afion :: foto: samir cerić kovačević :: 2019.

Afion, hrvatsko-makedonski etno i world music sastav, nastupa u klubu Močvara

Nakon sjajne i emotivne zagrebačke promocije “Trećeg bilbila” koja se održala u lipnju 2022. godine, Afion se vraća na pozornicu kako bi proslavio 20 godina benda! Mjesto svečanosti koju se nipošto ne smije propustiti je klub Močvara, a u pametne telefone ili rokovnike valja upisati petak, 24. ožujka 2023. godine. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 10 eura mogu se kupiti u Dirty Old Shopu, a na dan koncerta će, ako ih ostane, koštat će 12 eura.

Afion, što na makedonskom jeziku znači opijum ili mak, je band koji se inspirira tradicijskom glazbom iz Hrvatske, BiH, Srbije i Makedonije. A tu glazbu pretače u vlastite, originalne interpretacije i kompozicije. Mnoštvo koncerata, točnije njih više od 500, održali su u Hrvatskoj i diljem Europe. Svirali su po klubovima, ali i na velikim festivalskim pozornicama. Izdvojit ćemo festivale kao što su Bingsjö, Shetland Islands Folk Festival, INmusic Festival, Adriatico Mediterraneo, Balkan Square festival Ohrid, Ex-Yu Rocks… I svi ti nastupi su im pribavili kultni status i velik broj fanova.

Njihove nastupe uživo krasi “akustični etno i world music zvuk s energijom rock’n’roll benda”. A ta energija publiku dovodi do plesa, smijeha i suza. Afionova prva dva studijska albuma – Afion (2006.) i Čudni svati (2008.) – nominirana su za diskografsku nagradu Porin. U očito vrlo bogatoj biografiji svakako vrijedi istaknuti i sjajan koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu iz studenog 2019. godine. A par mjeseci nakon toga svjetlo dana ugledao je već spomenuti Treći bilbil, njihov treći album. Taj album je sjajno prošao kod publike, ali i kod glazbene kritike. A ona ga je uvrštavala među najbolje albume te 2020. godine, koja nam se sigurno po mnogočemu urezala u sjećanje… Više o ovom bendu doznajte na Wikipediji.

VIDEO SPOT: Afion – Slavuj

Tagged