union jack- / great britain flag / 2020

Velika Britanija zbog korona virusa zatvara škole i otkazuje ovogodišnju maturu

Zbog pandemije i posljedica korona virusa, britanski premijer Boris Johnson i britanski ministar obrazovanja Gavin Williamson, najavili su da će se škole u Velikoj Britaniji zatvoriti u petak, 20. ožujka 2020. godine. Ova vijest nije relevantna samo za britanske učenike već i za sve hrvatske učenike koji trenutačno tamo pohađaju osnovnu, srednju školu ili jezični tečaj u Velikoj Britaniji. Većina škola već je proteklog tjedna poslala sve svoje učenike koji nisu iz Velike Britanije u njihove matične zemlje pa tako i oni, kao i učenici diljem Hrvatske, od ovog tjedna prate nastavu putem online platformi. Iz naše najveće agencije za obrazovanje u inozemstvu, zagrebačkog IntegralEdu, potvrdili su da su svi njihovi učenici i polaznici tečajeva u Velikoj Britaniji na sigurnom.


“Svi naši savjetnici, kako za visoko obrazovanje, tako i oni za srednju školu i jezične kampove u inozemstvu u kontaktu su sa svojim učenicima i polaznicima koji su bili ili su još uvijek izvan Hrvatske kako bi se uvjerili da su na sigurnom”, rekla je Lea Ban, viša savjetnica u IntegralEdu.

Iako ni u Hrvatskoj još uvijek ne znamo sudbinu državne mature za ovu godinu, Britanci su već odlučili da se njihova matura, ona za druge razrede srednje škole – GCSE i ona za maturante – A-levels, koja se inače održava u svibnju i lipnju, za ovu godinu u potpunosti otkazuju. Ova potonja, kao i hrvatska državna matura, služi kao osnova za upis učenika na sveučilišta pa još uvijek nije poznato na koji način će se vršiti ocjenjivanje i kako će njihovi učenici dobiti svoje svjedodžbe.

Međutim, britanski je premijer naglasio kako “će svi učenici dobiti ocjene i svjedodžbe koje zaslužuju”. Na koji točno način će to biti provedeno, britanske će škole saznati u dogledno vrijeme. Jedno od rješenja koje se postavlja je da će njihovi učenici biti ocjenjeni prema ocjenama iz polugodišnjih ispita u siječnju i ocjena koje su dobili do sada.

Osim toga Boris Johnson je izjavio da prekid škole i nastava online “ne smiju spriječiti napredak učenika” pa će Britanci, kao i mi u Hrvatskoj, tek otkriti kako će online nastava i zatvaranje škole utjecati na učenike i koje će biti posljedice po njihov napredak i znanje, a na kraju i polaganje državne mature.

“Što se tiče visokoobrazovnih ustanova, većina sveučilišta u Velikoj Britaniji je prekinula predavanja u predavaonicama te je prešla na online nastavu, dok su same zgrade sveučilišta još uvijek otvorene. Većina naših studenata koji studiraju u Velikoj Britaniji su se vratili u Hrvatsku, ali i njima preostaje pitanje kako će ove godine položiti svoje ispite i dobiti odgovarajuće ocjene. Kako je ovo nova situacija za sve, sveučilišni odbori moraju se usuglasiti oko uvjeta koje će studenti trebati zadovoljiti i načina na koji će se provoditi ispiti i ispitivanja. Sigurna sam da kada svi donesu svoje zaključke i uvjete da će obavijestiti sve studente o načinima provedbe ispita u novim uvjetima. Obzirom na to da imamo partnerstvo s velikim brojem visokoobrazovnih ustanova u Velikoj Britaniji, kao i srednjih škola i jezičnih centara po cijeloj Europi, konstantno dobivamo informacije vezane za obrazovanje u inozemstvu, tako da pozivam sve naše trenutačne i buduće klijente da nam se jave ako imaju kakvih pitanja vezanih za njihovo sadašnje ili buduće obrazovanje u inozemstvu”, dodala je Lea Ban.

IntegralEdu je agencija koja se savjetuje hrvatske učenike i studente o obrazovanju u inozemstvu, srednjim školama u inozemstvu i kampovima za učenje stranih jezika u inozemstvu. Kao organizatori Sajma svjetskog obrazovanja – World Education Faira svake godine okupljaju sveučilišta, srednje škole i jezične tečajeve u inozemstvu na sajmu kojim se predstavljaju hrvatskim učenicima i studentima te polaznicima jezičnih tečajeva.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged