holiday house casa jana - zagrebačka županija - 2021.

Zagrebačka županija od početka 2021. ima 56% više turističkih dolazaka

Prema podacima iz sustava e-Visitor, Zagrebačka županija je od početka 2021. godine do polovice kolovoza ostvarila 56% više turističkih dolazaka i 25% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle, 2020. godine. Od ukupnog broja noćenja u 2021. godini strani turisti su ostvarili 65% više dolazaka i 58% više noćenja u odnosu na isti period prošle godine.

Usporedimo li podatke s 2019. godinom broj noćenja domaćih turista povećao se za 0,6%. No, broj dolazaka manji je za 6,5%. Strani turisti su u istom razdoblju u 2021. godini ostvarili 42% manje dolazaka i 51% manje noćenja u odnosu na 2019. godinu.


Najviše stranih turista u ovoj godini bilo je iz Njemačke. Potom slijede gosti iz Poljske, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Austrije, Italije, Belgije, Češke, Slovenije i SAD-a. Prema vrsti smještaja u 2021. godini najviše noćenja ostvareno je u hotelima – 39 posto. Slijede objekti u domaćinstvu (26%) i ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj (18%) i kampovima (10%).

Zagrebačka županija ima tradicionalno najposjećenije destinacije – Velika Gorica, Sveta Nedelja, Samobor, Ivanić-Grad i Jastrebarsko

“Naše brojke rastu, a to nam daje potvrdu kako smo kvalitetno pripremili cjelogodišnju sezonu. Istaknula bih pojam staycation koji nas kao destinaciju u ovo pandemijsko doba u potpunosti opisuje. On sugerira da provedemo godišnji odmor u vlastitom gradu ili okolici. A posebno u ruralnim utočištima “zelenog prstena” koje su i okosnica naših kampanja”, poručila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednica Zagrebačke županije.

Po ovim brojkama Zagrebačka županija ima veliki turistički potencijal. A TZ Zagrebačke županije svoj kraj nastavlja pozicionirati kao “vrhunsku kontinentalnu boutique destinaciju visoke kategorizacije”. Više informacija o turističkoj ponudi Zagrebačkog prstena doznajte na mrežnim stranicama na adresi visitzagrebcounty.hr.

Tagged