laura vadjon i pavao mašić - vivant professores - barock and roll / 2020.

Barokni koncert BaRock’N’Roll glazbenika Laure Vadjon i Pavla Mašića

Sezonu 2020./2021. u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa obilježit će nekoliko obljetnica, a prva je od njih obljetnica 25 godina rada na Muzičkoj akademiji Laure Vadjon!

Koncert BaRock’N’Roll s najbližim suradnikom Pavlom Mašićem donijet će presjek talijanskog i njemačkog baroknog stila kroz najljepša djela iz pera omiljenih kompozitora violinistice! Vadjon i Mašić izaći će na pozornicu Koncertne dvorane Blagoje Bersa u utorak, 10. studenoga 2020. godine u 19.30 sati, a svojim će nastupom otvoriti novu sezonu koncertnog ciklusa Vivant professores!

Ulaznice za ovaj barokni koncert možete kupiti na ovlaštenim prodajnim mjestima te na blagajni dvorane dva sata prije početka koncerta, a drago nam je najaviti kako će se za sve zainteresirane koji nisu u mogućnosti poslušati koncert u Bersi organizirati prijenos uživo na YouTube kanalu Muzičke akademije!

Više o Muzičkoj akademiji u Zagrebu doznajte na mrežnoj stranici muza.unizg.hr.

Program baroknog koncerta BaRock’N’Roll

  • Johann Heinrich Schmelzer (1623.-1680.): Sonata quarta
  • Dario Castello (1602.-1631.): Sonata prima
  • Marco Uccellini (1603.-1680.): Sonata detta la Laura rilucente
  • G. F. Handel (1685.-1759.): Sonata u D-duru, op. 1, br. 13, HWV 371
  • G. F. Handel (1685.-1759.): Suita u F-duru za čembalo solo, HWV 427
  • G. F. Handel (1685.-1759.): Sonata u d-molu, HWV 359a
  • Dario Castello (1602.-1631.): Sonata seconda
  • Arcangelo Corelli (1653.-1713.): Sonata op.5, br. 12 La Folia

O izvođačima – Laura Vadjon

Violinistica Laura Vadjon prva je hrvatska umjetnica na baroknoj violini i vodeće ime na području reprodukcije glazbe starih epoha u Hrvatskoj. Ravnateljica je i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. godine na pozornice donosi brojne hrvatske praizvedbe djela zaboravljenih skladatelja kao i velikana razdoblja glazbenog baroka i klasike. Redovito surađuje s nizom najznačajnijih imena svjetske barokne glazbene scene u zemlji i inozemstvu, a u interpretaciji solističke i komorne glazbe ostvarila je mnogo uspješnih koncertnih i diskografskih projekata.

Ravnateljica je jedinstvenog Korkyra Baroque Festivala čiji programi na Korčuli i Pelješcu predstavljaju vodeće svjetske ansamble i soliste specijalizirane za izvođenje glazbe baroka i klasike na starim instrumentima. Laura Vadjon glazbenica je izuzetno prepoznatljivog i osebujnog tona, stila i glazbeno interpretativne delikatnosti, a odlikuje se originalnim i promišljenim izvedbama uz veliko poznavanje dramatskih i afektivnih značajki glazbe baroknog razdoblja.

O izvođačima – Pavao Mašić

Pavao Mašić, dobitnik nagrade Grand Prix Bach i nagrade publike na Bachovom natjecanju orguljaša u Lausanni, razvija uspješnu karijeru koncertnog orguljaša i čembalista. Raznovrsni interesi njegovog umjetničkog djelovanja obuhvaćaju repertoar baroka i romantizma koji, u kombinaciji s temeljitim istraživačkim radom te konstantnom potragom za što izražajnijim interpretacijama, rezultira upečatljivim, virtuoznim i vrlo cijenjenim nastupima. Jedan od najafirmiranijih hrvatskih glazbenih umjetnika svoje generacije, Mašić od 1999. djeluje kao glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu gdje nastavlja bogatu tradiciju sviranja orgulja koja se u toj povijesnoj crkvi kontinuirano bilježi još od 1359. godine.

Usporedno na Muzičkoj akademiji u Zagrebu razvija široku pedagošku djelatnost i odgaja nove generacije čembalista i orguljaša te već dvadesetak godina djeluje kao glavni orguljaš Opere HNK u Zagrebu. Redovito koncertira diljem Južne Amerike, Rusije, Europe i Izraela, sudjeluje u radu žirija međunarodnih natjecanja, voditelj je Orguljaške ljetne škole u Šibeniku, a kao umjetnički voditelj festivala Orgulje sv. Marka zaslužan je za koncertna gostovanja dvadesetak svjetski istaknutih orguljaša koji su po prvi put posjetili Hrvatsku.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -