75 dollar bill I rick brown i che chen I 2022.

75 Dollar Bill, osebujni indie rock bend iz New Yorka, nastupa u Močvari

Neodoljivi kaos – tim je pojmom glazbeni novinar Sasha Frere-Jones sažeo sve ono što 75 Dollar Bill jesu. Glazbeni stil ovog dvojca je teško opisati. Iako se kao osnova njihovog zvuka definitivno mogu uzeti indie-rock i eksperimentalna glazba, puno je tu elemenata drugih srodnih i manje srodnih glazbenih stilova. Tako ćete u njihovoj muzici čuti puno psihodeličnih, ambijentalnih, ali i jazz zvukova. Naći će se elementi post-rocka, bit će tu i noisea, ali i bluesa, dronea, ponekad i countryja.


A često će 75 Dollar Bill posegnuti i za nekim elementima tradicijske glazbe iz raznih dijelova svijeta. Ponajprije tuareškog, pustinjskog bluesa u stilu Tinariwen, ali i glazbe iz Mauritanije, jer je jedna polovica benda, gitarist Che Chen, svojedobno proučavao maorsku glazbu iz te države.

Chen i bubnjar Rick Brown su bend 75 Dollar Bill osnovali u New Yorku 2012. godine

Od tada do danas oni su jedini stalni članovi ovog benda koji uglavnom djeluje kao dvojac. No, povremeno i osnaži novim članovima koji sudjeluju na pojedinim projektima. Od početka svojeg rada 75 Dollar Bill su zaokupili pažnju na njujorkškoj underground sceni. I to prije svega sjajnim nastupima koji su publiku ostavljali bez daha, ali i neprestanim radom koji je iz njihovog studija kao na traci izbacivao nova izdanja.

Nakon nekoliko samoizdanih ploča i kazeta, 75 Dollar Bill su 2015. objavili svoj prvi pravi album nazvan Wooden Bag. A samo godinu kasnije zaokupili su pažnju javnosti albumom Wood/Metal/Plastic/Pattern/Rhythm/Rock. Sam naziv kao da govori o kompleksnosti zvuka kojeg stvaraju, a s ovim albumom je grupa pronašla put i do nešto šire publike.

“Bend neprestano istražuje, postavlja aktivne sastojke u obliku raznih zvukova i pušta ih u interakciju onoliko dugo koliko je potrebno da stvore topli zvuk. Njihova specifična glazba je pogodna za različite vrste društvenih aktivnosti. A to su ples, tugovanje, komemoracija ili jednostavno novi početak”, napisao je novinar Sasha Frere-Jones nakon tog albuma. Ali Wood/Metal/Plastic/Pattern/Rhythm/Rock je izgleda bio samo uvod u krucijalnu ploču grupe. Više o ovom osebujnom bendu doznajte na Wikipediji.

2019. objavili su svoj treći album “I Was Real” koji je oduševio glazbenu javnost

75 Dollar Bill baš lukavo guraju dalje od poznatog. Tako ćete slušajući njihovu glazbu i to bez obzira koliki god štreber bili i završiti na nekom novom mjestu”, napisali su na Pitchforku za ovaj album. Uncut ih je čak stavio na svoju listu 50 najboljih albuma godine. A najdalje je otišao The Wire koji je I Was Real proglasio najboljim albumom 2019. godine. “Oni su jedna od esencijalnih grupa iz srca njujorkškog undergrounda”, napisali su urednici The Wirea u objašnjenju svojeg izbora.

75 Dollar Bill su grupa koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Njihova glazba će oduševiti sve one koji ne pristaju na uobičajene šprance i koji traže nove izazove u raznim apsektima života pa tako i u glazbi. 75 Dollar Bill po prvi put dolaze u Zagreb te će svojim koncertom pokazati sve ono što su radili u prvih 10 godina svoje karijere. Che Chena i Ricka Browna možete poslušati u klubu Močvara u srijedu, 27. travnja 2022. godine od 20 sati. Ulaznice možete u pretprodaji kupiti po 45 te na dan događanja na blagajni kluba po 60 kuna.

Video: 75 Dollar Bill – I was real

Tagged