zagreb film festival 2021

19. Zagreb Film Festival otvara “Košnica”, drama o maloj ženskoj revoluciji

19. Zagreb Film Festival održat će se od 14. do 21. studenoga 2021. godine u kinima SC i Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385. Ovogodišnji ZFF donosi raskošan repertoar i više od 130 filmskih ostvarenja iz cijeloga svijeta. Festival u nedjelju, 14. studenoga, otvara kosovski film “Košnica”, trostruki laureat ovogodišnjeg festivala Sundance, u režiji Blerte Basholli.

Riječ je o moćnoj feel good drami inspiriranoj istinitom pričom o poduzetnici Fahrije Hoti, ratnoj udovici s Kosova koja je, pokrenuvši proizvodnju ajvara, prouzročila pravu malu žensku revoluciju u patrijarhalnoj seoskoj zajednici. Ulaznice za projekciju otvaranja u nedjelju su u prodaji, ali je njihov broj ograničen.


Natjecateljski dio programa u subotu, 20. studenoga, zatvorit će priča o drugoj, jednako popularnoj regionalnoj poslastici. Izvankonkurentski naslov Deset u pola, novi film oskarovca Danisa Tanovića s Brankom Đurićem, Izudinom Bajrovićem, Anjom Matković i Goranom Navojcem, koji ćemo u prisustvu ekipe gledati na festivalskom zatvaranju, inspiriran je jednim od najkontroverznijih gastronomskih pitanja. A to pitanje je – gdje se u Sarajevu mogu pojesti najbolji ćevapi?

Okosnicu ZFF-a kao i dosad čini glavni natjecateljski program dugometražnog i kratkometražnog filma

On daje pregled najbolje recentne produkcije debitantskih i drugih filmova iz svijeta. Tu je i natjecateljski program domaćeg kratkog filma Kockice. Dodajmo da su kroz tu platformu svojim kratkometražnim radovima prošetala sva najvažnija novija imena domaćeg filma. Među njima je i Sonja Tarokić, čiji će hvaljeni film Zbornica imati nacionalnu premijeru na ZFF-u. Zbornica će se prikazati u programu dugometražne konkurencije u srijedu,17. studenoga, u prisustvu filmske ekipe.

Svi koji će ZFF radije pratiti iz svog naslonjača moći će pronaći nešto za sebe na festivalskim online platformama. Na mrežnoj stranici kinoeuropa.hr čeka ih međunarodni kratkometražni natjecateljski program. Tu je i program Ledolomke posvećen redateljicama koje su razmicale željeznu zavjesu. Moći ćete pratiti i popratni program Festivali pod reflektorom, program Dani LUX filma, PLUS i dio programa dječjeg festivala KinoKino. Na repertoaru platforme croatian.film nalaze se domaće kratkometražne poslastice iz natjecateljskog programa Kockice.

Zagreb Film Festival u svom glavnom festivalskom programu prikazuje rekordan broj pobjedničkih filmova i ostvarenja

Svi ti filmovi su nagrađeni na svjetskim “A filmskim festivalima”. A čak pet predstavnika nacionalnih kinematografija bilo je u utrci za Oscara za film na stranom jeziku. Nisku od sedam finalista za nagrade Europske filmske akademije u programima ZFF-a predvode francuska fantazija Titan, uronjena u neon, seks i nasilje. Film je nominiran u četiri kategorije – za najbolji europski film, režiju (Julia Ducournau), glumicu (Agathe Rousselle) i glumca (Vincent Lindon).

  • PROČITAJTE VIŠE: O temi FILM pročitajte više ovdje

Tu je i Kupe br. 6, melankoličan i dirljiv film ceste finskog redatelja Juhe Kuosmanena. On je nominiran u kategoriji najboljeg europskog filma, glumice (Seidi Haarla) i glumca (Yuriy Borisov). Prikazat će se film Baksuzno bubanje ili bezumni pornić iz programa Ponovno s nama. On je za prestižne europske nagrade nominiran u kategorijama režije i scenarija (oba potpisuje Radu Jude).

Tagged