25. crtani romani šou - zagreb comic con 2022

25. Crtani romani šou – Zagreb Comic Con 2022 – najveći festival stripa održava se u Tvornici kulture

25. Crtani romani šou ili popularnije Zagreb Comic Con, od petka do nedjelje, od 3. do 5. lipnja 2022. godine održava se u zagrebačkoj Tvornici kulture. Tako se u Zagrebu na najvećem festivalu stripa ponovo okupljaju renomirani strip-autori i ljubitelji istoga.

Posjetitelje festivala trijekom tri dana očekuje raznovrsni program ispunjen predavanjima i druženjima sa strip autorima. Bit će organizirane i brojne promocije novih izdanja, nekoliko izložaba, Njuškalo strip-kvizom, a predstavit će se i pokoji gost iznenađenja!


Program festivala uključuje crtanja i posvete strip-crtača za publiku kao i veliki sajam stripova s prigodnim popustima. Organizirat će se i škola crtanja stripa za djecu i mlade, kao i dodjela nagrada za najbolji dječji strip Mladi lav. A od novih strip-izdanja ističu se Marvelove uspješnice Wolverine: Netsuke, pravo remek-djelo Georga Pratta, kao i Eternalsi autora Johna Romitea Jr., napravljenog po scenariju Neila Gaimana. Osim Marvelovih hitova, Udruga Crtani Romani Šou predstavlja 47 Ronina legendarnog Stana Sakaia i novitete omiljenog domaćeg autora Krešimira BiukaSukići i Mala Tiki 2.

Dolazi i umjetnik koji stoji iza Guy Fawkes maske, pop-kulturnog fenomena

Zagreb Comic Con – Crtani romani šou ove će godine ugostiti Davida Lloyda, umjetnika koji stoji iza pop-kulturnog fenomena Guy Fawkes maske iz legendarnog stripa V for Vendetta, na kojemu je radio s Alanom Mooreom. Također, surađivao je s Jamiem Delanom i Grantom Morrisonom na strip serijalu Hellblazer za DC Comics, s Garthom Ennisom na War Storyju (DC Comicsa) te s Warrenom Ellisom na djelu Global Frequency (Wildstorm).

Na 25. CRŠ dolazi i talijanski strip crtač Giampiero Casertano. Podsjetimo, on je dugogodišnji stup i uzdanica kultnog serijala Dylan Dog. Casertano je svoju stripovsku karijeru započeo na serijalu Johnny Logan. A radio je i za Sergio Bonelli Editore na Kenu Parkeru i Martinu Mysteryu, nakon kojih je napravio gotovo pedeset epizoda Dylana Doga.

Izdavačka kuća Sergio Bonelli zastupljena je dolaskom i Pasqualea Del Vecchia koji je radio na Nicku Raideru, Napoleoneu i Texu Willeru. Također, dolazi i svestrani Gianfranco Manfredi, koji je svoj trag ostavio na serijalima Dylan Dog i Nick Raider. Spomenimo da je od 1997. radio na vlastitom serijalu s više od 130 nastavaka – Magičnom vjetru.

Andrea Freccero još od kraja osamdesetih počinje svoj dugi Disney period

Tijekom koje se bavio stripovima, ilustracijama i naslovnicama. Freccero je za Doubleduck, izrazito uspješnu seriju posljednjih godina, kreirao glavne likove. Također, nedavno je pokrenuo i seriju parodija na Star Trek pod nazivom Star Top. Uz to, radio je i na naslovnicima Topolina. Daniele Busnelli suosnivač je kulturne udruge AMys koja na godišnjoj razini objavljuje reviju Corriere del Mistero posvećenu Martinu Mystèreu. Također, organizira i izložbe i susrete posvećene toj “misterioznoj” temi, dok za Corriere del Mistero radi scenarije, ilustracije i ima ulogu kolorista.

Festival će ugostiti i Stevana Subića, osvajača brojnih nagrada za strip. Među njima ćemo izdvojiti pet glavnih nagrada na raznim strip festivalima u Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji. 2011. osvaja grand prix na međunarodnom natječaju u Genovi Conflicts – War Baloons. Napomenimo da je nagradu dobio od žirija kojem je predsjedao slavni talijanski crtač i ilustrator Sergio Toppi.

Festival stripa Crtani romani šou predstavlja i domaće snage

Domaće snage predstavlja Nik Titanik, zagrebački karikaturist, ilustrator i strip crtač pravog imena Nikola Plečko. On je, uz svoj stalni posao – crtanja karikatura – tijekom 2021. i 2022. godine ilustrirao i grafički oblikovao prve tri slikovnice iz serije meteo-slikovnica Vremenaste priče. Zanimljivo, tekst za Vremenaste priče napisao je poznati meteorolog Zoran Vakula.

U sklopu festivala održava se i natječaj Mladi lav za najmlađe strip umjetnike. Izložbu njihovih radova moći ćete pogledati u Tvornici, a oni najbolji će osvojiti i vrijedne nagrade. Osim Mladog lava uživat ćete i u izložbi Stjepana Štefa Bartolića naziva Hrvatski strip za djecu. Izložba je koncipirana kao kratak pregled autorovog opusa namijenjenog djeci i mladima. Tu ćete naći serijal Komarac scenarista Darka Macana koji je izlazio devet godina u časopisu Zvrk. Predstavit će se i strip Gluhe laste koji u časopisu Modra lasta kontinuirano izlazi dvadeset i šest godina, kao i strip Užas Zlica Gadost i vila Radost koji u časopisu Radost izlazi šest godina.

Na festivalu će se održati i promocija časopisa Strip-PREFIKS, četvrtog broja OHOHOzina te stripa Hydria autorice Maje Pavlović. Predstavit će se i strip-fanzin Majdanska Garaža broj 3, knjiga Hrvatski punk i novi val 1976 – 1987 i stripa Knjiga godine autorice Mihaele Erceg.

Ulaz na festival Crtani romani šou je besplatan

Također, besplatne su i sve popratne aktivnosti u sklopu 25. Zagreb Comic Cona. Festival možete posjetiti u petak, 3. lipnja, od 16:30 do 22 sata, u subotu, 4. lipnja, od 10 do 22 sata i u nedjelju, 5. lipnja, od 10 do 18 sati. Više informacija o CRŠ-u potražite na mrežnoj stranici festivala na adresi zagrebcomiccon.com.

Tko će sve izlagati na festivalu stripa Crtani Romani Šou – Zagreb Comic Con: Sandorf, Stripovi na kvadrat, Torpedo Comics Zagreb, Naklada Fibra, Strip Centar Tino, Higher Ground COmics – Logossun, Nova Stvarnost, Art-Materijal, Tally, David Lloyd, Dino Idrizbegović, Edvin Salihović, Frano Petruša, Helena Klakočar i Udruga Crtani Romani Šou.

Tagged