josip bobi marotti

8. Bobijevi dani smijeha – festival komedije posvećen Bobiju Marottiju

Tijekom listopada 2019. godine nas u Histrionskom domu očekuje festival komedije “Bobijevi dani smijeha”. Gledat ćemo pregršt različitih komedija gostujućih kazališta i sigurni smo da će svatko pronaći nešto po svom ukusu. VIII. Bobijevi dani smijeha počinju 17. i traju do 30. listopada 2019. godine, a moći ćete pogledati čak petnaest različitih komedija.

Na ovogodišnjem festivalu komedija gostovat će predstave iz Beograda, Karlovca, Požege, Zadra, Vinkovaca, Malog Lošinja, kao i iz brojnih zagrebačkih kazališta. Sve predstave počinju u 20 sati u Histrionskom domu (Ilica 90), osim predstava Malograđani (igra u GDK Gavelli) i Zaljubljeni Shakespeare (igra u ZGK Komedija) koje će se održati u matičnim kazalištima.


VIII. Bobijeve dane smijeha otvorit će u srijedu, 17. listopada, nova Histrionska predstava FINE STRINE S OPATOVINE autora Nine Škrabea. Podsjetimo, predstava je premijerno izvedena u srpnju 2019. godine na Ljetnoj pozornici Opatovina.

Festival komedije će se zatvoriti također u srijedu, ali 30. listopada. Festival završava svečanom dodjelom nagrada VIII. Bobijevih dana smijeha, a kao veliko finale ponovo će igrati pobjednička predstava. Više o Festivalu smijeha doznajte na mrežnim stranicama Histriona na adresi histrion.hr.

Zlatko Vitez: Kako su nasta(ja)li “Bobijevi dani smijeha”

Listopadom Histrionskim domom odjekuju salve smijeha. Od 2012. godine održavaju se Bobijevi dani smijeha – festival komedije posvećen velikom histrionu Josipu Bobiju Marottiju. Bobi je glumio u histrionskim predstavama od 1986. i to čak u 19 predstava! Od njega smo se oprostili 2011. godine. Nema dana da ga ne spomene netko od velike histrionske družine i da se za njegovu dušicu ne popije kupica vina – histriončeka. U ova teška vremena kad gotovo nikome više nije do smijeha, lijepo je vidjeti nasmijana lica histrionske publike.

Stoga zahvaljujem kazalištarcima iz Karlovca, Osijeka, Virovitice, Varaždina, Velike Gorice, Ljubljane, Beograda te brojnim zagrebačkim kazalištima koji od 2012. tijekom dva tjedna uveseljavaju mnogobrojnu publiku. Naravno, okosnicu festivala čine Histrioni. Kolege kazalištarci, sudionici ovog festivala, ne propuštaju reći kako im je velika čast dati svoj obol prisjećanju na Bobija, na njegovu glumačku i ljudsku veličinu. Među publikom Bobijevih dana ima kazališnih znalaca i redovnih posjetitelja histrionskih predstava, ali i publike za koju ne znam je li je dovela želja za kazališnim doživljajem, smijehom i zabavom, sjećanje na Bobija ili nešto drugo.

Na sreću, među gledateljima su i mnogi mladi, perspektivna kazališna i histrionska publika. U susretima s tom raznolikom publikom uvjerio sam se da je Bobi ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom glumištu i u sjećanju kazališnih gledatelja. Tajnu Bobijeva uspjeha kod publike, njegovu dugogodišnju popularnost kod odraslih i kod djece, njegov kolega Drago Krča, također bard hrvatskog glumišta, prepoznao je kao zaljubljenost u glumu, igru, kazalište… Publika je prepoznavala tu ljubav i uzvraćala mu ljubavlju. Bobi je volio život, ljude, prijateljstvo, druženje uz smijeh i dobru kapljicu. Uzvraćali smo mu tu ljubav, a tome su posvećeni i Bobijevi dani smijeha u Histrionskom domu. A ja sam mu u toj prigodi posvetio skromni pjesnički uradak…

Sonet za Bobija

Bobi naš je dragi sa smeškom povedal:
“Deco, problema nema!”
makar je dobro znal da glumci nisu,
kak bi se reklo – društvena krema.

Znal je još reći:
“Nemojte se samo svadit!”
i nadodat: “Hajmo rajše s našom zverinom
dobre predstave – radit.”

Niko se ni lepše smijal,
lepim pucama je namigival.
Naš je Bobi dobrovoljček bil.

Najrajše si je histriončeka spil
i popeval “Moj klobuk ima tri lukne”.
Kad ga se setim, srce mi od smeha pukne.

Tagged