7. festival adventskih i božićnih pjesama :: advent u zagrebu 2022

7. Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu i Advent pod lanternama

Udruga za kulturu Musica Nota i ove, 2022. godine, organizira dva vrijedna kulturna događanja koja će oplemeniti Advent u Zagrebu. Prvi je 7. Festival adventskih i božićnih pjesama, a drugi Advent pod lanternom, a oba programa se realiziraju zahvaljujući potpori Turističke zajednice grada Zagreba. Dodajmo da je Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu postao je već tradicionalno kulturno događanje. A on nas u vrijeme adventa ili došašća daruje nadahnutim izvedbama adventsko-božićnih pjesama.


Nakon tri godine Festival se ponovno vraća u zatvorene prostore te nam je zadovoljstvo najaviti suradnju s Grkokatoličkom konkatedralom sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu. U njoj će se održati četiri od osam koncerata Festivala i to svaku subotu do Badnjaka. Zanimljivo, ovo je prvi put da ova značajna vjerska, kulturna i povijesna institucija otvara svoja vrata zagrebačkom Adventu.

Festival će koncertima klasične, klapske i pučke glazbe pružiti raznolik i bogat program prelijepih pjesama i napjeva iz hrvatske i svjetske glazbene riznice. A svaki koncert će biti poseban umjetnički i duhovni doživljaj.

Koncerti u kojima ćemo uživati tijekom manifestacije Advent u Zagrebu

advent pod lanternom :: gornji grad zagreb :: 2022.

Zahvaljujući Oratorijskom zboru Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci i Zagrebačkom omladinskom komornom orkestru pod dirigentskom palicom Jurice Petra Petrača, imat ćemo priliku uživati u odi radosti posvećenoj Djevici Mariji i izvedbi djela Johna Ruttera Magnificat! Klapa Cesarice izvest će koncert Ditiću malom hodite, kojim će ujedno najaviti najnoviji nosač zvuka istoimenog naziva. Koncert Duhovni susret u glazbi pružit će nam jedinstven doživljaj grkokatoličke i rimokatoličke glazbene tradicije koja se stoljećima njeguje na području Hrvatske, u izvedbi Ćirilometodovog kora, Ženskog vokalnog sastava Harmonija disonance i Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić

Za sve koji će u šetnji uživati u ozračju Adventa u Zagrebu pripremljeni su i koncerti na otvorenom. Oni će se održati na terasi Kavane Lav kod Kamenitih vrata u izvedbi Akademskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors i Gospodentić singersa.

7. Festival adventskih i božićnih pjesama se otvara u subotu, 3. prosinca 2022. godine u 19 sati u Grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda s koncertkom Cmreki v snegu spiju u izvedbi mezzosopranistice Vedrane Zrnić i Tamare Perc na gitari, dok će gošća koncerta biti violinistica Ruta Bobić.

Advent pod lanternom

Advent pod lanternom 2022 pružit će poseban doživljaj Božića, spoj svjetla i božićnih pjesama, a sve pod okriljem lanterni. Paljenje plinskih lanterni na Gornjem Gradu tijekom manifestacije Advent u Zagrebu prožeto je posebnom čarolijom, najljepšim adventskim i božićnim pjesmama iz hrvatske i svjetske glazbene riznice. Pridružite se nažigačima i u pjevanoj šetnji doživite ovu tradiciju koja je posebna za grad Zagreb.

Program Adventa pod lanternom će se održavati svaku srijedu, četvrtak i petak do sve do Božića. Program kreće u 16.30 sati, a kreće od Kule Lotrščak, ide preko Vranyczanyeve poljane (znane i kao park Belle IV.) pa sve do parka Grič. Vrijeme trajanja pjevane šetnje je 30 minuta. A kada ste već tamo, posjetite i obližnji Advent kod Matoša i uživajte u najljepšem pogledu na Zagreb. Više o ovom adventskom događanju doznajte na mrežnim stranicama na adresi musicanota.hr.

Jeste li znali?

  • Zagreb je jedan od rijetkih gradova u svijetu koji ima plinsku rasvjetu u kontinuitetu od 31. listopada 1863. godine.
  • Nažigači, koji svaku večer pale i svako jutro gase plinske lampe, postoje samo u Zagrebu.
  • Pri jednom obilasku nažigači plinskih lanterni pješače oko četiri kilometra.

VIDEO: Advent Zagreb… Filled with joy :: Advent u Zagrebu – ispunjen ugodom

Tagged