cantus ansambl - solo tutti :: kd lisinski zagreb :: 2022.

Cantus Ansambl u Lisinskom održava “Solo Tutti”, drugi koncert ciklusa

Cantus Ansambl održava u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog drugi koncert svog novog ciklusa. Tako će se koncert naziva SOLO-TUTTI održati u subotu, 17. prosinca 2022. godine s početkom u 20 sati. Dodajmo da će Cantus Ansambl u Lisinskom, pod dirigentskom palicom Berislava Šipuša, izvesti praizvedbe dviju hrvatskih skladbi. I to jednu postojeću i jedno novu hrvatsku skladbu te još dva djela inozemnih autora.


Komorne glazbe Paula Hindemitha suvremeni su klasik. Osam komornih skladbi iz 1920-ih godina 20. stoljeća kojima je Hindemith redefinirao što znači komorn(ij)a glazba za stoljeće Nove glazbe. A Cantus Ansambl izvodi trostavačnu Komornu glazbu br. 7, koja je zapravo koncert za orgulje i komorni orkestar. Dodajmo da uz Ansambl nastupa i solistica Tea Kulaš.

Ona će poslije izvesti i to posve novo djelo – OrganMusicBook, napisanog za solo orgulje solo. Zanimljivo, njega je napisao Danijel Legin, skladatelj i pedagog, dobitnik nagrade Stjepan Šulek, stipendije Rudolf i Margita Matz te drugih potpora i narudžbi, a osim što svira u Cantus Ansamblu bavi se i notnim izdavaštvom. Stage dimmed je druga praizvedba koju je napisao domaći autora Boris Jakopović, a to je skladba za komorni ansambl. Dodajmo da je Jakopović kompoziciju studirao u Kijevu, a nedavno je u Rijeci doktorirao biomedicinu. Na prošlom MBZ-u predstavio se skladbom Alliages II koju je izveo Vid Veljak i s kojom je bio u užem izboru za nagradu Josip Štolcer Slavenski.

Cantus Ansambl će ugostiti i Enrica Dinda

Talijanski violončelist i dirigent Enrico Dindo, učenik velikog Antonija Janigra, domaćoj je publici najpoznatiji kao nekadašnji šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, a u Cantusovu ciklusu gostuje dvjema izvedbama i to najprije izvedbom jedne od triju Sonatina. Njih je 2019. napisao talijanski skladatelj Fabio Vacchi, čija je djela Jean-Jacquez Nattiez nazvao “elokventno dramatičnima”.

U djelu Ad te… koje je napisao Berislav Šipuš, Dindu će se priključiti gudači u concertinu iz 2010. godine. Za to ispreplitanje solista i ansambla Šipuš je 2011. dobio godišnju nagradu HAZU za područje glazbene umjetnosti. U obrazloženju nagrade stoji da da skladbu odlikuje “postimpresionizam, uz kompletno doziranje bartokovskih tehnika mikropolifonije te kolorističkog harmonijskog idioma Olivera Messiaena“, kao i “ukusno nepredvidljiv protok vremena”. Više informacija o ovom ansamblu doznajte na njihovim mrežnim stranicama na adresi cantus-ansambl.com.

Tagged