liburnia film festival 2020

18. izdanje festivala hrvatskog dokumentarnog filma – Liburnia Film Festival u Opatiju donosi 9 premijera

Liburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma koji svoje 18. izdanje najavljuje za termin od 24. do 28. kolovoza 2020. godine na maloj Ljetnoj pozornici i Vili Antonio u Opatiji, u punoljetnost ulazi odgovoran prema brojnim, a prije svega zdravstvenim izazovima, te obogaćenje međunarodnim filmskim programom “Stanje pripravnosti” koji daje uvid u ekstremističke pokrete i tendencije u Europi. Od 21 filma u ovogodišnjoj konkurenciji za nagrade žirija i publike svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru imati će čak devet naslova.

Riječ je o filmovima 5.4 Lucije Ane Ilijić (samostalna produkcija), BEZ LICA Davida Lušičića (ADU/Zebra), DOKTORICE, PEM V’ GROBEKA Nikoline Barić (samostalna produkcija), KAJ TO JA RADIM Maria Papića (Renko), ODJECI Mateja Đuzela (Adria Visio / Flip Clip), ONO DRUGO SELO Jadrana Bobana (Fade In), STARAC I RODA Tomislava Jelinčića i Alena Stankovića (Antitalent / Tramal Films / Transmedia Production; Hrvatska / Slovenija / Italija), UŽARSKA RADIONICA IVANA DELIMARA Vlaste Delimar (Domino) i ZAŠTO MAMA VAZDA PLAČE? Karmen Obrdalj (Akademija umjetnosti Banja Luka / samostalna produkcija; BiH / Hrvatska).

U konkurenciji za nagradu za najbolji film festivala po ocjeni žirija, najbolji film po izboru publike, najbolji regionalni film (autori ili produkcije iz Primorsko – goranske, Istarske i Ličko – senjske županije) te stručne nagrade za najbolju režiju, montažu, fotografiju i dizajn zvuka, ove će se godine natjecati još i CATAMINE Vedrana Huremovića i Sunčice Ane Veldić (Kinoklub Zagreb), IVANOVA IGRA Tomislava Žaje (Gral Film), JABUKA, TRI DVOPEKA, JOGURT Anite Čeko (Kinoklub Zagreb), JOŠ UVIJEK NE ZNAM Bele Bračko Milešević (Blank), MOJ SVEMIR Yuliye Molina (ADU), MILA Karla Voriha (ADU), PORVENIR Renate Poljak (REA), POSLJEDNJA KINO PREDSTAVA Jasmine Beširević (ADU), PRAZNI SATI Mate Ugrina (Berlin Academy of Arts / Dinaridi Film; Njemačka / Hrvatska), PROGRAM TVOG KOMPJUTERA Inese Antić (Infinum), U IME REPUBLIKE HRVATSKE Gorana Devića (15. umjetnost) i ZA LET SI DUŠO SIGURNA Ante Mitrovića (ADU).

Bez obzira na “neobičnu” godinu, na natječaj za prijave filmova pristiglo ih je oko 90, među kojima i dosad svakako najveći broj njih (više od 10) s područja Primorsko – goranske županije. Direktor i selektor festivala Oliver Sertić u konkurenciju je odabrao popriličan broj filmova mlađih autorica i autora, koji često klize prema eksperimentalnom filmu i filmskom eseju, a na “malu Ljetnu” se, na radost festivala, vraćaju i LFF-ovoj publici poznate autorice i autore, od kojih neki i višestruki laureati, kao što su Goran Dević, Tomislav Žaja, Jadran Boban, Renata Poljak ili David Lušičić.

Najveća je ovogodišnja novost spoj Liburnia Film Festivala s programom Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i poseban međunarodni program naslovljen Stanje pripravnosti, koji uključuje šest međunarodnih dokumentarnih filmova. Riječ je o vrsnim dokumentarističkim ostvarenjima koja bilježe ekstreme naše političke sadašnjosti, neovisno događaju li se oni u “starim” demokracijama, Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, ili na “problematičnom istoku”, u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Grčkoj. Riječ je o naslovima NEKA ŽIVI BUGARSKA Adele Peeva (Bugarska), SLOBODNI DAČANI Monice Lazurean – Gorgan (Rumunjska), IZLAZ Karen Winther (Norveška / Njemačka / Švedska), MAĐARSKA 2018. Eszter Hajdu (Mađarska / Portugal), STIEG LARSSON: ČOVJEK KOJI SE IGRAO S VATROM Henrika Georgssona (Švedska), DJEVOJKE ZLATNE ZORE Havarda Bustnesa (Norveška / Danska / Finska) te DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ Dane Budisavljević (Hrvatska).

Program, kao i njegov naziv, inspirirani su činjenicom da 30 godina nakon nominalnog završetka Hladnog rata i simboličkog rušenja Berlinskog zida Europa (i svijet) stoje u stanju pripravnosti za potencijalni novi rat, bilo da ga definiramo kao politički, socijalni, ekonomski ili uistinu oružani sukob širih razmjera… Stanje pripravnosti, dio je programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 – EPK, odabrano je za financiranje putem Javnog poziva RIJEKE 2020 u 2019. godini, kojim se i “zajednici” pružila prilika da bude sukreator programa Europske prijestolnice kulture. Osim razgovora s redateljima, uživo ili video pozivom, program će uključivati i case study o filmu Dnevnik Diane Budisavljević te okrugli stol o tipskim nacionalizmima i pokretima koji za cilj imaju urušavanje pluralizma i temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

Na tragu teme filmskog programa Stanje pripravnosti te reflektirajući prekinutost i neizvjesnost 2020. godine, nalazi se i ovogodišnji LFF-ov vizual, čiji je autor Bernard Blašković iz Studija Pixel, koji na pola ispresijeca crna boja koja nečitkim i prekinutim čini i samo ime festivala.

Edukativni program tijekom festivala

Liburnia Film Festival svake godine nudi bogat edukacijski program namijenjen djeci i odraslima. Radionica prvi put snimam je zamišljena kao četverodnevno druženje tijekom kojeg polaznici u manjoj grupi prolaze kroz sve faze stvaranja filma – zajednički odabiru temu, istražažuju ju, odluče što će snimati, snime to i potom montiraju. Prijave za radionicu su otvorene do 19. kolovoza. Tu je i Filmska početnica za djecu od 7 do 10 godina koja se ove godine bavi temom stop animacije, a prijaviti se možete do 20. kolovoza. Osim toga, Opatijci i opatijski gosti svakodnevno će moći razgovarati s autorima filmova prikazanim u konkurentskom dijelu programa na Piću s autorima koje će se održavati od utorka 25. do petka 28. kolovoza 2020. u 16:30 u Café baru Eugenian.

Organizatori Liburnia Film Festivala napominju da prate epidemiološku situaciju do festivala te da će ga za posjetitelje učiniti sigurnim, sukladno svim preporukama lokalnog i nacionalnog stožera civilne zaštite. To će značiti i manji broj sjedećih mjesta u publici, pa posjetitelje pozivaju da čim ranije svoje ulaznice nabave online, putem sustava Moje karte.

18. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, RIJEKA 2020, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije i drugi podupiratelji.

Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF, podržava Zaklada “Kultura nova”.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged