45. samoborska glazbena jesen 2020

45. Samoborska glazbena jesen i ove jeseni pretvara Samobor u prijestolnicu glazbe

Pred nama je 45. izdanje glazbenog festivala Samoborska glazbena jesen, koji i ove jeseni pretvara Samobor u prijestolnicu glazbe. Sve što pripada povijesti ovog Festivala klasične glazbe proizašlo je iz dosljedno provedene ideje o otvorenoj razmjeni kreativnih promišljanja umjetnika. Taj slobodni jezik uzajamnosti, o kojem svjedoči i kontinuitet Festivala, posljedica je okrenutosti prema potpunoj umjetničkoj slobodi izražavanja. 2020. je godina u kojoj svijet slavi 250 godina rođenja Ludwiga van Beethovena, jednog od najvećih skladatelja glazbene povijesti. Tako će se i 45. SGJ pridružiti proslavi ove velike obljetnice s nizom njegovih skladbi u programu Festivala.


Nažalost, 2020. godina donijela je i neka negativna iznenađenja i svima pomrsila planove – globalna epidemija korona virusa promijenila je tijekove kulturnog sektora u cijelome svijetu, diljem Europe otkazani su ili odgođeni festivali, konferencije i izložbe, kina, kazališta i muzeji zatvoreni, a međunarodna razmjena umjetnika zbog ograničenja kretanja svedena na minimum. Stoga su se u stvaranju programa ovogodišnjeg festivala organizatori okrenuli intenzivnije prema vlastitom okruženju i angažirali najvrsnije domaće glazbenike kako bi u najvećoj mogućoj mjeri osigurali odvijanje festivala i u ovim neobičnim uvjetima.

Ulaznice za koncerte 45. Samoborske glazbene jeseni koji će se održati od 25. rujna do 4. listopada 2020. godine, mogu se kupiti na mrežnoj stranici ulaznice.hr, a sve informacije o ulaznicama i programu festivala dostupne su na adresi samobor-festival.com.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zagrebačka županija, Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja. Podsjećamo, Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.

monika leskovar 2020

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged