udruga hrvatskih britanskih profesionalaca | acbp | association of croatian british professionals | 2023.

Udruga hrvatskih britanskih profesionalaca povezuje hrvatske stručnjake koji žive i rade u Velikoj Britaniji

U Londonu je formirana Udruga hrvatskih britanskih profesionalaca ili kako se na engleskom zove Association of Croatian British Professionals (ACBP). Cilj ove udruge je povezati hrvatske stručnjake koji žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu. Naime, u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno boravi između 15 i 20 tisuća Hrvata i njihovih obitelji. Mnogi od njih eksperti su i menadžeri u raznim sektorima poput financija i IT-ja, kulture, obrazovanja i znanosti. A ova udruga se bavi organiziranjem profesionalnih i društvenih događaja s namjerom stvaranja i povećanja zajednice hrvatskih talenata.


Kao hrvatski “hub”, ACBP želi biti centralno mjesto na kojem će članovi razmjenjivati znanja i iskustva te se aktivno podržavati u profesionalnom i privatnom pogledu. Supredsjednici udruge su Krešimir Krajnović i Margareta Klinčić Tremac, koji su dosad okupili već oko 150 članova. A među njima su i Matej Lovrenović, August Marčan, Marko Nižetić i Filip Tremac, mladi visokoobrazovani profesionalci u Londonu.

“Naša vizija je stvoriti jedinstvenu i snažnu zajednicu hrvatskih stručnjaka u Velikoj Britaniji. I to onu koja će biti prepoznata i cijenjena kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i u Hrvatskoj. Prepoznali smo nedostatak slične interdisciplinarne platforme u UK-u i želimo ispuniti tu prazninu. Naš cilj je potaknuti povezivanje i suradnju među hrvatskim stručnjacima, ali također i između hrvatskih i britanskih tvrtki. Vjerujemo da ćemo zajedno, kroz našu predanost, entuzijazam i suradnju, stvoriti jednu dobru, pozitivnu i veliku priču. Radit ćemo na jačanju veza između naših zajednica i graditi mostove koji će nas povezati na osobnoj, profesionalnoj i poslovnoj razini”, ističu supredsjednici Krešimir Krajnović i Margareta Klinčić Tremac.

Udruga hrvatskih britanskih profesionalaca želi potaknuti i privatno druženje članova

Prvi izlazak u javnost udruga je obilježila u travnju 2023. godine domjenkom u hrvatskom veleposlanstvu u Londonu. “Zadovoljstvo mi je što smo ostvarili projekt kojeg sam priželjkivao vidjeti tijekom svog mandata u Londonu. Od samog dolaska i upoznavanja ljudi koji rade i žive u Velikoj Britaniji, primijetio sam da su iznimno uspješni u različitim sektorima kao što su IT, znanosti, glazba, umjetnost i financije, ali nisu bili međusobno povezani. Vjerujem da će ova udruga postati dinamična organizacija koja će uspješno funkcionirati i pružati platformu našim ljudima da se druže, umrežavaju, dijele informacije te pružaju međusobnu podršku. Konačno, želimo osigurati da naši članovi ostanu povezani sa svojom hrvatskom domovinom”, rekao je Igor Pokaz, veleposlanik u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Plan osnivača je da udruga djeluje i kao klub u kojem će članovi moći privatno se družiti i provoditi slobodno vrijeme. I dodajmo, ACBP planira i dalje održavati pub social evente i to kvartalno. U slučaju da se želite pridružiti udruzi ispunite ovaj obrazac, a više informacija o samom radu udruge možete pronaći na njihovoj mrežnoj stranici na adresi acbp.co.uk.

Tagged