mrzim istinu! / oliver frljić

200. svečana izvedba predstave “Mrzim istinu!” otvara kazališnu sezonu Teatra &TD

U novu kazališnu sezonu 2019./2020. Teatar &TD ulazi obilježavanjem 200. svečane izvedbe kultne predstave “Mrzim istinu!”, autora i redatelja Olivera Frljića. Od premijere, u svibnju 2011. godine predstava Mrzim istinu! obišla je sve relevantne domaće i strane festivale i osvojila mnoga priznanja te je time postala jedna od najnagrađivanijih kazališnih predstava u povijesti hrvatskog kazališta. Sjajna glumačka postava u sastavu Filip Križan, Rakan Rushaidat, Ivana Roščić i Iva Visković nije se mijenjala od premijerne izvedbe te je time dobila na preciznoj uigranosti i izuzetno dojmljivoj suigri. Tijekom godina, također, ne gubi na umjetničkoj snazi i aktualnosti.


Izvedbe su na rasporedu 21. rujna (u 19 i 21 sat – 200. svečana izvedba) te 22. rujna 2019. godine u 20 sati. Cijena ulaznice je 50, a za studente 25 kuna. Radno vrijeme blagajne Teatra &TD je od 11 do 13 sati (osim nedjeljom) te dva sata prije početka predstave.

O predstavi Mrzim istinu!

U travnju 1992. godine Oliver Frljić u svojoj šesnaestoj godini napušta roditeljski dom. Ono što u tom trenutku izgleda kao kratkotrajno razdvajanje od obitelji, postat će trajno stanje.

Slijede: godine izbjeglištva, prvi studij, drugi studij, zasnivanje vlastite obitelji, treći studij, početak profesionalne kazališne karijere, postupna afirmacija, raspad obitelji, ova predstava. Ova predstava vraća nas u vrijeme prije 24. travnja 1992. godine.

Umjesto patetičnog prepričavanja jedne obiteljske povijesti, predstava Mrzim istinu! daje nam uvid te rastvara unutarnje kompleksne odnose unutar autorove obitelji. Svoj dramaturški temelj gradi na tenziji između različitih obiteljskih dokumenata i autorovih svjedočanstava te fikcionalnog statusa koji ovi dokumenti i svjedočanstva dobivaju u prostoru kazališne reprezentacije.

U nastojanju da obiteljske epizode koje čine okosnicu Frljićeva teksta izvedu što vjerodostojnije, ansambl je početkom 2011. proveo mjesec dana s njegovom obitelji u Fort Worthu u Teksasu (SAD), u kojem trenutačno žive.

Glumci su u mjesec dana, uz promatranje njihove dnevne rutine, razgovora i neobavezna druženja, napravili i nekoliko proba kojima su prisustvovali Frljićevi roditelji i sestra. Probe su rezultirale dugim raspravama u kojima su roditelji i sestra pokušavali glumcima objasniti da to što oni pripremaju nije istina, da se stvari nisu dogodila tako, da nitko od njih nije rekao to i to, a da se neke stvari o kojima govore nisu uopće dogodile.

Koncert benda Radio Clash nakon predstave

Nakon svečane izvedbe, 21. rujna od 22 sati na rasporedu je koncert benda Radio Clash, koji izvode repertoar jednog od najutjecajnijih punk rock bendova svih vremena, The Clash. Bubnjar Šparka (ex Pips Chips and Videoclips), basist Dugi (ex Drugi način), gitarist Hans (ex Tužne uši) i pjevač Zvone (Gabba Gabba) čine Radio Clash, bend nastao 2003. godine.

Koncert će se održati u &TD-u, a ulaz na koncert je besplatan.


  • foto: Damir Žižić

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged