brdo knjiga 2023

Brdo knjiga 2023 – drugo izdanje festivala za ljubitelje planina, knjiga i vedrog duha

Drugo izdanje festivala knjiga i planina “Brdo knjiga” održat će se u Samoboru i okolnom gorju od četvrtka od nedjelje, od 18. do 21. svibnja 2023. godine. A organizatori “Brda knjiga 2023”, festivala za ljubitelje planina, knjiga i vedrog duha najavili su bogat četverodnevni program. Od četvrtka, 18., zaključno s nedjeljom, 21. svibnja, u nekoliko samoborskih kulturnih i obrazovnih institucija te Parku prirode Samoborsko gorje – Žumberak, održat će se zanimljiva kulturna zbivanja nadahnuta planinama. A u glavnom festivalskom prostoru, samoborskom Centru za mlade Bunker, nudit će se brojne izložbe, predstavljanja knjiga i TV serijala, okrugli stolovi te glazbeni program.


Svoje će knjige na drugom Brdu knjiga predstaviti Stipe Božić, Ana Lemić, Milan Majerović-Stilinović, Zdenko Bašić, Tatjana Šavorić, Ranko Dragičević, Nikola Horvat, Damir Šantek i Tomislav Dolušić. A iz Slovenije ove godine dolaze alpinističke legende, autori planinarskih knjiga Iztok Tomazin i Andrej Stritar. A kao moderatori ili sudionici okruglih stolova sudjeluju pisci, prevoditelji i/ili urednici. To su Edo Popović, Ivica Prtenjača, Roman Simić, Branislav Oblučar, Alan Čaplar, Drago Glamuzina, Dražen Klarić i Željko Žarak.

Novost je da ove godine na brdo dolaze i glumci. Tako će ulomke iz kultne britanske knjige Živa planina autorice Nan Shepherd čitati Doris Pinčić Guberović. Dijelove nove knjige Stipe Božića Penjačevi zapisi čita Vedran Mlikota, dok će Alen Šalinović predstaviti ulomke iz nove knjige Milana Majerovića-Stilinovića, romana Srce mog medvjeda.

Brdo knjiga 2023 prvog dana festivala predstavlja multimedijsku izložbu “Vrapci na brdu”

Prvog dana festivala izletnička skupina Vrapci, sastavljena od osmero renomiranih likovnih umjetnika, predstavit će svoju multimedijsku izložbu Vrapci na brdu. A i na ovom se izdanju festivala organiziraju pohodi u prirodu. Tako je za subotu, 20. svibnja, organiziran izlet u Park Prirode Žumberak s kreativno osmišljenim šetnjama. A u nedjelju, 21. svibnja, održat će se pješačka tura u Samoborsko gorje, nazvana “kulturno uzdizanje”. Šetat će se uz glazbenu pratnju, usputno čitanje knjiga, a na kraju će se održati završna fešta za sve posjetitelje i prijatelje festivala.

Samoborska knjižnica, muzej i Strukovna srednja škola također ugošćuju zanimljive goste na popratnom pred-programu i programu festivala. Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a za izlete je potrebna prijava organizatorima. Organizator festivala je izdavačka kuća Libricon, a su-organizator samoborsko Pučko otvoreno učilište.

Sve novosti i najave vezane za festival možete pratiti na festivalskoj Facebook ili na službenoj web stranici na adresi brdoknjiga.com. Pribilježite u svoj kalendar datume od 18. do 21. svibnja 2023.godine. Dođite na brdo na koje se ide samo jednom godišnje – Brdo knjiga!

Tagged