tamara perko - hrvatska udruga banaka :: 2022.

Tamara Perko nasljeđuje Zdenka Adrovića na mjestu direktora Hrvatske udruge banaka

Na redovnoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatske udruge banaka (HUB) za novu direktoricu udruženja izabrana je Tamara Perko, jedna od vodećih stručnjakinja za bankarstvo i financije u Hrvatskoj. Funkciju direktorice preuzet će početkom prosinca 2022. godine te će na taj način “kadrovski ojačati poziciju HUB-a u izazovnom razdoblju koje je obilježeno energetskom krizom i povijesno visokom inflacijom, ali i završnom fazom priprema za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj”.

U nadolazećem razdoblju mandat novog vodstva bit će “usredotočen na održavanje stabilnosti financijskog sustava”. Također, cilj će biti “osiguravanje dovoljne likvidnosti za gospodarstvo u cilju ublažavanja ekonomskog udara na cjelokupno društvo”. Nadalje, HUB će nastaviti predlagati rješenja zasnovana na ekspertnim analizama i najboljoj međunarodnoj praksi. Uz to, još će aktivnije promicati ulogu banaka u projektima sa širim društvenim koristima i financiranju održivog razvoja. To će se ponajviše odnositi na zelene i digitalne tranzicije. Banke članice HUB-a zahvalile su Zdenku Adroviću na punoj predanosti radu i zagovaranju interesa svojih članica, gospodarstva i društva u cjelini tijekom obavljanja sedmogodišnjeg mandata.

Tamara Perko dolazi u HUB s pozicije predsjednice Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR)

Kao predsjednica Uprave HBOR-a bila je zadužena, među ostalim, za nadzor kreditnog poslovanja i upravljanje sredstvima, uključujući i aktivnosti vezane uz EU fondove, međunarodne poslove i osiguranje izvoza. Radila je i na izradi i provedbi prve Strategije poslovanja HBOR-a za razdoblje od 2020. do 2024. godine. Tamara Perko ima više od 20 godina iskustva u bankarstvu, od čega više od 15 godina na vodećim pozicijama. Sudjelovala je i upravljala nekim od najvećih i najsloženijih bankarskih transakcija u Hrvatskoj. Prije nego što se 2017. pridružila HBOR-u, radila je a nekoliko rukovodećih pozicija u Zagrebačkoj banci.

Na međunarodnoj razini bila je članica upravnog odbora Europske udruge dugoročnih investitora (ELTI). Također, bila je članica upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka (EAPB) i upravnog odbora Međubankarskog udruženja NR Kine i zemalja srednje i istočne Europe kojim je u razdoblju od 2019. do 2020. godine predsjedavala. Diplomirala je i magistrirala ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu. Dodatno se usavršavala tijekom dugogodišnje karijere na međunarodnim sveučilištima. Više o Hrvatskoj udruzi banaka i njihovim aktivnostima doznajte na mrežnim stranicama na adresi hub.hr.

Tagged