gala koncert "4 dive i bruno krajcar" / hnk zagreb 2019

4 Dive i Bruno Krajcar – humanitarni koncertni spektakl u HNK-u

Hrvatska je postigla najveći uspjeh u svjetskim razmjerima u iskorjenjivanju bolesti štitnjače. Riječ je o bolesti koja najčešće pogađa žene, a u ovom smo području zasjenili zemlje poput Njemačke, Francuske i Belgije. Poručio je ovo akademik Zvonko Kusić na predstavljanju humanitarnog koncerta 4 DIVE koji će se održati 22. listopada 2019. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu s početkom u 20 sati.

Glazbenicama Radojki Šverko, Martini Tomčić Moskaljov, Ivani Husar Mlinac i Mariji Husar Rimac pridružit će se i Bruno Krajcar, a bit će ovo jedinstveno umjetničko druženje s posebnom porukom za sve one koje je dotakla ova bolest.

Humanitarni koncert održava se u organizaciji Hrvatske udruge za bolesti štitnjače i Hrvatske udruge za bolesti štitnjače Umag, a pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Gradske skupštine Grada Zagreba, Grada Umaga, Hrvatskog društva za štitnjaču te Hrvatskog društva za tumore glave i vrata. Sav prihod od ulaznica namijenjen je liječenju i poboljšanju kvalitete života oboljelih od bolesti štitnjače te podizanju svijesti o ovoj bolesti koja zahtjeva cjeloživotnu terapiju i praćenje.

>>> PROČITAJTE VIŠE: Predstava Balkanski seks i grad, čipka i čokolada 2 igra u Sceni Vidra

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače ovim koncertom obilježava i 12 godina djelovanja, a posvećen je dr. Tomislavu Budimiru, velikom čovjeku i humanitarcu koji je umro prije pet godina.

“Prije svega se želim, u ime svih oboljelih, zahvaliti svima uz čiju smo podršku uspjeli pokrenuti i organizirati ovaj veliki projekt na zadovoljstvo ne samo svih onih koje je na neki način dotakla bolest štitnjače, već i na zadovoljstvo svih naših građana. Okupiti ovakve dive na jednom mjestu za nas je zaista velika čast. Ovim koncertom obilježit ćemo i dvanaest godina djelovanja udruge te se još jednom prisjetiti prvog predsjednika, doktora Tomislava Budimira te njegove velike ostavštine. Dođite, pridružite nam se u utorak u Hrvatskom narodnom kazalištu u noći koju ćemo, sigurna sam, još dugo pamtiti”, rekla je Verica Mešić, predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače.

“Doseg hrvatske medicine, u svim njezinim segmentima, vrlo je visok kada govorimo o ovoj skupini bolesti. Zdravo funkcioniranje štitnjače važno je za psihomotorni razvoj populacija, a kako je riječ o vrlo učestaloj pojavi, u javnosti te posebice na društvenim mrežama, postoji jako puno manipulacija i alternativnih terapijskih rješenja među kojima su i nepotrebni te štetni lijekovi. Hrvatska udruga za bolesti štitnjače tu ima veliku ulogu jer osim podrške pruža ispravne i korisne informacije građanima”, rekao je akademik Zvonko Kusić.

Domaćin i partner humanitarnog koncerta 4 DIVE je Hrvatsko narodno kazalište, a Dubravka Vrgoč, intendantica kazališta, potvrdila je kako je ova vodeća institucija uvijek otvorena prema događanjima koja pomažu ljudima i koja imaju visoku umjetničku kvalitetu.

Kad se na jednom mjestu okupe Radojka Šverko, Martina Tomčić Moskaljov, Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac, onda je nesumnjivo riječ o posebnom umjetničkom okupljanju. Četiri vrsne glazbenice pripremile su repertoar koji će izvesti uz pratnju sjajnih instrumentalista te gosta Brunu Krajcara.

“Očekuje nas odličan program svjetskih klasika koji će dodatno upotpuniti Martinine prekrasne arije te glas, a Bruno Krajcar će donijeti dašak Istre.. Rekla bih da je ovo jedinstven repertoar i jedinstveni spoj naš četiri kao glazbenice te nešto što se rijetko može čuti te vas zato pozivam da nam se pridružite te tako ujedno pomognete plemenite ciljeve Hrvatske udruge za bolesti štitnjače”, smatra Marija Husar Rimac.

“Uvijek sam posebno dirnuta kad umjetnost može poslužiti i biti glasnik za one stvari o kojima nedovoljno pričamo u životu. Kada nekoga zadesi bolest, često se nađe osamljen u toj situaciji što naravno negativno utječe i na sam ishod te brzinu izlječenja. Ovaj koncert govori o bolesti štitnjače koja mi je i osobno vrlo bliska. Riječ je o bolesti koja ima visoku razinu izlječiviosti, a osobno se trudim prenijeti poruku svima onima kojima je to potrebno te ih uputiti na rad udruge koja bolesne i oboljele budi u ideji da nisu sami i da im je pomoć, kako profesionalna tako i ona topla ljudska, na dohvat ruke”, rekla je Martina Tomčić Moskaljov.

>>> PROČITAJTE VIŠE: 11. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac u Muzeju suvremene umjetnosti

Partner projekta je i Gradska skupština Grada Zagreba, na čelu s predsjednikom Dragom Prgometom, koji je istaknuo važnost ovakvih događanja poručivši da se kao društvo i zajednica moramo brinuti o bolesnima kako se ne bi osjećali sami i napušteni. Kvalitetu i višegodišnji izuzetan rad udruge potvrdio je i Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo te je poručio kako se samo zajedničkim djelovanjem može manifestirati prava snaga zajednice i napraviti dobro djelo.

Ulaznice za ovaj jedinstveni događaj mogu se osigurati putem sustava Ulaznice.hr po cijeni od 100 i 150 kuna.

O Hrvatskoj udruzi za bolesti

Hrvatsku udrugu za bolesti štitnjače osnovao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču i počasni predsjednik Hrvatske udruge za štitnjaču. Iznimnu važnost u udruzi ima Znanstveni odbor čiji je predsjednik profesor Drago Prgomet koji sa svim liječnicima i oboljelima volontira u udruzi.

Ovo je prva udruga bolesnika s bolestima štitnjače u Hrvatskoj, a između ostalog organizira seminare i skupove bolesnika, njihovih obitelji te zainteresiranih građana radi edukacije i međusobne pomoći, informira javnost o novim i naprednijim metodama liječenja, razvija programe međunarodne suradnje, surađuje sa zdravstvenim i drugim organizacijama te nadležnim tijelima u cilju pomoći oko rješavanja zdravstvenih problema bolesnika, izdaje knjige i časopise, jača suradnju sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan nje, organiza godišnja okupljanja bolesnika i njihovih obitelji te zdravstvenih djelatnika u svrhu međusobne pomoći i razmjene iskustva te organizira posjete međunarodnim godišnjim okupljanjima udruga za bolesti štitnjače.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -

1 thought on “4 Dive i Bruno Krajcar – humanitarni koncertni spektakl u HNK-u

Comments are closed.