čarobna frula - hnk zagreb - 2020

Čarobna frula u režiji Krešimira Dolenčića u Hrvatskom narodnom kazalištu

Čarobna frula, posljednja opera genijalnoga skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta iznimno je djelo koje u sebi ujedinjuje sve najbolje osobine jednoga od najvećih skladatelja u povijesti… Mozart je u formi bajke ispričao priču o borbi dobra i zla, o pobjedi ljubavi i iskrenosti nad intrigama, zloćom i smrću.

Čarobna frula jedan je od vrhunaca operne umjetnosti i izazov je kako za izvođače, tako i za publiku. Nastala je na njemački libreto Emanuela Schikanedera, a praizvedena je 30. rujna 1791. u Beču, samo dva mjeseca prije Mozartove smrti.

Oblikovana u dvama činovima, Čarobna frula na prvi se pogled čini jednostavnom bajkom o borbi dobra i zla. Međutim, ispod površine se skriva kompleksna alegorija o potrazi za mudrošću i prosvjećenjem u duhu tadašnjega vremena.

Operu je režirao Krešimir Dolenčić, a dirigiraju Nikša Bareza i Vjekoslav Babić. Operu možete pogledati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 11. i 13. studenoga 2020. godine u 19.30 sati.

Zanimljivo, premijera Čarobne frule je bila 22. studenoga 2018. godine. Više o operi i ulaznicama provjerite na mrežnoj stranici na adresi hnk.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -