turizam - zagrebačka županija - 2022.

Zagrebačka županija je u 2021. godini ostvarila 87,5% više turističkih dolazaka

Prema podacima iz sustava eVisitor Zagrebačka županija je u 2021. godini ostvarila 87,5% više turističkih dolazaka. Uz to, bilježi i 49% više noćenja u odnosu na 2020. godinu. Domaći turisti su u 2021. godini ostvarili 59% više dolazaka i 9% više noćenja. Strani turisti ostvarili su čak 110% više dolazaka i 91% više noćenja u odnosu na 2020. godinu.

U usporedbi s turističkim rezultatima 2019. godine, u 2021. ostvareno je 58% dolazaka i 69% noćenja ostvarenih u 2019. godini. Najviše stranih turista u 2021. godini bilo je iz Njemačke, Poljske, Nizozemske, Italije, Austrije, Češke, Slovenije, SAD, Francuske i Bosne i Hercegovine. Prema vrsti smještaja u 2021. najviše noćenja ostvareno je u hotelima – čak 40%. Slijede objekti u domaćinstvu (25%), ostali ugostiteljski objekti za smještaj (19%) te kampovi (10%).

Zagrebačka županija bilježi najviše turista u Veliko Gorici, Svetoj Nedelji, Samoboru, Jastrebarskom i Ivanić-Gradu

“S obzirom da je i 2021. godinu obilježila pandemija koronavirusa smatram da itekako možemo biti zadovoljni ostvarenim turističkim rezultatima. Turistički djelatnici uložili su veliki trud kako bi domaći i strani gosti mogli uživati u raznolikoj ponudi naše destinacije osjećajući se pri tom sigurno. Turistička zajednica ZŽ kroz različite kampanje sustavno radi na promociji i privlačenju turista u zeleni zagrebački prsten”, rekla je direktorica Turističke zajednice ZŽ Ivana Alilović.

“Turistički sektor ponovno pokazao da je prilagodljiv i inovativan. Smatram da se samo sinergijom mogu postići najbolji rezultati. Dodala bih da je u Zagrebačkoj županiji porastao interes za kućama za odmor koje nude sigurnost, vrhunsku uslugu i autentičan doživljaj”, smatra Ivana Alilović.

Inače, 2021. godine Zagrebačka županija dodijelila je milijun kuna bespovratnih potpora poduzetnicima u turizmu. Sredstva su isplaćena kako bi se povećao standard i kvaliteta usluge u turističkim objektima. Namjera je to učiniti kroz obnovu i opremanje smještajnih jedinica te razvoj i unapređenje dodatnih sadržaja poput bazena, wellnessa i drugih rekreacijskih, sportskih i zabavnih sadržaja. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama TZZŽ na adresi visitzagrebcounty.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -