cro race 2019

CRO Race 2019 – biciklistička utrka koja se vozi kroz Hrvatsku u šest etapa

Međunarodna biciklistička utrka CRO Race održat će se od 1. do 6. listopada 2019. godine i vozit će se kroz šest etapa na trasi od ukupno 1022 kilometra kroz teritorij cijele Republike Hrvatske. Na ovogodišnjoj utrci sudjelovat će ukupno 18 svjetskih timova iz kategorija natjecanja World Tour, Pro Continental i Continental.

Etape CRO Racea 2019

 • Osijek – Lipik (200 km, 30. rujan)
  – Osijek – PP Kopački rit – Kutjevo – PP Papuk – Pleternica – Požega – Pakrac – Lipik;
 • Slunj – Zadar (183 km, 1. listopad)
  – Slunj – NP Plitvička jezera – PP Velebit – Zadar;
 • Okrug – Makarska (155 km, 2. listopad)
  – Okrug – Baška Voda – Brela – Tučepi – Podgora – PP Biokovo – Makarska;
 • Starigrad – Crikvenica (155 km, 3. listopad)
  – Starigrad – NP Paklenica – PP Velebit – NP Sjeverni Velebit – Sveti Juraj – Senj – Crikvenica;
 • Rabac – Platak (136 km, 4. listopad)
  – Rabac – Labin – PP Učka – Opatija – Rijeka – Čavle – Platak;
 • Sveta Nedelja – Zagreb (154 km, 5. listopad)
  – Sveta Nedelja – PP Žumberak Samoborsko Gorje – Velika Gorica – Dugo Selo – Vrbovec – Sveti Ivan Zelina – PP Medvednica – Zagreb;

Kao i do sada, kraj zadnje etape i proglašenje ukupnog pobjednika bit će upriličeno na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

O biciklističkoj utrci Cro Race 2019

Ovogodišnje, peto izdanje utrke CRO Race (biciklistička utrka je krenula 2015. godine pod imenom Tour of Croatia) po mnogočemu će biti uzbudljivo i atraktivno. U Hrvatsku dolaze timovi iz Australije, Bahreina, Izraela, Kazahstana, Nizozemske, Njemačke i Poljske, po dva tima iz SAD-a, Francuske, Italije i Slovenije te tri tima iz Austrije. Ukupno 126 biciklista borit će se za crvenu majicu vodećeg biciklista u ukupnom vremenskom poretku, a na kraju će biti nagrađeni i najbolji biciklisti po bodovnom poretku i poretku brdskih ciljeva, najbolji mladi vozač do 23 godine te najbolja ekipa.

Organizator utrke je CRO Race tvrtka Top Sport Events, koja se već dokazala kao uspješan organizator proteklih četiriju izdanja utrke kroz Hrvatsku, a na čelu koje je proslavljeni bivši hrvatski biciklist Vladimir Miholjević.

“U ime cijelog organizacijskog tima želim zahvaliti svim državnim institucijama, županijama i gradovima te partnerima i sponzorima što su ostali uz nas i podržali ovaj projekt, a drago mi je i što smo okruženi suradnicima koji su od prve godine s nama. Svi smo još više motivirani za to da Hrvatskoj i svijetu pokažemo kako smo spremni ugostiti manifestaciju na ovako visokoj natjecateljskoj razini te da smo zemlja koja stremi sportskim uspjesima i može zadiviti cijeli svijet svojim prirodnim ljepotama i baštinom. Organizacijski se uvijek trudimo biti još bolji pa smo tako posebno sretni što će između etapa transferi biti minimalni te će biciklističke ekipe imati dovoljno vremena za kvalitetnu regeneraciju i pripremu sljedećih etapa. Utrka rutom prolazi kroz brojne parkove prirode i nacionalne parkove te smo ponosni što će i ove godine najljepša razglednica Hrvatske obići cijeli svijet”, rekao je Vladimir Miholjević, direktor utrke CRO Race.

Zanimljivo je da uz bicikliste profesionalce ove godine kreće i utrka Kids CRO Race na kojoj će se natjecati djevojčice i dječaci u dobi od 9 do 12 godina. Natjecanje se organizira u suradnji s osnovnim školama na trenažerima koje će se postaviti u sedam gradova: Osijeku, Lipiku, Zadru, Makarskoj, Crikvenici, Rijeci i Zagrebu. Trenažeri simuliraju virtualnu utrku, pretvarajući svakog natjecatelja u animiranu figuricu, a budući da su svi trenažeri umreženi, svi će natjecatelji imati jednake uvjete.

Dječja utrka prikazivat će se na TV ekranu na kojem je može pratiti i publika te na taj način bodriti najmlađe natjecatelje u svakom od gradova, a ukupni pobjednik će se, poput pobjednika prave utrke, proglasiti na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

Raspored KIDS CRO Racea:

 • 30. rujna u Osijeku od 12 do 14.30 sati
 • 1. listopada u Lipiku od 12 do 14.30 sati
 • 2. listopada u Zadru od 12 do 14.30 sati
 • 3. listopada u Makarskoj od 12 do 14.30 sati
 • 4. listopada u Crikvenici od 12 do 14.30 sati
 • 5. listopada u Rijeci od 10.45 do 13 sati
 • 6. listopada u Zagrebu od 10.30 do 13 sati

Trasa utrke CRO Race 2019

Utrka četvrtu godinu zaredom starta u Osijeku, prolazi kroz Našice, Kutjevo, Pleternicu, Veliku, Požegu, Pakrac i druga mjesta u Osječko – baranjskoj i Požeško – slavonskoj županiji, s ciljem u Lipiku. Ta uvodna i ujedno najduža etapa od 227 kilometara jedna je od zahtjevnijih, jer se radi o prvoj etapi kad su moguća i neka iznenađenja. Uspon na Papuk dovoljno je rano na ruti da timovi uspiju pokriti eventualne bjegove, stoga se očekuje da će ta etapa završiti grupnim sprintom u Lipiku. Za gledatelje će uz sportski segment sigurno biti uzbudljivo vidjeti bogatstvo boja Slavonije te kadrove iz čak triju parkova prirode koji se nalaze uz rutu, Kopačkog rita, Papuka i Lonjskog polja.

Druga najduža etapa s 183 kilometra kreće iz Slunja preko Nacionalnog parka Plitvička jezera prema usponu na Park prirode Velebit, koji je ujedno i glavna prepreka za sprintere s kojeg se spuštaju u Zadarsku županiju, odnosno prema Zadru. U gradu se ponovno očekuje nekoliko uzbudljivih krugova po poluotoku te atraktivan sprint uz gradske zidine i predivnu scenografiju koju pružaju Morske orgulje i Sv. Donat što će gledateljima širom svijeta biti zanimljivo jednako kao i sama utrka.

Treći je dan kao stvoren za brdaše koji će nakon starta u Okrugu krenuti put Biokova i vratiti se natrag gdje ih čeka cilj u Makarskoj. Tijekom etape duge 155 kilometara vidjet će sve ljepote Splitsko – dalmatinske županije, osobito srednje Dalmacije i Makarske rivijere – Brela, Bašku Vodu, Tučepe i Podgoru.

Četvrta etapa je, kako su se usuglasili svi koji su je obišli, jedna od ljepših cesta za vožnju motorom ili biciklom u Europi pa su organizatori sretni što će je vidjeti cijeli svijet, no prolazeći preko nje i najmanja nepažnja može koštati vodeće bicikliste ukupnog poretka na dinamičnoj stazi. Start je u Starigradu, a gledatelji će imati priliku uživati u ljepotama Nacionalnog parka Paklenica. Cilj je etape na glavnom gradskom trgu u Crikvenici, a spretnost i brzina odlike su koje moraju krasiti njezinog pobjednika.

Prošle su godine Rabac i Labin bili izvrsni domaćini pete etape, a tu će praksu nastaviti i ove godine na etapi koja će krenuti iz Rapca s usponom u Labin pa preko Učke u Ičiće, Opatiju, Rijeku i Čavle. Za tu je etapu cilj postavljen na Platku što je ujedno i prvi put da je Platak uključen u utrku.

Posljednja etapa ona je između Svete Nedelje i Zagreba. Nakon što je Vicenzo Nibali prije dvije godine upravo osvojenim bonifikacijama na prolaznom cilju u Svetoj Nedelji na zadnjoj etapi uspio izboriti pobjedu u ukupnom poretku, zasigurno nitko neće podcijeniti posljednju etapu koja je samo naizgled jednostavna. Ove je godine upravo Sveta Nedelja izabrana za start, nakon čega će biciklisti krenuti prema Zagrebu, Velikoj Gorici, Dugom Selu, Vrbovcu i Svetom Ivanu Zelini te se kroz istočni dio Zagrebačke županije vratiti u Zagreb na cilj. Dinamičnost i zahtjevnost krugova po središtu grada Zagreba ne dozvoljavaju predahnuti nikome, a pobjeđuje redovito najspremniji eksplozivni biciklist na utrci. Završna dva kruga u Zagrebu posebno su atraktivna, a pobjeda na Trgu svetog Marka ima svoju težinu i značaj, jer su svjetski biciklistički komentatori već nekoliko puta pohvalili tehnički i estetski završetak ove etape.

Gdje gledati i slušati CRO Race uživo?

Kao i dosadašnjih godina, utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija s dvanaest sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetka. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu, a TV prijenos će, zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O., emitirati brojne televizijske postaje s čak šest kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – u čak 190 zemalja, od kojih će neke utrku prenositi i uživo.

Ukoliko niste u mogućnosti, biciklističku utrku možete slušati na Drugom programu Hrvatskog radija.

Novost je ove godine i to što će se za američko tržište utrka prenositi uživo preko kanala GCN, najveće biciklističke online mreže. Dodatno, utrka će se moći gledati i na brojnim interkontinentalnim letovima zrakoplovnih kompanija koje svojim putnicima pružaju sportske sadržaje. Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na više od deset prijenosa Olimpijskih igara, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka.

Popis timova na CRO Race 2019

 • MITCHELTON SCOTT, WorldTeams, Australia
 • BAHRAIN MERIDA, WorldTeams, Bahrain
 • CCC TEAM, WorldTeams, United States
 • ASTANA PRO TEAM, WorldTeams, Kazakhstan
 • ISRAEL CYCLING ACADEMY, Professional Teams, Israel
 • DELKO MARSEILLE PROVENCE, Professional Teams, France
 • BARDIANI CSF, Professional Teams, Italy
 • ANDRONI GIOCATTOLI – SIDERMEC, Professional Teams, Italy
 • VITAL CONCEPT B&B, Hotel Professional Teams, France
 • TIROL KTM CYCLING TEAM, Continental Teams, Austria
 • METEC – TKH CONTINENTAL CYCLINGTEAM P / B MANTEL, Continental Teams, Netherlands
 • P & S METALLTECHNIK, Continental Teams, Germany
 • WIBATECH MERX, Continental Teams, Poland
 • TEAM ILLUMINATE, Continental Teams, United States
 • HRINKOW ADVARICS CYCLEANG, Continental Teams, Austria
 • ADRIA MOBIL, Continental Teams, Slovenia
 • TEAM FELBERMAYR SIMPLON WELS, Continental Teams, Austria
 • LJUBLJANA GUSTO SANTIC, Continental Teams, Slovenia

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged