societe x zagreb 2020

Berlinska galerija Societe dolazi u Zagreb – ova romantična zbirka predstavit će se u galeriji u Dežmanovoj

Hrvatska kulturna scena ne spava, štoviše, neprestano se organiziraju “vrlo uzbudljive” izložbe. Tako u Zagreb od 6. do 10. listopada 2020. godine po prvi puta dolazi cijenjena berlinska galerija “Société”, s ciljem upoznavanja hrvatske umjetničke scene s radom galerije i umjetnicima koji rade pod njenim okriljem. Svoje prvo predstavljanje hrvatskoj publici bit će s djelima umjetnika svjetskog glasa – Trisha Baga, Petra Cortrighta, Kaspar Müller, Jeanette Mundt, Bunny Rogers, Timur Si-Qin, Ned Vena i Lu Yang. Izložbu će sačinjavati 12 pomno odabranih radova navedenih umjetnika, a ova pomalo romantična zbirka koja odiše osobnošću savršeno će se uklopiti u intimni ambijent galerije u Dežmanovoj ulici 1. Nakon otvorenja, u utorak, 6. listopada u večernjim satima, izložba će se moći pogledati svakog dana od 12 do 22 sata.


Galerija Société započinje s radom 2008. godine i u međuvremenu postaje jedno od najprogresivnijih imena u svijetu suvremene umjetnosti te sudjeluje na Art Baselu, Art Basel Miami Beachu, Art Basel Hong Kongu, Frieze u Londonu, Frieze u New Yorku, Independent u New Yorku, Independent u Brusselsu, Art Cologneu, Art Brusselsu, Gallery Weekendu Berlin, abc Berlinu i na mnogim drugim lokacijama. Većina galerijskih umjetnika svoju prvu samostalnu izložbu imali su baš u Société, a od tad ih se moglo vidjeti u galerijama i muzejima kao što su New Museum NY, Whitney Museum, Museum of Modern Art NY, Pirelli Hangar Bicocca Milan, Hamburger Bohnhof Berlin, Musée d’Art Moderne Paris, KW Institute for Contemporary Art, Berlin i mnogim drugima.

Umjetnici iz Société u svojim se radovima dotiču odnosa između kulturne proizvodnje i potrošnje, cirkulacije informacija, identiteta i kulturne povijesti u eri koja je visoko premrežena tehnologijom. Ovaj okvir postao je široko rasprostranjen na polju suvremene umjetnosti i galerijskih umjetnika koji nude važne perspektive o tim pitanjima – dobivaju sve veću pažnju međunarodne publike i institucija.

Société također testira ograničenja onoga što galerija može proizvesti i s kim

Izdavačka inicijativa galerije – Edition Société, u suradnji s piscem i urednikom Johnom Beesonom, surađivala je i je s etabliranim grafičkim dizajnerima na knjigama brojnih priznatih umjetnika, uključujući Schätze der Erinnerung Kaspara Müllera, koja je 2016. osvojila The Most Beautiful Swiss Books i The Great Pam Trishe Baga, čiju recenziju ste mogli pročitati u izdanju Artforuma iz travnja 2015. godine.

Uz to, Société je vrlo aktivna i u glazbenoj industriji, proizveli su 12 LP ploča nekoliko suvremenih glazbenika pod glazbenim vodstvom Nica Xedra, a u Berlinskoj filharmoniji predstavila je Dances for the Electric Piano Cory Arcangelsa.

Na međunarodnom sajmu Frieze u New Yorku 2016. godine, Société je ekskluzivno predstavio galerijskog umjetnika Sean Raspeta, u suradnji s američkim brendom Soylent i berlinskom modnom dizajnericom Nhu Duong.

O umjetnicima

Trisha Baga rođena je 1985, u Veneciji, a živi i radi u New Yorku. Imala je samostalne izložbe u galerijama Pirelli Hangar Bicocca u Milanu, CCC-u, Carpenter Center for the Visual Arts, Harvard College, Cambridge, Zabludowicz Collection, Whitney Museum of American Art u Londonu i New Yorku. Baga je također izlagala na nekoliko grupnih izložbi koji uključuju Kunsthalle Wien, Biennale für aktuelle Fotografie, Ludwigshafen am Rhein, PS1,New York Centre d’Art Ceontemporain, European Biennal of Contemporary Art (Geneva), Julia Stoschek Collection Zurich te ZKM Düsseldorf.

Petra Cotright živi i radi u Los Angelesu u Kaliforniji. Studirala je primijenjene umjetnosti na Parsons School of Design, The New School (New York, 2008.) te na California Collede of the Art (San Francisco, Kalifornija, 2004.). Njezini su radovi dio stalnog postava sljedećih muzeja; Museum of Modern Art (New York), The Perez Museum (Miami), Los Angeles County Museum of Art, The Hammer Museum (Los Angeles), Moderna Musset (Stocholm), MOTI (Breda) u kolaboraciji sa Stedelijk Museum (Amsterdam) MCA Chicago, Kadist Foundation (San Francisco), BAMPFA (Berkeley, CA), The Sun Jose Museum of Art (San Jose, CA), Rhizome’s Net Art Antology i MOCA (LA).

Kaspar Müller rođen je 1983. godine u Schaffhausenu, a živi i radi u Berlinu i Zurichu. Müller je imao samostalne izložbe u Vleeshal (Middelburg), Hunsthalle Bern, Museum Im Bellpark (Krienc), Hunsthalle Zürich i Centre d’Art Ceontemporain Luasanne. Sudjelovao je na grupnim izložbama na: Swiss Institute (New York), Istituto Svizzero di Roma (Rome), MAMCO (Geneve) i Aachener Kunstverein (Aachen)

Timur Si-Qin rođen je 1984. godine u Njemačkoj, a živi i radi u New Yorku. Njegov rad predstavljen je na izložbama Schirn (Frankfurt), High Line (New York), Musée d’Art Moderne (Paris), KV Institute for Conteporary Art (Berlin) i Hunsthalle Wien. Sudjelovao je i na velikim internacionalnim izložbama kao što su 9. Berlin Biennale (2016) i Taipei Biennial (2014.).

Jeanette Mundt rođena je 1982. u SAD-u, a živi i radi u New Yorku. Imala je samostalne i grupne izložbe u mnogim internacionalnim galerijama i muzejima uključujući The New Museum (New York), G2 Hunsthalle (Leipzig), Westfälischer Kunstverein (Münster) i Musée d’Art Conteporain (Bordeaux). Mundt je sudjelovala i na The Whitney Biennial (2019.)


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged