14. subversive festival zagreb 2021.

14. Subversive Festival – filmski programi, promocije knjiga, razgovori i izložbe

Subversive Festival održat će se po 14. put od 3. do 23. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija. Projekcije možete gledati u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC, Kulturno-informativnom centru, Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža i u SKD Prosvjeti. Ukoliko nećete stići na neku od projekcija , istu možete pogledati i na online platformi volimdokumentarce.net.

Očekuje nas bogati diskurzivni, natjecateljski i popratni filmski program, promocije knjiga te izložba. Uz te aktivnosti na Subversive Festivalu doći će brojni svjetski intelektualci, umjetnici, filmaši i aktivisti. Dodajmo da je ovogodišnja festivalska tema “Post-COVID demokracija: Etika borbe i poetika solidarnosti”.


Festivalska tema sažeta u sintagmi Post-COVID demokracije daje ukupnost perspektiva i zahtjeva za radikalnim prekidom s kontinuitetom dominacije i potrage za novim univerzumom. U njemu senzualnost, igra, mir i ljepota postaju oblici egzistencije i stoga oblik samog društva. Uz to, etika borbe i poetika solidarnosti izražava temeljni uvjet stvaranja otpora protiv izrabljivanja životinja, uništavanja prirode, odustajanja od sreće, opresije nad ženama, obmanjivanja djece, despotizma vojske i policije, razdvojenosti od samih sebe i općenito zatiranja sloboda.

Subversive Film Festival – program

Natjecateljski i popratni program koji donosi 14. Subversive Film Festival održat će se od 3. do 10. listopada 2021. godine. Festival donosi tridesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu. Filmovi iz selekcije Dine Pokrajac i Dragana Rubeše natjecat će se za nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film. Ocjenjivat će ih tročlani žiri u sastavu Pary El-Qalqili (redateljica i spisateljica), Callisto McNulty (redateljica i spisateljica) i Ivan Ramljak (redatelj i kustos).

Filmski program otvorit će se u nedjelju, 3. listopada u kinu Tuškanac. Festival otvara nagrađivani hrvatski dokumentarac Tvornice radnicima redatelja Srđana Kovačevića. Film govori o zlosretnoj sudbini samoupravljanja uz panel u kojem će sudjelovati i protagonisti filma, radnici tvornice ITAS.

U dokumentarnoj konkurenciji ističe se dvostruki pobjednik “Visions du Réel” film “Faya Dayi” Jessice Beshir

To je spiritualno putovanje u čijem su središtu rituali khata, najunosnijeg usjeva u Etiopiji. Tu je i pobjednik Hot Docsa film Ostrov redatelja Svetlane Rodine i Laurenta Stoopa o stanovnicima izgubljenog otoka usred Kaspijskog mora. Tu su i Povratak u Reims (Fragmenti) autora Jean-Gabriel Périota inspiriran istoimenim romanom Didiera Eribona. Naratorica ovog filma je slavna glumica Adele Haenel. Friško s svjetske premijere u Cannesu dolazi film Futura. To je portret Italije kroz oči tinejdžera, a potpisuje ga renomirani trio sineasta Pietro Marcello, Francesco Munzi i Alice Rohrwacher.

Iz igrane konkurencije izdvaja se gruzijsko remek-djelo Što vidimo kada gledamo u nebo? redatelja Aleksandrea Koberidžea, dobitnika nagrade FIPRESCI na ovogodišnjem Berlinaleu. Prikazat će se i čeznutljiva ljetna priča i idealan protulijek izolaciji Tsugua dnevnici proslavljenog portugalskog autora Miguela Gomesa i njegove partnerice Maureen Fazendeiro. Prema brojnim renomiranim filmskim kritičarima u pitanje je dosad najuspješniji filmski izdanak lockdowna.

Subversive Festival predstavlja pobjednika Locarna “Osveta je moja, svi drugi plaćaju gotovinom”

To je zaigrana posveta i dekonstrukcija azijskih B-akcijskih filmova, u režiji indonezijskog redatelja Edwina te Kutija uspomena libanonskog dvojica Joana Hadjithomas i Khalil Joreige, jedan od miljenika publike na ovogodišnjem Berlinaleu, koji užas libanonskog građanskog rata prezentira kroz priču o kćerki koja u Montrealu otkriva Pandorinu kutiju punu majčinih bilježnica, fotografija i kaseta iz odrastanja u Beirutu tijekom 1980-ih.

Ističu se i pobjednik ovogodišnje sekcije Encounters na Berlinaleu, vijetnamska vizualna rapsodija Okus Le Baoa te Dragi drugovi! redatelja Andreja Končalovskog. On je dobitnik Posebne nagrade žirija u Veneciji o masakru pobunjenih radnika u ruskom industrijskom gradiću.

Popratni program

Iz popratnog filmskog programa izdvaja se retrospektiva švicarskog autorskog militanta Fredija M. Murera. Njegovi dokumentarno-igrani hibridi pokazuju kako je usprkos naizgled idiličnom miljeu u Švicarskoj, itekako moguće stvarati filmske naracije otpora i denuncirati društvo kontrole. Švicarski maestro dobitnik je prestižne nagrade za životno djelo Pardo alla carriera, koja mu je uručena 2019. na Locarno Film Festivalu.

U sklopu programa Subversive Film Festival – Film XX koji je posvećen ženskim filmskim narativima predstavlja se niz filmova. Tu je legendarna njemačka vizualna umjetnica i sineastica Ulrike Ottinger. Ona je poznata po svojim osebujnim komadima koji isprepliću etnografiju, povijest i fantaziju. Prikazuje se njezin najnoviji dokumentarni film Pariški kaligrami (2020), filmsku poemu Parizu tijekom 1960-ih i redateljičine formativne godine.

Ovogodišnji Hommage posvećen je Amosu Vogelu (1921-2012)

On je bio voditelj filmskog kluba Cinema 16 i autor Film kao subverzivna umjetnost, nezaobilazne knjige za svakog pravog filmofila. Povodom 100. obljetnice njegova rođenja kustosica Petra Belc priredila je prigodni filmsko-diskurzivni program. U sklopu projekta Kinematografije otpora u suradnji s MSU Zagreb i kustosicom Leilom Topić prikazujemo najnoviji film multimedijalne umjetnice Nicole Hewitt, spekulativno putovanje tragom neolitskih figurina u Podunavlju, Žene minorne spekulacije, koje će zatvoriti filmski dio festivala.

Subversive Forum pod voditeljstvom Karoline Hrge održat će se kombinacijom događanja uživo i online uz sudjelovanje svjetskih autorica i autora. Feministkinja, filozofkinja i politologinja Nancy Fraser održat će online predavanje koje će se baviti COVID-krizom i socijalnom reprodukcijom u postpandemijskom kapitalizmu. Profesor filozofije s Politehničkog instituta Worcester, kritički animalist John Sanbonmatsu održat će predavanje na temu antispecizma i klasne dimenzije opresije životinja.

Pridružit će im se i Ashley Bohrer, čija su uža polja istraživanja intersekcionalnost, marksizam i društveni pokreti te Lilijana Burcar, autorica u nas prevedene knjige Restauracija kapitalizma, repatrijarhalizacija društva. Alfredo Saad Filho, profesor političke ekonomije i međunarodnog razvoja na King’s College u Londonu, održat će predavanje na temu autoritarijanizma u doba neoliberalnog kapitalizma s fokusom na Bolsonarovu administraciju.

Dvije promocije knjiga i Alterekonomski forum

Izdvajamo i dvije promocije knjiga. Veliki Jacques Ranciere i Leonardo Kovačević predstavit će hrvatski prijevod nove Ranciereove knjige U kojem vremenu živimo? u izdanju udruge Bijeli val. Autorski trio Paško Bilić, Toni Prug i Mislav Žitko uz gostujuću online komentatoricu Ursulu Huws predstaviti svoju knjigu Politička ekonomija digitalnih monopola: proturječja i alternative komodifikaciji podataka u izdanju Bristol University Pressa.

AlterEkonomski forum kroz nekoliko panela koje će voditi Dimitrije Birač tematski fokusira 30. godišnjicu raspada SFRJ. Također, bit će rasprave i o najavljenom uvođenju eura. Kroz razgovor s poznatim ekonomistom Costasom Lapavitsasom diskutirat će se je li Hrvatska, kao zemlja europske periferije, spremna za euro i što će on značiti za strukturu njene ekonomije. Uoči panela od 11. do 15. listopada u suradnji sa SKD Prosvjeta i Arhivom Srba te kustosicom Davorkom Perić donosimo izložbu Detonacija u umjetnosti. Na njoj će biti izložen čelični komadić Spomenika pobjedi naroda Slavonije, djelo kipara Vojina Bakića, preostao nakon njegova rušenja. Poetska jednostavnost i kritički moment upisuju ponovo Kamensku divu u kolektivnu memoriju. U medijski i fizički javni prostor, konkretnim materijalnim fragmentom skulpture koja i danas pruža otpor.

Subversive Festival donosi dva simpozija i Školu suvremene humanistike

Iz bogatog programa izdvajamo još simpozij Privilegija manjine u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem posvećen piscu i filozofu Radomiru Konstantinoviću. Simpozij su osmislili Tomislav Brlek i Nenad Rizvanović, a održat će se 22. i 23. listopada u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža.

Antikapitalistički seminar koji se održava u sklopu Škole suvremene humanistike, u suradnji s portalom Slobodni Filozofski te simpozij Gramsci danas posvećen talijanskom marksističkom filozofu i piscu Antoniju Gramsciju kojim ćemo najaviti novi broj časopisa Dossier Up&Underground. On povodom 130. godišnjice Gramscijeva rođenja donosi izbor iz Zatvorskih bilježnica te popratne eseje. Urednik izdanja je Luka Bogdanić. Više o festivalu doznajte na mrežnoj stranici na adresi subversivefestival.com.

Tagged