wrc croatia rally 2022 | hyundai i20 | ulica hrvatske bratske zajednice zagreb

WRC Croatia Rally 2022 hrvatskom turizmu donio prihod od 105 milijuna eura

WRC Croatia Rally prošle je, 2022. godine hrvatskom turizmu donio preko 105 milijuna eura. Također, više je od 310 tisuća gledatelja pratilo ove brzinske ispite na hrvatskim cestama. Rezultati su to stručne studije “Socio-ekonomski utjecaji WRC Rally Croatia 2022 na prostor Središnje Hrvatske” koju je izradio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Rezultati provedene studije otkrivaju da je utrke uživo pratilo čak 310.000 gledatelja. A to se snažno odrazilo na povećani broj noćenja turista na području županija koje su ugostile brzinske ispite. WRC Croatia Rally je time doista potvrdio svoj status jedinstvene regionalne manifestacije, s obzirom na to da je trećina posjetitelja stiglo iz zemalja srednje, zapadne i jugoistočne Europe. Ukupni ekonomski učinci za Republiku Hrvatsku procjenjuju se na preko 105 milijuna eura.

Trećina posjetitelja WRC Croatia Rallyja stiglo je izvan Hrvatske, od čega najviše iz susjednih Slovenije i Mađarske. Ali bilo je gledatelja i iz drugih zemalja Europe, poput Češke, Rumunjske, Finske, Norveške, Belgije i ostalih. Procjenjuje se kako je hrvatska utrka WRC-a generirala do 170.000 noćenja. Također, tu je i pozitivan učinak na popunjenost smještajnih kapaciteta u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji, kao i u Gradu Zagrebu.

Rally je došlo pogledati više od 100.000 stranaca

Prošlogodišnji WRC Croatia Rally rezultirao je i velikim interesom medija. Čak 400 predstavnika medija stiglo je u Hrvatsku i izvještavalo o uzbudljivim brzincima i umijeću najboljih reli vozača današnjice. Zanimljivo je da je i prosječna potrošnja po gledatelju Croatia Rallyja veća od prosjeka. Tako ona iznosi 263 eura, dok ukupni proračunski prihodi premašuju 12 milijuna eura.

WRC Rally Croatia je u svojoj drugoj godini održavanja još je jednom istaknuo svoj potencijal kao jedne od najperspektivnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj i regiji. A njegov doprinos razvoju auto-moto sporta, turističke ponude i promociji Hrvatske u budućnosti samo može dodatno rasti. I dodajmo, Svjetsko prvenstvo u reliju i ove se, 2023. godine, vraća u Hrvatsku i to po treći puta. Tako će se po hrvatskim cestama od četvrtka do nedjelje, od 20. do 23. travnja 2023. godine elitni reli vozači boriti za bodove i što bolji plasman u ukupnom poretku. Više informacija o WRC Croatia Rallyju dostupno je mrežnim stranicama organizatora na adresi rally-croatia.com/hr. A sve novosti moguće je pratiti i na službenim Facebook, Instagram i Twitter stranicama.

“Veliko nam je zadovoljstvo što je ova stručna studija dala i znanstvenu potvrdu naših tvrdnji da dolazak ovakvog globalnog sportskog natjecanja u Hrvatsku donosi i značajne pozitivne učinke. I to sa snažnom tendencijom daljnjeg rasta. Hvala profesoru Oliveru Kesaru, njegovom timu i Ekonomskom fakultetu koji su izradili ovu stručnu studiju. Ali hvala i svim partnerima s kojima ćemo i ove godine neumorno raditi na tome da Hrvatsku u što boljem svjetlu prezentiramo na svjetskoj reli sceni”, rekao je Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja.

VIDEO: Shakedown | WRC Croatia Rally 2022

Tagged