monoplay zadar 2020 - festival solo izvedbe

12. MONOPLAY – festival plesnog sola predstavlja plesne solo izvedbe niza umjetnika i umjetnica

MONOPLAY – 12. festival plesnog sola započinje 24. kolovoza 2020. godine u Zadru i u pet će dana predstaviti plesne solo izvedbe niza domaćih i stranih umjetnika i umjetnica. Festivalsko izdanje u potpunosti će biti prilagođeno epidemiološkoj situaciji (pandemiji korona virusa) te uz poštivanje svih preporuka i mjera.

Glavni program ovogodišnjeg MONOPLAY-a, koji se održava u Kazalištu lutaka u Zadru, kao i ispred na Poljani Branka Stojakovića, uključuje osam izvedbi, od čega tri rada renomiranih europskih umjetnika te pet radova domaćih umjetnika i umjetnica.

Festival u ponedjeljak, 24. kolovoza, otvara plesna izvedba HELD DEAR britanskog plesnog umjetnika Julyena Hamiltona koji djeluje već više od 40 godina, a smatra se pokretačem inovativnog performansa, dok se njegov rad bazira na improvizaciji.

Drugog festivalskog dana, u utorak, 25. kolovoza, publici će premijerno biti izveden triptih AB OVO (Worker, Klown, Host) autorice Matee Bilosnić koji izvodi u suradnji s Patriciom Gospić i Naonarom (svo troje su lokalni zadarski umjetnici).

U srijedu, 26. kolovoza, na Monoplayu će biti premijerno predstavljen solo ROB3RTA, treći u nizu solo radova plesačice i koreografkinje Roberte Milevoj. Izvedba će biti realizirana u sklopu projekta MONOdeskripcija u suradnji s Centrom za audiodeskripcije iz Zagreba i bit će prilagođena za slijepe i slabovidne. Isti dan bit će predstavljeni i diplomski radovi triju mladih plesnih umjetnica koje su nedavno diplomirale na Odsjeku plesa Akademije dramskih umjetnosti: Ariana Prpić izvest će Solo za kupaonu, Tea Maršanić predstavu Dobro je (za)sada, a Viktoria Bubalo projekt Mogla bih ovdje zauvijek ostati.

Slovenski umjetnik Matej Kejžar će u četvrtak, 27. kolovoza, predstaviti solo LSLSLS koji izvodi domaća umjetnica Lana Hosni, a posljednjeg dana festivala, u petak, 28. kolovoza, dvostruku će izvedbu svog recentnog projekta Rewriting odigrati jedan od najistaknutijih suvremenih europskih koreografa – Jonathan Burrows.

I ove godine MONOPLAY uključuje MONOazu, projekt koji se u suradnji s barom Botaničar iz Zagreba održava na Poljani Branka Stojakovića. U MONOazi će tijekom festivala biti prikazane izložba Ane Jagić i instalacije Bojana Gagića, Ivana Lušičića Liika i Antonie Dorbić, kao i biti predstavljeni raznovrsni projekti, između ostalog prezentacija rezidencije Do it Without Yourself umjetnika Luke Švajde i Thea Liveseya, kao i predstavljanje projekta Arhiviranje 30 godina Zadarskog plesnog ansambla.

Glazbeni program MONOaze uključuje multi – instrumentalan, elektro – akustični, live – electronics performans glazbenika Alexa Brajkovića, kao i nastupe DJ-a: profesionalnih plesnih umjetnika Šimuna Stankova aka Stankoff Selektah, Luke Švajde, fotografkinje Mare Milin te kolektiva Monoaza All Stars.

Dio popratnog programa održat će se u Kazalištu lutaka u Zadru – valja izdvojiti predstavljanje Zadarske plesne scene u sklopu kojeg radove izvode Marin Lemić, Marija Pehar, Ena Vukičević i Stošija Zrinski i Sanja Petrovski, čiji rad izvodi Natali Perić, potom predstavljanje studenata Odsjeka plesa pri Akademiji dramskih umjetnosti, kao i projekcije filmova Pulsar u režiji Martine Nevistić te Plesni film Zadarskog plesnog ansambla koji se sastoji od dva videa; režiju prvog potpisuje Sanja Petrovski, a drugog Matea Bilosnić.

Festival MONOPLAY prvi je i jedini domaći festival specijaliziran za solo izvedbe u području suvremenog plesa. Već dvanaestu godinu zaredom, Zadar, inače svjetski prepoznat po plesnoj sceni, u kolovozu postaje središte specifičnih plesnih izvedbi te središnje mjesto za ples u Hrvatskoj. Festival se održava u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i umjetničke organizacije 21:21 iz Zagreba, a umjetničke direktorice su Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski.

Ulaznice za sve izvedbe mogu se rezervirati online putem e-maila info@monoplay.eu. Cijena ulaznica za glavni program iznosi 35 kuna, a mogu se kupiti prije izvedbi na blagajni Kazališta lutaka Zadar. Ulaz za sve ostale programe je slobodan.

julyen hamilton 2020

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -