art zagreb 2022 I sajam umjetnina - akademija likovnih umjetnosti

Art Zagreb 2022 – peto izdanje sajma umjetnina održat će se u Akademiji likovnih umjetnosti

Peto izdanje sajma umjetnina Art Zagreb održat će se od 15. do 18. rujna 2022. godine u Akademiji likovnih umjetnosti. To je kulminacija suradnje započete 2019. godine od kada ALU na Art Zagrebu organizira izložbe studenata likovnih akademija iz Hrvatske i svijeta. A sve se odvija u sklopu Artupunkture, platforme za kulturu i umjetnost Turističke zajednice Grada Zagreba.


Međunarodni sajam suvremene likovne umjetnosti ove se godine po prvi puta odvija u samom središtu Zagreba – u Ilici 85. U zgradi koju je 1895. godine započeo graditi slavni arhitekt Herman Bollé ove će se godine održati sajmeni i izložbeni dio, dok će u Parku skulptura biti filmske projekcije, predavanja, paneli, radionice i glazbeni program. Poziv za sudjelovanje bio je otvoren do ponedjeljka, 8. kolovoza i to galerijama, umjetničkim organizacijama, udrugama, individualnim autorima… Koji će sudionici biti na izložbi doznat ćemo u ponedjeljak, 15. kolovoza.

Art Zagreb 2022 uz novu lokaciju donosi i mnoge novosti

Za razliku od prijašnjih izdanja kada se sajam održavao na štandovima u velikoj dvorani, ove će se godine umjetnine izložiti u slikarskim i kiparskim klasama. Puno svjetla, visoki stropovi i aura prostora u kojem već generacijama nastaje umjetnost daju ovogodišnjem Art Zagrebu jedinstvenu atmosferu. Od prvog izdanja Art Zagreb se etablirao kao središnje događanje hrvatskog tržišta umjetnina. On predstavlja najbolje što nude galerije i umjetnici na hrvatskom tržištu s fokusom na suvremenoj umjetnosti i živućim umjetnicima. Tijekom četiri dana Art Zagreb 2022 postaje jedinstveno mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista i povjesničara umjetnosti. Ali i svih ljubitelja umjetnosti.

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske organizira izložbu Fakcija i fikcija kao rezultat praktikuma za povjesničare umjetnosti. Višemjesečni dijalog povijesti umjetnosti i suvremene umjetničke produkcije, zamišljen kao prilog razvoju kritičke misli, uspostavio je suradnju mladih povjesničara umjetnosti i umjetnika. A povodom ruske agresije na Ukrajinu, Art Zagreb u suradnji s Udruženjem ukrajinskih galerista, predstavit će ukrajinske galerije i radove umjetnika nastale od početka rata.

Akademija likovnih umjetnosti organizira i svoj program pod nazivom ALU Perspektiva 2

Tako će izložba Petolik predstaviti radove likovnih akademija iz četiri države – Hrvatske, Indije, Kine i Srbije. Likovne akademije Zagreb, Osijek i Rijeka predstavit će najbolje radove studenata i specifičnosti svojih nastavnih programa. Indijska Nacionalna umjetnička akademija (LKA Lalit Kala Akademi) iz New Delhija predstavit će se multimedijalnom izložbom studenata. Kineska akademija umjetnosti u Hangzhou predstavit će se radovima hrvatskih studenata diplomskog studija na Internacionalnom fakultetu. Fakultet likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu predstavit će radove nagrađenih diplomanata generacije 2021/22.

Bit će organizirani obilasci Ljevaonice umjetnina ALU i sedam ateliera renomiranih likovnih umjetnika mlađe i starije generacije u centru Zagreba. Park skulptura dodatno će obogatiti instalacije profesora ALU te video projekcije profesora i studenata ALU na zgradi Akademije i Slave Raškaj. Galerija Šira održat će skupnu izložbu radova studenata ALU Zagreb u sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnutka OKIRU (Odjela za konzerviranje i restauriranje umjetnina ALU). Više doznajte na mrežnim stranicama organizatora sajma na adresi artzagreb.com.

Tagged