7. ženijalni dani 2021

7. Ženijalni dani u slavu ženske borbe za rodnu jednakost donose tri filma

7. Ženijalni dani, već tradicionalna filmska manifestacija u organizaciji Kino mreže posvećena je 8. martu – Međunarodnom danu žena. Filmski festival će se ove godine održati od 6. do 8. ožujka u neovisnim kinima diljem Hrvatske. Ženijalni dani – praznična manifestacija u slavu ženske borbe za rodnu jednakost donosi tako tri ostvarenja, od toga dvije hrvatske premijere recentnih festivalskih hitova, igranih i dokumentarnih.

Među tri ženijalna naslova ističe se mračna triler komedija Djevojka koja obećava, redateljski prvijenac Emerald Fennell, poznate po nagrađivanom scenarističkom i glumačkom angažmanu u serijama Ubijanje Eve i Kruna.

Zanimljivo je da će film hrvatska publika imati prilike vidjeti samo par mjeseci nakon premijere na Sundance festivalu i nedavno nakon objave nominacija filma za nagrade Zlatni globus i to u svim najvažnijim kategorijama: za najbolju dramu, glavnu glumicu, režiju i scenarij.

Ova osvetnička crna komedija s elementima trilera sa sjajnom Carey Mulligan u glavnoj ulozi, bavi se, i to na neočekivano lepršav, ali ipak iznimno provokativan način, pitanjem ženskog pristanka na seksualni odnos i posljedicama kulture silovanja koja ohrabruje mušku seksualnu agresiju i u kojoj je nasilje nad ženama često upakirano u nešto poželjno i seksi.

Usprkos teškoj temi toksičnog maskuliniteta, film uspijeva biti istovremeno politički provokativan i zabavan, često uz podlogu legendarnih pop hitova poput pjesme Toxic Britney Spears.

Usidjelice je jedini dokumentarni naslov ženijalne selekcije koji dolazi iz Kine

Dokumentarac je u režiji poznatih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalia koje su se ponovno udružile kako bi istražile novi kineski fenomen i “državni problem 21. stoljeća” – neudane žene. Dugogodišnja kineska politika jednog djeteta poticala je rodocid, što je rezultiralo “manjkom” od nekoliko desetina milijuna djevojčica, a ovu demografsku neravnotežu vlasti vide kao ozbiljnu prijetnju stabilnosti nacije, što je dovelo do pokretanja pogrdne kampanje s ciljem natjeravanja svih neudanih žena da se udaju i imaju djecu.

Osobito se to odnosi na one obrazovane kako bi upravo te mlade, profinjene žene povećale stopu nataliteta i “poboljšale” genetiku. Usidjelice donose rijedak dubinski pogled na živote triju snažnih i modernih žena u njihovoj borbi da u uvjetima snažnog društvenog pritiska ipak same odrede tijek vlastite budućnosti.

Ženijalni dani predstavljaju poljski hit “Influencerica” redatelja Magnusa von Horna

U programu je i jedan od najgledanijih filmova prošlogodišnje igrane konkurencije Zagreb Film Festivala, poljski hit Influencerica redatelja Magnusa von Horna. Film prati tri dana u životu fitness – influencerice Sylwije (izvrsna Magdalena Kolesnik), nudeći uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantne moderne industrije. Sylwijina energetična i predana javna persona pršti zaraznom pozitivnošću. Ona je svoja vlastita kreacija i u potpunosti posvećena svom poslu.

Ipak, u intimi četiri zida njezina prpošna osobnost postaje hladna povučenost i otkriva bolnu prazninu ispod brižno izgrađene, blještave fasade. Izabran u službenu selekciju Cannesa 2020., film je od kritike hvaljen kao blještava i sjajna studija karaktera koja neočekivano skreće u malo mračnije zakutke ljudske psihe.

7. Ženijalni dani u organizaciji su Kino mreže uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Detalje i raspored projekcija pronađite na mrežnim stranicama Kino mreže ili na Facebook stranicama lokalnih kina koja sudjeluju u programu.

Popis kina: Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Centar za kulturu Čakovec, “30. svibnja” (Daruvar), KINO.hr Duga Resa, Kino Đakovo, Kino Ivanec, Kino Velebit (Koprivnica), Kino Krapina, Kino Moslavina (Kutina), KINO.hr Lič, Kino Marof, Kino Pobjeda (Metković), Kino Nova Gradiška, Kino Urania (Osijek), KINO.hr Plaški, Dom kulture Grada Preloga, Kino Valli (Pula), Art-kino (Rijeka), Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), KINO.hr Vrbovsko, Kino Zona (Zadar), Dokukino KIC i Kino Kinoteka (Zagreb).

Trailer: Influencerica (Sweat) – Magnus van Horn

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - -