art zagreb 2023 | paviljon 7 - zagrebački velesajam

Art Zagreb 2023 se održava u paviljonu 7 na Zagrebačkom velesajmu od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine

Sajam umjetnina Art Zagreb 2023 još će jednom, šestu godinu zaredom, postati jedinstveno mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa i ljubitelja umjetnosti. Najveći sajam umjetnina u Hrvatskoj vrata svog šestog izdanja otvorit će u utorak, 26. rujna 2023. godine na posve novoj lokaciji, u paviljonu 7 Zagrebačkog velesajma. A dodajmo, istovremeno će mu društvo praviti komplementarna događanja Zagreb Design Week, Ambienta i ArhiBau.hr te HoReCa sajam Hotel & Gastroteh.

Središnje događanje hrvatskog tržišta umjetnina – Art Zagreb – koje je zaživjelo 2018. godine i ovoga će puta ponuditi izdašni pregled hrvatskog umjetničkog stvaralaštva s naglaskom na suvremenu umjetnost. A osim sajmenog dijela, ovaj festival će publici ponuditi i izložbe, panele i predavanja. Uz uobičajeni program, šesto izdanje Art Zagreba začinit će i jedan uzbudljivi novitet koji su ljubitelji umjetnosti i kolekcionari nestrpljivo priželjkivali. Aukcijska kuća Kontura, prvi će put na Art Zagrebu održati aukciju umjetnina i omogućiti zainteresiranima da licitiraju za radove koji su im privukli pažnju.

Na sajmu će Galerija Modro predstaviti radove Ivice Malčića, Marka Tokića, Roberta Vilića i Svjetlana Junakovića. Pod imenom F-2A predstavljaju se Alira Hrabar, Andreja Krušelj i Danko Friščić. Ponovno će na sajmu biti Adolf Polunić, Dejan Kljun, Ranko Ajdinović, Rebeka Belavić, Dijana Čović i Wasteland, koji predstavlja poemu Marije Dejanović. Zajedno se predstavljaju Alina Gishyan, Consuelo Palma i Sasha Fabris. I dodajmo, prvi put na festivalu Art Zagreb svoje radove izlažu Munira Serdarević, Sandra Ban, Vili Art, Jelena Martinović, Jelena Sokić, Mladen Vukres, Adrian Marok, Mirna Savić, Ivan Nestić i Petar Ćujo.

Art Zagreb 2023 se otvara u utorak, 26. rujna u paviljonu 7 Zagrebačkog velesajma

Art Market Budapest, mađarski partner Art Zagreba, predstavit će se štandom na ovom festivalu. A dodajmo, Galerija Modro će u listopadu 2023. godine predstaviti Art Zagreb u Budimpešti. Za ovu je suradnju zaslužan Mađarski kulturni centar Zagreb. Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) ponovno je organiziralo mentorirani praktikum za mlade povjesničare umjetnosti. Dodajmo da je cilj ovog praktikuma aktivno povezivanje sa suvremenim hrvatskim umjetnicima. Rezultat je izložba Govor boje, podijeljena na tri tematske cjeline, definirane načinima izražavanja bojom.

Publika će imati priliku razgledati izložbu Akademije likovnih umjetnosti, u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, na kojoj će svoje radove izložiti studenti likovnih akademija iz Hrvatske i Republike Koreje. Institut za suvremenu umjetnost ponovno će publici ponuditi svoja tiskana izdanja po promotivnim cijenama.

Povodom stote obljetnice osnutka Republike Turske, Turski kulturni centar Yunus Emre, od Adolfa Polunića naručio je sliku koja će na Art Zagrebu biti premijerno predstavljena javnosti. “Nakon duge i opsežne potrage po Hrvatskoj, pronašli smo slikara Adolfa Polunića, koji ove godine slavi 85. rođendan te se ističe svojom posebnom tehnikom i slikama. Naime, on je na jednom od svojih radova već davno prikazao energiju Turske“, poručili su iz Centra.

Nova lokacija donosi sinergiju pet sajmova – uz ArtZagreb tu su i Zagreb Design Week, Ambienta, ArhiBau.hr i Hotel&Gastroteh

“Šesti Art Zagreb prvi puta organiziramo na Zagrebačkom velesajmu. A ova nova lokacija donosi nam i sinergiju pet festivala i sajmova. Publika koju čine dizajneri, arhitekti i hotelijeri, potencijalni su B2B kupci umjetnina. Ove godine imamo i niz novih izlagača, prvenstveno umjetnika koji, u nedostatku galerista, sami izlaze na tržište. Veselimo se nastavku uspješne suradnje s ALU Zagreb i Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske”, rekao je Daniel Tomičić, direktor i osnivač festivala. Više o festivalu Art Zagreb doznajte na mrežnim stranicama na adresi artzagreb.com.

Art Zagreb ove će se, 2023. godine, održati istovremeno s četiri događanja koja se međusobno nadopunjuju. To su 10. festival dizajna Zagreb Design Week, 50. međunarodni sajam namještaja unutarnjeg uređenje i prateće industrije Ambienta, sajam arhitekture i graditeljstva ArhiBau.hr te sajam opremanja, poslovanja i investicija u turističkoj industriji i ugostiteljstvu Hotel&Gastroteh.

Kupnjom jedinstvene ulaznice koja uključuje svih pet događanja na Zagrebačkom velesajmu posjetitelji će moći pogledati programe svih sajmova i festivala, uživati u zabavnom programu i koncertima te sudjelovati na otvorenim predavanjima. Dodajmo da su od 27. rujna do 1. listopada paviljoni otvoreni od 11 do 20 sati. Vanjska događanja će trajati do 24 sata, a ulaz na otvorenje je slobodan. Ulaznice za preostale dane prodaju se isključivo na ulazu. Dnevna košta 7, a dnevna obiteljska 15 eura. Festivalska ulaznica košta 25 eura. Umirovljenička i grupna ulaznica košta 4 eura, a ulaz za djecu do 10 godina je besplatan. Napomenimo da vas na Zagrebačkom velesajmu tijekom jeseni 2023. godine očekuje bogat i raznolik program. I to program koji će zasigurno zainteresirati i struku i široku publiku. Velesajam vas s veseljem očekuje! Više informacija doznajte na mrežnim stranicama Zagrebačkog velesajma na adresi zv.hr.

VIDEO: Art Zagreb 2019 & 2020

Tagged