antisezona 20 - nađena koreografija

Antisezona 20: Nađena koreografija – logika organizacije kretanja koju nameće novi medij

Online izvedba “Nađena koreografija”, kolektivni rad mladih plesnih umjetnica Ivane Bojanić, Dore Brkarić, Viktorije Bubalo, Anne Javoran i Tee Maršanić, nastao za vrijeme njihova studija plesa pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu na programu je u subotu, 2. svibnja 2020. godine od 19 sati. Rad je za Antisezonu preveden u online + live izvedbu.

ANTISEZONA 20 online + live nastaje iz potrebe za nastavkom plesačkog djelovanja u svijetu oblikovanom pandemijom korona virusa, kao prostor za susrete i struktura za kolektivno razumijevanje realnosti koju trenutačno živimo.

Zabrana rada u prostoru i bliskom kontaktu s drugim plesnim tijelima otvara pitanja:

  • Gdje su danas naša (plesačka, privatna, građanska) tijela?
  • Što trenutno ekspandira naša tijela, pomiče nam percepciju?
  • Gdje je danas javni prostor?
  • Koliko pažnje imamo (jedni za druge)?

Izvedbu pratite na mrežnoj adresi twitch.tv/antisezona. Nakon izvedbe, pridružite se u online razgovoru o izvedbi u Hangover sesiji. (Zoom platforma, ID: 906 582 748 Pass: 252020)

Nađena koreografija / Ivana Bojanić, Dora Brkarić, Viktoria Bubalo, Anna Javoran i Tea Maršanić

Krenuvši od polazišne ideje kretanja jata lastavica, autorice otvaraju pitanja logike organizacije kretanja i materijala koji nameće novi medij i kako se rad u odnosu na to mijenja i dobiva novi oblik. Definiran score, pitanje kontinuiteta i njegovog prekida kroz postupak fragmentacije te kako raditi s pojavom glitcha, odnosno greške u sistemu ključni su temelj za proces koji će postaviti ovu online izvedbu.

Anna leži, viri joj glava
u kadru trbuh disanje
bjelina mi u kadru
imam nešto u krilu
ruka koja trese Viki
titra li
kamera je glava gledatelja
neobično
nosim tebe koji gledaš mene
kako te nosim
iz ruke u ruku
prst kao drastična promjena
ona je malo drugačijeg karaktera
kaos u momentu
približavanje lica nakon što dugo nije bilo blizu
sve je naopako
nepotpuno
ne mogu s nogom
ne vidim se
ne snima mi zvuk
Dora’s camera is off
ja spremna
koliko promjena ova kamera može podnijeti

O ANTISEZONI 20

ANTISEZONA 20 nastavak je uspješnog projekta iz prethodne godine koji nudi novi format programacije izvedbenih sadržaja i plesnih predstava i popratnih događanja u Muzeju suvremene umjetnosti te otvara prostor za susret publike i stručne javnosti s aktualnim strujanjima na hrvatskoj suvremenoj izvedbenoj sceni. Riječ je o projektu kojeg je kreiralo pet renomiranih hrvatskih plesnih umjetnica: Ana Kreitmeyer, Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila i Zrinka Šimičić Mihanović, a realizira se kroz suradnju Muzeja suvremene umjetnosti i umjetničkih organizacija Četveroruka, Kik Melone, Multimedijalna koliba i kolektiva IMRC (koji djeluje pod novim imenom DIVERT).

ANTISEZONA 20, nastavno na prošlogodišnju ediciju, suradnički je projekt samo-organizacije i zajedničke programacije koji autorice pokreću nakon niza godina samostalnog i zajedničkog umjetničkog, organizacijskog i aktivističkog djelovanja, nalazeći partnera u krovnoj instituciji suvremenih umjetničkih praksi u gradu Zagrebu – Muzeju suvremene umjetnosti. Dio programa ANTISEZONA 20, koji je bio predviđen u terminu do ljeta, a uključuje reprizne i gostujuće predstave, dijelom će se odgoditi do mogućeg termina realizacije, a dijelom će se realizirati na nekoliko online načina.

Tagged