Radionica filmova u jednom kadru. Poseban će program u formi tribine biti posvećen Ivi Škrabalu, filmskom redatelju, scenaristu, filmskom publicisti i povjesničaru filma, inicijatoru Dana hrvatskog filma i Hrvatskog filmskog ljetopisa.

Kroz okrugli stol pod nazivom Dani hrvatskoga filma – sljedećih 30 godina? organizatori će pokušati inicirati promišljanje budućnosti i daljnjeg razvoja ove manifestacije. Također, posjetitelji će u sklopu manifestacije moći pogledati i izložbu izabranih plakata prva tri desetljeća Dana hrvatskog filma.

Za kraj izdvajamo jedinstveni glazbeno-filmski program Kinofonija! On će nakon službenog otvaranja festivala koje je predviđeno za nedjelju, 12. rujna, uključiti projekciju glasovitog nijemog filma Berlin, simfonija velegrada redatelja Waltera Ruttmanna iz 1927. godine. Film će se prikazivati uz glazbenu pratnju nagrađivanog hrvatskog kvarteta Chui, koji će posebno za ovu priliku uživo izvesti originalnu prateću glazbu. Ulaz na kompletan program Dana hrvatskog filma je besplatan!

Tagged