branimir norac / 2021.

Branimir Norac predstavlja koncertni projekt “Otvoriti krletku” u MM centru

Branimir Norac je klarinetist, multiinstrumentalist i kompozitor koji ima novi projekt – koncert “Otvoriti krletku”. Norac u svom radu isprepliće utjecaje različitih glazbenih stilova pa se tako u njegovoj glazbi mogu čuti utjecaji minimalizma, elektroničke, ambijentalne, folklorne, ali i pop glazbe.

Koncerti će se održati 19. i 20. ožujka 2021. godine u MM centru koji se nalazi u sklopu Studentskog centra u Zagrebu, u Savskoj 25. Cijena ulaznice je 25 kuna, a možete ih kupiti na blagajni Teatra &TD. Koncerti počinju u 20 sati.

Naziv koncerta nadovezuje se na kompoziciju Krletka za proljeće, koju je umjetnik napisao prije tri godine uglazbljujući svoje dnevničke zapise. Radilo se o procesu prebacivanja latiničnog pisma u brajevo, a zatim uglazbljivanja točkica brajeva pisma kako bi se od jezičnog značenja dobilo glazbeno. Na taj način Branimir je pokušao sačuvati doživljaj jednog osobnog perioda, konzervirati ga u kapsulu umjetnosti.

Krletka je propitivala umjetnost kao zapis unutrašnjeg vremena, emocionalnog odraza unutar nekog perioda i mogućnost komuniciranja unutrašnjeg stanja s drugima. Svaki stavak te kompozicije bio je jedan datum dnevnika, a svaki datum dobio je svoj akord.

Norac koncerte otvara koncerte stavcima koji su zapisani tih dana prije tri godine

Te će teme Krletke iskoristiti kao polazišnu točku putovanja građenog od prethodno zapisanih kompozicija za klavir i klarinet isprepletenih s novom, improviziranom glazbom. Otvoriti krletku značilo bi otvoriti se novom, dopustiti gledati stvari novim očima, otisnuti se u avanturu, pohrliti u novo proljeće raširenih krila.

Sinjski glazbenik Branimir Norac je na 9. Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo koje se održalo 11. veljače 2021., u kategoriji klarinet osvojio 3. mjesto. Više informacija o Branimiru Norcu doznajte na njegovoj Facebook stranici.

Audio: Branimir Norac – Krletka za proljeće

Tagged