solarna elektrana - tepih centar zagreb - 2020.

Tepih centar ugradio sunčanu elektranu na krov svoje upravne zgrade

Hrvatska tvrtka “Tepih centar” kao vodeći trgovac u segmentu podnih obloga na području jugoistočne Europe pametnim korištenjem energije svojim primjerom još jednom pokazuje da je očuvanje prirode itekako moguće – naročito ako se odredi jednim od strateških ciljeva kompanije.

Tako je za područje energije u sklopu otvorenog poziva “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru”, koji je objavila EU kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., ove godine do kraja realiziran projekt “Uvođenje sustava korištenja obnovljivih izvora energije u Tepih centar d.o.o.” koji je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

“Ukupna vrijednost projekta iznosi točno 603.845,62 kune. Europska unija je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirala iznos nešto manji od 450.00 kuna. Svrha projekta je ta da se ugradnjom sunčane elektrane na vrh Upravne zgrade smještene na zagrebačkom Žitnjaku ostvari ušteda električne energije iz konvencionalnih izvora. Također mjerljivo smanjuje negativan utjecaj na okoliš – kroz značajno manju emisiju CO2″, rekao je Goran Fric, direktor Tepih centra.

Prema njegovim riječima, konkretniji cilj projekta bio je postizanje uštede energije od 66.538 kWh godišnje. Procjenjuje se da će doći do smanjenja korištenja energije isporučene iz konvencionalnih izvora za više od 20%. Tu je i smanjenje emisije CO2 za čak 15,62 tone godišnje. Nakon pripreme dokumentacije i ishođenja svih potrebnih dozvola, na Upravnoj zgradi Tepih centra 23. siječnja 2020. godine, puštena je u trajni pogon sunčana elektrana za vlastite potrebe, priključne snage (AC) 42,50 kWp.

goran fric - tepih centar zagreb 2020

Ovaj projekt Tepih centra implementira europsku strategiju Europa 2020 i Strategiju energetskog razvoja Republike Hrvatske

“Životni vijek ovog sustava iznosi 25 godina, a već sada zadovoljava više od 50% potreba za električnom energijom u dnevnoj potrošnji električne energije. Cijeli sustav montiranja elektrane napravljen je bez negativnog utjecaja na okoliš, a materijal od kojeg je izrađena također je potakao iz prirode. Primjerice, najčešći materijal za proizvodnju sunčanih ćelija je silicij koji se dobiva iz pijeska i jedan je od najčešćih elemenata u Zemljinoj kori. Fotonaponski modul kojeg koristi iskorištava čak šestinu Sunčeve energije koja ga obasja te ga pretvara u električnu energiju. Ovakav način rada ne proizvodi buku i ne dovodi do ispuštanja štetnih tvari u atmosferu, a uz minimalno održavanje”, rekao je Goran Fric.

Fric je dodao da su u Tepih centru ponosni na činjenicu što danas čak 203 komada fotonaponskih modula prosječne snage 300 Wp neprimjetno radi na očuvanju prirode, a uz velike financijske uštede za trenutno i buduće poslovanje tvrtke. Također, projekt doprinosi europskim i nacionalnim ciljevima vezanim za klimatske izazove kao i održivom razvoju te zaštiti okoliša. Više informacija o Tepih centru doznajte na mrežnim stranicama tvrtke na adresi tepih-centar.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - -