z centar špansko zagreb / 2021.

Z centar Zagreb – mega trgovački centar od 75.000 kvadrata u Španskom

Nakon što je početkom kolovoza uspješno okončan tehnički pregled i dobivena uporabna dozvola, Z centar se priprema za veliko otvorenje! Ovaj prvi hrvatski trgovački centar nove generacije otvorit će se 26. kolovoza 2021. godine, a radovi se užurbano privode kraju.

Otvaranje više od pet stotina novih radnih mjesta nije jedino zbog čega Zagrepčani mogu biti zadovoljni. Z-centar će nuditi posjetiteljima sasvim novi koncept otvorenosti prema van. Time će stanovnici gradskih četvrti, posebno onih iz zapadnog dijela grada, dobiti novo mjesto sa sadržajima kakvo do sada u regiji nitko nije realizirao. Objekt je zbog toga već osvojio nagradu “European Property Awards 2020-2021” i to u kategoriji najboljeg projekta trgovačkih nekretnina u Hrvatskoj.


Dva dječja igrališta, sportski teren na krovu i vanjski grijani trg koji povezuje Trgovački centar Sjever i Retail park Jug, samo su neki od posebnosti Z centra Špansko. A ovakav koncept Centra zasigurno će doprinijeti rastu kvalitete života lokalnog stanovništva. Kako kažu u arhitektonskom studiju PULS-AR koji je osmislio objekt, posebno atraktivan i prostran središnji trg trebao bi postati centralnim mjestom susreta i druženja stanovnika okolnih naselja te lokacijom brojnih priredbi i događanja. Na više od 75.000 četvornih metara u zagrebačkom kvartu Špansko bit će smješteno više od 60 trgovina. Dodajmo da je u ovaj mega objekt do sada investirano više od 620 milijuna kuna, dok je popunjenost centra već sada veća od 90%.

Građane Zagreba najviše zanima kako to da se novi centar otvara odmah do postojećih objekata iste ili slične namjene

“Kada se odlučivalo o lokaciji Z centra, prevagnuo je podatak Državnog zavoda za statistiku prema kojem u radijusu 15 minuta vožnje od objekta živi više od 350.000 ljudi. Ako zbrojimo kvartove zapadnog dijela Zagreba, dolazimo do velikog broja obitelji s djecom. To nam je pružilo priliku da njima, kao i onima u okolici, omogućimo nove sadržaje i aktivnosti. Posebno se to tiče i velikog broja mladih pripadnika generacije Z kojih okvirno brojimo 30.000. Oni su definitivno željnih pozitivnih promjena i novih mogućnosti u bližem okruženju”, rekla je Maja Medunović, manager Z centra.

Prema njezinim riječima, vitalni indeksi pokazuju da među svim zagrebačkim kvartovima Novi Zagreb i Stenjevec imaju najviše mladih obitelji. Zbog toga je za lokaciju novog trgovačkog centra odabrano izvrsno prometno povezano Špansko. Za zakupce unutar objekta odabrani su oni koji većinom nisu bili prisutni na ovom području. Sve je to omogućeno kako bi se pružila raznolikost ponude lokalnom stanovništvu. Dodajmo, adresa novog zagrebačkog trgovačkog centra je Ljubljanska avenija 2b.

Među velikim brojem poznatih svjetskih brendova Z centar ističe modne marke LPP grupacije

Ta grupacija upravo u Z centru ima najveće kvadrature svojih trgovina. One su sada okupljene na jednom mjestu – to su Mohito, Reserved, House, Cropp i Sinsay. Odjeća i obuća bit će dostupna i u poslovnicama brendova CCC, Pepco, KiK i Intersport. Za nakit i modne dodatke bit će zaduženi premium brendovi Prahir Fine Jewellery, De’llure, HETA i Optika Anda.

Hipermarket zakupca Plodine bit će poslovnica suvremenog prodajnog koncepta. Predviđeni Food court s 10 restorana i modernim caffe barovima dio bogate gastronomske i ugostiteljske ponude Z centra. Retail park Jug na donjoj etaži nudit će raznoliku ponudu trgovina za uređenje doma te kreativne materijale i tekstil s brendovima kao što su TEDi, Jysk i Hespo. Svoje poslovnice u Z centru imat će Farmacia, dm, Tinktura, Z House of beauty i Simple. Jedan od zanimljivijih zakupaca Z centra je Hall of Game, najveća gaming arena u Zagrebu koja će se protezati na više od 1.400 kvadrata. Također, odmah do Z centra se nalazi trgovački centar City Center One West, trgovina Lidl i restoran brze hrane McDonalds Špansko.

Uz više od 1.300 planiranih parkirnih mjesta, unutar podzemne garaže bit će smještena i besplatna punionica za električne aute

Punionica je predviđena za istovremeno punjenje čak osam električnih automobila s MOON punjačima. To je brend koji će u Z centru otvoriti prvu regionalnu poslovnicu za prodaju opreme za električna vozila. Na radost više od 250 stručnjaka i građevinskih radnika koji još od kraja prosinca 2019. rade na izgradnji, već sada su završene i predradnje za otvorenje drugog dijela objekta. Osim velikog otvorenja krajem kolovoza, koncem listopada 2021. planirano je otvorenje velike dječje igraonica s inovativnim sadržajem i casina. Također, bit će pušteni u pogon i svi vanjski sportski tereni.

Z centar Zagreb uvodi i novost na hrvatskom tržištu – multibrend store za muškarce. On će se također otvoriti u drugoj fazi, dok će se u budućnosti otvoriti i multiplex kino, prvo takvo u zapadnom dijelu grada. Iznimna protupotresna gradnja glavnog izvođača radova tvrtke Kamgrad, kao i cjelokupan projekt, omogućen je hrvatskim kapitalom i u suradnji s domaćim tvrtkama. Prva vizura koja dočekuje putnike na zapadnom ulazu u Zagreb sada više neće biti započete i nikad dovršene gradnje iz prošlih vremena, već impresivan objekt izgrađen prema najvišim standardima, na zadovoljstvo struke i građana Zagreba te njegovih posjetitelja. A kako će izgledati novi trgovački centar, pogledajte na Facebook stranici arhitektonskog studija PULS-AR. Više informacija o samom Z centru Zagreb doznajte na službenim mrežnim stranicama na adresi zcentar.hr.

Tagged