cantus ansambl 2020

Cantus Ansambl najavio prvi koncert sezone te proslavu 20. rođendana

Nakon višemjesečnog izbivanja iz koncertnih dvorana, Cantus Ansambl najavljuje novu sezonu vlastitog ciklusa, kojom će proslaviti i 20. obljetnicu svojeg postojanja na hrvatskoj i međunarodnoj suvremenoj glazbenoj sceni.

Kroz pet koncerata zagrebačkoj publici predstavit će antologijska i repertoarna dijela 20. i 21. stoljeća, ali i praizvedbe najmlađe generacije domaćih skladatelja.

Od antologije do narudžbe, programska je okosnica umjetničkog voditelja Ansambla Berislava Šipuša, koji je zajedno s Ansamblom u posljednjih 20 godina kontinuiranog i vrlo aktivnog djelovanja izveo više od 700 skladbi, naručio nova djela od gotovo svih domaćih skladateljica i skladatelja te surađivao sa, za suvremenu glazbu, najrelevantnijim solistima i dirigentima.

U novoj sezoni koncertni ciklus Cantus Ansambla seli i na novu adresu – u koncertnu dvoranu Hrvatskog glazbenog zavoda.

Prvi koncert održat će se već 21. rujna 2020. godine s početkom u 20 sati

Koncert će se održati pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera, a program posvećen austrijskoj suvremenoj glazbi uključit će djela troje austrijskih suvremenih skladatelja. Olga Neuwirth jedna je od vodećih svjetskih skladateljica, a svoje ime izgradila je velikim formama. Tu je opera Lost Highway, koja se temelji na filmu Davida Lyncha i Orlando, kojom je Bečka državna opera tek 2019. po prvi puta u svojoj dugoj i bogatoj povijesti naručila jedno operno djelo od žene – skladateljice.

Na koncertu će se predstaviti ipak manjim komadom, skladbom Spleen za basklarinet solo, u izvedbi stalnog člana Ansambla, klarinetiste Danijela Martinovića.

Na koncertu će se čuti i komorno djelo “… aus freier Lust … verbunden …”

Skladba je od još jednog autora skladateljske škole obližnjeg nam Graza, Georga Friedricha Haasa. Sebi svojstvenim minimalizmom i misticizmom glazbenog jezika, Haas se uspio nametnuti kao jedan od najizvođenijih svjetskih skladatelja. Ansambl će praizvesti i dva nova djela – Austrijanca Bernharda Edera, ali i mladog hrvatskog skladatelja Josipa Prajza.

Ove slavljeničke sezone neće se zaobići niti doajeni hrvatske suvremene glazbe, a prvi među njima je svakako Milko Kelemen, čiji će puhački kvintet Entrances otvoriti ne samo ovaj koncert, već i cijelu sezonu.

Više o Cantus Ansamblu doznajte na mrežnoj stranici na adresi cantus-ansambl.com.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - -

1 thought on “Cantus Ansambl najavio prvi koncert sezone te proslavu 20. rođendana

Comments are closed.