plesna predstava playing reality - 2021. - foto: jelena janković

Plesna predstava “Playing Reality” izvodi se u Zagrebačkom plesnom centru

Plesna predstava “Playing Reality” nastala je prema ideji umjetnice Koraljke Begović i dramaturginje Jasne Jasne Žmak. Uzimajući dječje igre kao svoj ishodišni istraživački materijal, plesna predstava Playing Reality nastaje na sjecištu igre i izvedbe, zaigranosti i plesa, igrivosti i performativnosti. Autorski tim predstave kroz proces rada bio je s jedne strane posvećen koreografskoj analizi formalnih aspekata pojedinih igara, njihovih varijacija, iznimaka i pravila.


No, s druge se strane bavio uplivom u afektivni svijet dječjih igara i atmosfere u kojoj se one odvijaju. Pritom preispitujući neprestano reperkusije njihove transformacije u izvedbeni odnosno plesni materijal. Pantomima, skrivač, twister, gumi-gumi, pokvareni telefon, graničar, skakavac… Te i brojne druge, često zaboravljene i ponekad izmišljene igre tako su postale plodno tlo za konstruiranje “modularne matrice”. A ona funkcionira kao neka vrsta igrače mašine koja u dinamičnom flowu pred publiku dovodi kratke, ponekad bljeskovite, ponekad neprepoznatljive, sekvence sagrađene od apstrahiranih elemenata pojedinih igara.

Napetost iščekivanja ishoda igre, pobjede ili poraza, pritom je suspendirana. Ona je zamijenjena drugom vrstom izvedbene napetosti. One koja se gradi postepenom akumulacijom raznolikog materijala. Onoga koji u progresiji nudi sve kompleksniju rekonstrukciju svijeta igara. Plesnu predstavu Playing Reality izvode Filipa Bavčević, Nastasja Štefanić, Mia Zalukar i Martina Tomić. Izvedbu možete gledati u utorak, 14. prosinca 2021. godine u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru. Više o Koraljki Begović doznajte na njezinom Facebook profilu.

Tagged