28. Zagrebački maraton

28. Zagrebački maraton – više od 6000 trkača trčat će polumaraton, maraton i maratonsku štafetu

28. zagrebački maraton održat će se u nedjelju, 13. prosinca 2019. godine sa startom i ciljem na Trgu bana Josipa Jelačića. Ove godine će 6000 trkača trčati, osim polumaratona i maratona, Garmin 10 K utrku kao i maratonsku štafetu (4 sudionika). Za utrku Garmin 10 K prijavljeno je 1648 sudionika, za polumaraton 3225, za maraton rekordnih 1089 te 60 za maratonsku štafetu.


Te brojke posebno vesele jer svrstavaju Zagreb u pravu svjetsku trkaču destinaciju s 2000 trkača s 6 kontinanta iz 72 zemlje svijeta.

Uz bogate startne pakete koji ove godine uključuju i trkaču majicu dugih rukava, sudionici svih utrka dobit će i veliku unikatnu finishersku medalju s motivom Medvedgrada.

Za subotu, 12. listopada, pripremljeni su maratonski expo, dječje utrke sa startom u 10 sati, edukativne radionice za djecu i roditelje od 9:30 do 14 sati (koje je organizirala Udruga Inspiro i Zaklada Hrvatska kuća disanja), DJ Frajman od 11 do 14 sati te opet od 17 do 20 sati, veliki koncert Meštrović & Expresto Ansambla u 20 sati te cjelodnevna ugostiteljsku ponudu.

Uz utrke, posebno za trkače i sugrađane, organiziran je potpuno drugačiji, veliki štrukla party i otvaranje 28. Zagrebačkog maratona koji će se održati u subotu, 12. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića u 19 sati.

Otvorenje će se obogatiti sa pet velikih nagrada i tombolom (koja će biti po startnim brojevima, a održat će se odmah po zatvaranju prijavnog centra u Europskom domu – pozivaju se trkači da dođu na Trg bana Jelačića jer je preuzimanje nagrada isključivo na licu mjesta).

Uživajamo u bogatom programu za maratonski vikend.

Humanitarni karakter 28. Zagrebačkog maratona

Ovogodišnji Zagrebački maraton humanitarnog je karaktera jer je preko prijavnica omogućeno svim sudionicima da doniraju simbolična sredstva za rehabilitaciju osoba s transplatiranim plućima koju provodi udruga INSPIRO.

Svi trkači koji sudjeluju u humanitarnom dijelu imat će na majici iz startnog paketa na leđima otisnut citat Pusti baterije, napuni pluća, kao simboličan znak zahvalnosti što su svojim doprinosom omogućili kvalitetan i stručan rad na rehabilitaciji osoba u transplatacijskom procesu.

Članovi Udruge INSPIRO imali su priliku pridružiti se pripremama i svim zajedničkim treninzima tokom godine kako bi sudjelovali na jednoj od utrka 28. zagrebačkog maratona. Njih 15 sudjelovat će na Garmin utrci od 10 kilometara.

Trasa kojom prolazi 28. Zagrebački maraton

Svim sugrađanima želimo skrenuti pozornost da će, kao i svake godine, biti zatvoren promet na trasi maratona u razdoblju od 9 do 15.30 sati.

Trasa maratona se proteže kroz centar grada: Trg bana Jelačića – Jurišićeva ulica – Draškovićeva ulica – Vlaška ulica – Maksimirska ulica – Avenija Dubrava – okret kod križanja Avenije Dubrava s Ulicom Poljanice – istim putem natrag do Trga bana Jelačića – Ilica – okret na Ilici kod križanja s Ulicom Sveti Duh i natrag do Trga bana Josipa Jelačića gdje je cilj utrke.

Maratonci trče dva kruga, a polumaratonci jedan.

Sugrađani se mole za razumijevanje i podršku vezanu uz teškoće u prometu na dan zagrebačkog maratona te ih se svakako poziva da navijaju i naprave najbolju atmosferu na trasi našim maratoncima.

Glazbeni program Zagreb maraton vikenda

Osiguran je nezaboravan glazbeni program, kako bi olakšali trkačima sate provedene na zagrebačkim cestama i privukli sugrađane da se dođu zabavljati s nama i podrže maratonce.

 • subota, 12. listopada 2019. / Trg bana Josipa Jelačića
  – DJ Frajman / Vintage Industrial: 11-14 i 17-20
  – Ansambl Meštrović i Expresto: 20-21
 • nedjelja, 13. listopada 2019.
  – DJ Felver / Stereotip : Trg bana Josipa Jelačića / 8:30-14:30
  – Ilija Rudman & Antonio Zuza / Imogen / Kvaternikov trg / 9-14 (navijački punkt)
  – Nick & Pepi / Adriatic Coasting / okretište Dubrava / 9-14 (navijački punkt)

Uz navijačke puntove partner Ožujsko pripremio je glazbeno – tekuće navijačke punktove: Pivana u Ilici za maratonce i polumaratonce i Stara Vlaška (kod spomenika Šenoi) za Garmin 10 K.

Koncert Meštrović & Expresto – Trg bana Jelačića, subota, 12. listopad 2019. u 20 sati

Meštrović & Expresto Ansambl, utemeljen 2009. godine, uz umjetničkog pokretača i voditelja, skladatelja i pijanista Mateja Meštrovića čine i pijanistica Kristina Bjelopavlović Cesar te udaraljkaš i skladatelj Borna Šercar.

Meštrović & Expresto fantastičan je spoj etna i klasike, a njegov nastupi osim virtuozne izvedbe, slušateljima nudi izvanredan doživljaj prštave energije koja osvaja.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged