decadance by ohad naharin I 2022. I hnk zagreb croatia

Baletni spektakl “Decadance” ponovo na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta

Baletni spektakl “Decadance” održat će se u srijedu, 6. travnja 2022. godine u 19.30 sati u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Plesna predstava “Decadance” sastavljena je od izvadaka već postavljenih koreografskih komada Ohada Naharina, izvorno realiziranih s članovima Plesnog kazališta Batsheva. Predstava upotrebljava glazbu različitih suvremenih skladatelja te obiluje isječcima iz Naharinovih poznatih kreacija. Ona otkriva mnoštvo izvora i nadahnuća kojima se istražuju granice i eksplozivna snaga geste, unoseći u plesače virtuoznu i senzualnu energiju oblikovanu bujicom osjećaja.


Ohad Naharin jedan je od najpoznatijih suvremenih koreografa i vodeći koreograf izraelskoga Plesnog kazališta Batsheva. Debitirao je u New Yorku kao koreograf 1980. godine u studiju Kazuka Hirabayshija. Od 1990. do 2019. godine bio je umjetnički ravnatelj Batsheva Dance Company, unutar koje je osnovao mlađi ansambl Batsheva – The Young Ensemble. Kreirao je više od 30 plesnih djela za svoje matično kazalište, često surađajući i s drugim plesnim kazalištima u svijetu.

O “Decadanceu” Ohada Naharina

Nastao prvi put 2000. godine, ovaj program proslavio je deset godina rada Ohada Naharina unutar plesne trupe, nudeći upečatljiv kolaž isječaka iz njegovog repertoara. Od tada redovito rekomponiran i obogaćen, komad je prilika za izraelskog koreografa da pokaže raznolikost svog nadahnuća. Od najdemonstrativnijeg pokreta do vrlo intimnog izričaja, ali i da propituje sam svoj rad. Decadance je više od skupa odabranih skladbi.

To je dakle prava rekreacija, čiji repertoar nudi materijal koji se neprestano obnavlja. Energičan i senzualan, uvijek na žici emocija, onih tjelesnih ili duševnih, ples postaje svoje vlastito kazalište. Za najveći užitak gledatelja, ponesenog u vrtlogu gesta, zvukova i nezaboravnih slika koje servira trupa u svom najboljem izdanju. Više o ovom izraelskom plesaču i koreografu doznajte na Wikipediji. Dodajmo da će HNK Zagreb organizirati i dodatne izvedbe ove predstave i to 13., 18. i 20. svibnja 2022. godine. Više informacija o ulaznicama doznajte na mrežnim stranicama HNK-a.

Video: Decadance by Ohad Naharin

Tagged