vinarija galić kutjevo 2019

Zagrebački arhitektonski studio “Dva arhitekta” dobitnik nagrade Architecture MasterPrize 2019

Arhitektonski studio “Dva arhitekta” dobitnik je američke nagrade Architecture MasterPrize 2019 za Vinariju Galić u Kutjevu i to u kategoriji najboljih svjetskih ostvarenja arhitektonskog projektiranja u domeni industrijske arhitekture.

Za navedeni projekt, zagrebački arhitektonski studio Dva arhitekta koji predvode Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković ove je godine već osvojio najvišu državnu Nagradu Vladimir Nazor te međunarodnu BIG SEE Architecture award.

>>> PROČITAJTE VIŠE: Razgovor o arhitekturi i svakodnevici Vitićevog stambenog bloka i okolnog naselja

Vinarija u Kutjevu pojavljuje se kao razvoj prethodno projektirane vinarije u Radovancima. Objekt nastaje u samom centru Kutjeva te zbog prebacivanja iz potpuno prirodnog okruženja u jednu znatno urbaniju situaciju dolazi i do kompletnog zaokreta u arhitektonskom smislu. Jednostavno i jasno arhitektonsko oblikovanje inspirirano je tradicionalnim vinskim podrumima te autohtonim seoskim kućama.

Arhitektonski studio "Dva arhitekta" / Tomislav Čurković i Zoran Zidarić / 2019
Arhitektonski studio “Dva arhitekta”
Tomislav Čurković i Zoran Zidarić

“Zaokret od tradicije javlja se kod unutrašnjeg rasporeda vinarije. Bačve za pohranu vina tradicionalno se smještaju pod zemlju u vinske podrume. Takvo oblikovanje bilo je onemogućeno zbog prirodne konfiguracije terena, ali i zbog težnje za neposrednim kontaktom bačava i unutrašnjeg prostora s ulicom i prolaznicima. Stoga bačve smještamo u sjenu tamnog stakla i masivnih betonskih lukova koji vinariju otvaraju prema ulici. Takvim rasporedom, hrastove bačve unutar uličnog izloga, tvore tampon zonu između unutrašnjeg i vanjskog prostora”, rekao je Zoran Zidarić.

Svečana dodjela nagrada održat će se 14. listopada 2019. godine u jedinstvenom ambijentu muzeja Guggenheim u Bilbau u Španjolskoj.

Ključne riječi (tagovi): - - - - -