nagibni vlak - hrvatske željeznice- listopad 2012.

Za građane Bjelovarsko – bilogorske županije besplatan prijevoz vlakom na Advent u Zagrebu

Ugovorom koji su u kolodvoru Bjelovar potpisali Damir Bajs, župan Bjelovarsko – bilogorske županije, Željko Ukić (predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza) i Damir Rubčić (član Uprave HŽPP) građanima Bjelovarsko – bilogorske županije (BBŽ) od 15. do 31. prosinca 2019. godine omogućavaju se besplatne vožnje na Advent u Zagrebu. Također, od 15. prosinca za prometovanje vlakova bit će otvorena i novoizgrađena pruga Sveti Ivan Žabno – Gradec, kojom će biti skraćeno vrijeme putovanja iz Bjelovara do Zagreba i obrnuto za oko sat vremena.

Kako bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz, putnici karte trebaju preuzeti u kolodvoru Bjelovar (radno vrijeme: ponedjeljak – petak 5.20 – 20.40, subota 7.10-15.40, nedjelja / neradni dan 13.10-20.40) i ovjeriti ih na informacijskom pultu u zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

U nedjelju, 15. prosinca zbog radova na nadvožnjaku koje na pruzi Zagreb – Dugo Selo izvodi HŽ Infrastruktura, putnici vlakova 2301 (Zagreb 10.40 – Bjelovar 12.18) i 983 (Zagreb 12.57 – Bjelovar 14.17) bit će prevezeni autobusima na relaciji Sesvete – Dugo Selo.

“Vjerujem da će nova pruga puno značiti za Bjelovarsko – bilogorsku, ali i Koprivničko – križevačku i Zagrebačku županiju. Vrijeme putovanja do Zagreba smanjuje se na sat i 11 minuta, a kada se završi izgradnja drugog kolosijeka na pruzi Dugo Selo – Križevci, smanjit će se na 50 minuta. Postojeći vlakovi bit će klimatizirani, a uvodimo i jedan nagibni vlak i putnici će svakako osjetiti povećanje kvalitete, pogotovo ljeti”, rekao je Željko Ukić i dodao da će novom prugom na relaciji Zagreb – Bjelovar prometovati sedam linija, odnosno Bjelovar – Zagreb pet, a putnici će moći koristiti i vlakove s presjedanjem u Križevcima.

“U planu je i cijelo područje oko Bjelovara integrirati u sustav javnog zagrebačkog gradskog prijevoza. To znači da će putnicima biti omogućeno da s jedinstvenom kartom mogu putovati vlakom od Bjelovara i voziti se tramvajem ili autobusom u Zagrebu”, dodao je Željko Ukić.

O novoizgrađenoj pruzi na dionici Sveti Ivan Žabno – Gradina

Jednokolosiječna neelektrificirana željeznička pruga Sv. Ivan Žabno – Gradec predviđena za prigradski željeznički promet duga je 12,7 kilometara, a projektirana je za brzinu od 120 km/h i osovinsku masu od 22,5 t i 8 t/m.

Vrijednost ovoga projekta koji vodi HŽ Infrastruktura iznosi 30,1 milijuna eura, a projekt se s 85% sredstava sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i iz Kohezijskog fonda. Radovi su počeli u prosincu 2015. godine.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged