zagrebačka banka - trg bana jelačića, zagreb / kolovoz 2016.

Zagrebačka banka od 1. siječnja 2020. snižava kamatne stope na kredite

Slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS) od 1. siječnja 2021. godine u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamate stope na postojeće kredite građanima.

Na postojeće stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečna NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjit će se za 0,06 postotnih poena, dok će se za kredite vezane uz valutu EUR kamatna stopa smanjiti za 0,05 postotna poena.


Kod ostalih postojećih kredita, kod kojih Banka koristi šestomjesečnu NRS2, doći će do smanjenja kamatne stope kredita u kunama za 0,04 postotnih poena, a za kredite vezane uz valutu EUR smanjenje će iznositi 0,05 postotnih poena.
 
Zagrebačka banka je sve klijente do 15. prosinca 2020. godine obavijestila o navedenom smanjenju, o umanjenoj visini anuiteta, kao i o novom otplatnom planu.

Od prve objave Nacionalne referentne stope 7. prosinca 2012. NRS-a je smanjena već šesnaesti put zaredom

Kamatne stope umanjene su između 1,95 i 2,26 postotna poena za kune te između 3,07 i 3,13 postotnih poena za eure, ovisno o vrsti kredita. Za iste vrijednosti smanjene su i kamatne stope na postojeće kredite građanima u Zagrebačkoj banci.

Nacionalna referentna kamatna stopa prosječni je trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava ju Hrvatska narodna banka (HNB). NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora.

Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će 1. srpnja 2021. godine. Više informacija o ZABA-i doznajte na mrežnim stranicama banke na adresi zaba.hr.

Tagged