blagdan svete barbare - procesija / rude 2018

Barbarinje u Rudama – KUD Oštrc poziva u Rude na proslavu blagdana svete Barbare

Pozivamo Vas u Rude kraj Samobora na proslavu blagdana svete Barbare. Ovogodišnje će Barbarinje nakon trodnevnih sakralnih i svjetovnih događanja završiti u utorak, 4. prosinca 2019. običajem unošenja brončanoga kipa zaštitnice rudara u Rudnik sveta Barbara. Program započinje svetom misom u 18 sati u župnoj crkvi svete Barbare, a nakon mise slijedi procesija koju predvode Bergmani – članovi rudarske sekcije KUD-a Oštrc zaduženi za očuvanje rudarske baštine.

Noseći kip svete Barbare i stari željezni križ s njemačkim riječima molitvi Križanje i Očenaš uz upaljene lampaše, Bergmani i ostali mještani Ruda te sve veći broj posjetitelja iz sjeverozapadne Hrvatske prate sv. Barbaru do njezinoga krajnjeg odredišta u Rudniku – 200 metara od ulaza u rov i 50 metara ispod površine.

Ovaj neobični adventski doživljaj upotpunit će rudarski plesovi koji se izvode jednom godišnje – upravo na blagdan zaštitnice rudara. Plesove izvode Bergmani u svečanim rudarskim odijelima i uz pomoć obručnjaka – tradicionalnih rudarskih pomagala za skidanje kore s drveta. U programu će sudjelovati i gromoglasni kuburaši Udruge Gromovnik iz Bestovja, Samoborska narodna garda, Svetonedjeljska garda Petra II. Erdödyja te zbor mladih Glas iz pustinje iz Luga Samoborskog.

Rudnik će na blagdan svete Barbare biti otvoren od 16 do 20 sati.

Početkom ožujka 2016. Grad Samobor je, uz suglasnost Ministarstva kulture RH, brigu o Rudniku povjerio upravo KUD-u Oštrc. Za javnost je otvoren od sredine 2012. godine, a u travnju 2018. postao trajno zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Obredom unosa kipa svete Barbare u njegovo podzemlje Rudnik se simbolički zatvara za posjetitelje do prvoga dana proljeća.

Tijekom zime obilazak je moguć samo za grupne posjete uz prethodnu najavu na e-adresu rudnik@ostrc.hr ili na telefonski broj 098 1855 912.

Srdačno do skoroga viđenja uz rudarski pozdrav Sretno!


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged