zagrebačka obilaznica - veljača 2017.

Zelena karta više neće biti potrebna za ulazak u Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina potpisala je Multilateralni sporazum o jamstvu temeljem registracijske pločice koji će se primjenjivati od ponedjeljka, 19. listopada 2020. godine, a u praksi to znači da Vam za ulazak u BiH više neće trebati zelena karta.

Potpisani sporazum omogućit će vozačima vozila s registracijskim pločicama Republike Hrvatske prelazak granice bez kontrole međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti prilikom ulaska na teritorij Bosne i Hercegovine, poručili su iz Hrvatskog ureda za osiguranje. Uvođenjem ove promjene registracijske pločice Hrvatske priznat će se kao valjani dokaz o postojanju osiguranja od automobilske odgovornosti koje vrijedi na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Odlukom Europske komisije BiH je ušla u europski sustav registarskih pločica pristupivši Multilateralnom sporazumu o jamstvu između nacionalnih Ureda temeljem registracijske pločice. To znači da će vozači iz Hrvatske, kao i vozači iz BiH, moći bez kontrole međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti tzv. zelena karta, ulaziti na teritorij Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uredba vrijedi od ponedjeljka, 19. listopada 2020. godine u 00:00 sati.

Ova odluka temelji se na odluci Council of Bureaux, međunarodnog tijela koje upravlja Sustavom zelene karte,. Ono je donijelo odluku kojom ovlašćuje Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini u ulozi nacionalnog Ureda za osiguranje Bosne i Hercegovine da pristupi Multilateralnom sporazumu o jamstvu između nacionalnih Ureda temeljem registracijske pločice. Više o Hrvatskom uredu za osiguranje doznajte na mrežnim stranicama na adresi huo.hr.

Tagged