31. muzički biennale zagreb / 2021.

31. Muzički biennale Zagreb kreće 18. travnja glazbenim blokom “Furioso!”

31. muzički biennale Zagreb, koji ove godine slavi 60. rođendan, uvodi nas u svoj svijet suvremene glazbe. U neki kreativniji i maštovitiji svijet kojem težimo, u odnosu na svakodnevicu koju živimo zadnjih godinu dana. Da je riječ upravo o posebnom svijetu, u kojem nas očekuju razna iznenađenja, jasno pokazuje već predfestivalski program koji kreće u petak, 9. travnja 2021. godine.

Ovogodišnjim MBZ-om nadoknadit će se prethodna godin. Putovat ćemo, razdvajati zvuk i sliku, ali ih i povezivati. Proživjet ćemo koncerte i zanimljive instalacije, svjedočiti obljetnicama, praizvedbama i izvedbama domaćih i stranih skladatelja.


Ključni festival suvremene glazbe koji nas svojim programom iz godine u godinu sve više intrigira, ovaj se put održava od travnja do rujna 2021. godine. Održat će se u četiri programska bloka pod nazivom Furioso!, Shifting, Le sacre de l´été i Celebration!

Predfestivalski dio koji kreće 9. travnja donosi nam nekoliko pop-up koncerata i glazbeno – plesnih akcija na otvorenom u izvedbi studenata Muzičke akademije. U sklopu ovog dijela pretprograma, 13. travnja otvara se i izložba Kelemenov pozdrav svijetu u Etnografskom muzeju, a u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina. Ovom izložbom odaje se počast Milku Kelemenu, utemeljitelju MBZ-a. Predfestivalsko vrijeme obilježit će interaktivne instalacije Bojana Gagića, Vitra Drinkovića, Ane Horvat i Ive Ćurić.

Nakon predbiennalskog programa 18. travnja se otvara Muzički biennale Zagreb

Početak prvog programskog bloka naziva se Furioso! MBZ otvaraju Zagrebački solisti, ansambl koji je uz festival od njegova osnutka 1961. Odsvirat će izvedbu Koncertantne improvizacije i njome odati počast Milku Kelemenu. Uz djela Rubena Radice, Stanka Horvata i Frane Paraća predstavit će i jednu praizvedbu. To je skladba concerto scosso / Potreseni koncert saksofonista i skladatelja Gordana Tudora – to je skladba posvećena stradalima u potresu u Sisačko – moslavačkoj županiji. Koncert će se prenositi uživo na 3. programu Hrvatske televizije, kao i na platformi HRTi.

Iste večeri u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog Black Page Orchestra izvest će nekoliko djela domaćih i stranih skladatelja. Praizvest će Scarlet Woman Looking to the Left skladateljice Ivane Kuljerić Bilić te Sinking Toilet Water Level kompozitora Alena i Nenada Sinkauza. Njihov koncert publika će moći pratiti putem live streama na YouTube kanalu MBZ-a.

Na prvi dan festivala, 18. travnja, objavit će se i nova mrežna stranica kidz.mbz.hr

Ona će kroz brojne različite materijale, slušaonice i učionice ponuditi ne samo djeci već i njihovim roditeljima i učiteljima, novi pristup suvremenoj glazbi. Program za djecu ove je godine zbog pandemije koronavirusa u potpunosti preseljen u digitalne formate, a maskota MBZ programa za djecu je Svirko. Njegov zadatak je voditi djecu kroz interaktivne i edukativne sadržaje, kvizove i razgovore sa skladateljima i izvođačima. Uz to, vodit će Vas kroz animirano – igrani serijal čija je autorica glazbena edukatorica i violinistica Lucija Stanojević.

U sklopu prvog programskog bloka MBZ-a obilježit će se i 20. rođendan Cantus Ansambla koji je izniknuo upravo na MBZ-u. Ansamblom će ravnati Ivan Josip Skender, a solisti će biti dugogodišnji članovi – udaraljkaš Marko Mihajlović i klarinetist Danijel Martinović. Program koji će izvesti predstavlja “srž” njihovoga djelovanja.

Cantus Ansambl će svirati skladbe istaknutih skladatelja međunarodne scene uparene s djelima hrvatskih autora različitih generacija

Ovaj put to će biti skladbe iz pera argentinskog skladatelja Martina Matalona, talijanskog autora Fausta Romittelija te njihovih hrvatskih kolega. To su Dubravko Detoni, Antun Tomislav Šaban i Helena Skljarov, koja je za ovu priliku skladala novo djelo za ansambl, dirigenta i šah. I ovaj koncert prenosit će se uživo na YouTube kanalu MBZ-a, baš kao i dva online koncerta koji slijede dan kasnije.

U biennalskom duhu razigrani nastup pijanista Ivana Batoša te live stream koncerta iz Bratislave na kojem će slovački Quasars ansambl izvesti nekoliko novih, ali i nekoliko već poznatih djela domaćih i stranih skladatelja. Koncertu što će ga u Crkvi Bezgrješnog Srca Marijina 19. travnja održati orguljaši Pavao Mašić i Katarina Javora moći će se nazočiti i fizički, no, naravno, u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Prvi programski blok MBZ-a završava koncertom 22. travnja 2021. u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U okviru proslave 100. obljetnice Muzičke akademije nastupit će ASMANGU – studentski ansambl za suvremenu glazbu Muzičke akademije.

31. Muzički biennale Zagreb – najava programa

Tagged