brončano posude - stariježeljeznodobni tumul - kleinklein, großklein - 2020

Dani Austrije u sklopu Festivala EU arheologije – pogledajte izložbu posuđa iz starijeg željeznog doba

Izložba “Napravljeno u Austriji – Uvoz i izvoz u Hallstattu, Strettwegu i Großkleinu tijekom starijeg željeznog doba” otvorit će se u ponedjeljak, 24. veljače 2020. godine s početkom u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Na izložbi se putem informativnih postera i izabranih replika predmeta prikazuje trgovinsku razmjenu i dalekosežne veze elita tijekom starijeg željeznog doba u vremenu od 800. do 400. g. pr. Kr.

Rudnici soli u Hallstattu proizvodili su jednu od najvažnijih sirovina u tom vremenu – sol. Unatoč udaljenosti, zajednica u Hallstattu nije bila izolirana, već je funkcionirala u sklopu široke mreže pretpovijesnih zajednica koje su živjele zapadno i istočno od Alpa.


U blizini Großkleina, uz istočni put od Alpi do panonske nizine, nastala su dva velika centra – Falkenberg pored Judenburga te Burgstallkogel pored Groa. Ova su visinska naselja, s pripadajućim grobljima pod tumulima, dominirala krajolikom, koristila sirovine, pogotovo željezo, i kontrolirala trgovinu. Uvozni predmeti, pronađeni u najbogatijim grobovima, potvrđuju dalekosežne veze ovih elita.

U utorak, 25. veljače 2020. godine s početkom u 12 sati, održat će se radionica na engleskom jeziku With Smartphones to Prehistory.

Program radionice:

  • Uvod u digitalnu arheologiju u Hallstattu i Großkleinu;
  • Virtualna stvarnost u hallstattskim rudnicima – VirtualArch projekt EU-a;
  • Digitalni alati korišteni u projektu Iron-Age-Danube;
  • Prezentacija međunarodne rute Iron-Age-Danube
  • Autori radionice: mag. Hans Reschreiter, dr. sc. Marko Mele;

Dani Austrije jedno je od niza događanja Festivala arheologije Europske unije tijekom kojeg, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, 26 država članica Europske unije predstavljaju arheološku kulturnu baštinu svoje zemlje.

Festival arheologije Europske unije odvija se pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta u prvoj polovici 2020. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Organizatori Festivala su Europsko udruženje arheologa i Arheološki muzej u Zagrebu.

Autori izložbe su mag. Hans Reschreiter, dr. sc. Kerstin Kowarik, mag. Susanne Tiefengraber, dr. sc. Georg Tiefengraber i dr. sc. Marko Mele.

Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka 2020. godine.


  • foto: Universalmuseum Joanneum, N. Lackner

Tagged