sueski kanal | 2024.

Sueski kanal je najkraća pomorska ruta između Azije i Europe | Kako poremećaji u Crvenom moru utječu na troškove i rokove isporuke robe?

S obzirom na učestale i silovite napade hutista koji sprečavaju normalno odvijanje prometa kroz Sueski kanal, logističke kompanije primorane su mijenjati rute opskrbnih lanaca. A to značajno produljuje vrijeme isporuke. Podsjetimo, jemenski hutisti, naoružana skupina iz jemenske šijitske muslimanske manjine, krajem studenog prošle, 2023. godine, počela je napadati komercijalne brodove u Crvenom moru. S obzirom na činjenicu da hutisti kontroliraju zapadnu obalu Jemena, uključujući i za promet izuzetno važan tjesnac Bab el-Mandab koji spaja Adenski zaljev i Crveno more, njihove aktivnosti stvaraju značajne poremećaje na ovoj pomorskoj žili kucavici o kojoj doslovno ovisi globalna ekonomija.

Podsjetimo, Sueski kanal koji povezuje Crveno i Sredozemno more najkraća je pomorska ruta između Azije i Europe, a prema podacima PRA-e, nezavisne agencije za izvješćivanje o cijenama usmjerene na globalno tržište tereta te za pružanje visokofrekventnih podataka za globalni lanac opskrbe, kroz Sueski kanal svaki dan u prosjeku prođe 50 do 60 brodova. To je oko 19.000 brodova godišnje, a što čini oko 30 posto globalnog kontejnerskog prometa.

Mnoge svjetske logističke tvrtke tako preusmjeravaju promet na druge, no mnogo udaljenije rute. Primjerice, brodovi sada idu oko Rta dobre nade na jugu Afrike, a to uvelike produljuje put. Naime, iz Azije u Europu se može doći za najmanje 10 dana, no iz za doći iz Europe u Aziju treba između 15 i 20 dana. Jednostavno, ovakva situacija ima i ozbiljne reperkusije na povećanje troškova transporta i osiguranja. Podsjetimo i prije napada hutista Crveno more je bilo među područjima visokog rizika. Tako su tvrtke bile dužne obavijestiti osiguravatelje da prolaze kroz njih te podmiriti dodatnu premiju. No, trenutno su premije ratnog rizika porasle na otprilike 1 posto vrijednosti plovila, u usporedbi s približno 0,7 posto. A očekuje se i daljnji porast stopa, što može rezultirati dodatnim troškovima.

Ako se nastave problemi u Crvenom moru, mogla bi se bilježiti i potencijalna kašnjenja u opskrbnim lancima

“Prema podacima koje je objavio Shanghai Containerized Freight Indeks, u odnosu na isti tjedan vidljiv je porast od čak 80 posto. Točnije na 2.694 USD po TEU i to od Dalekog istoka do Sjeverne Europe. A porast od 70 posto, na 3.491 USD po TEU u primjeni je od Dalekog istoka do Mediterana. Poput svih na globalnoj razini i Hrvatska je izložena povećanju operativnih troškova. Posljedica takvih povećanja mogu biti više stope i dodatne naknade, kao i potencijalna kašnjenja u opskrbnim lancima. No u cargo-partneru se trudimo anulirati sve razlike i svojim klijentima osigurati najbolje uvjete”, komentirao je ovu situaciju Zoran Starčević, generalni direktor tvrtke Cargo partner Hrvatska.

Sueski kanal umjetni je vodeni put u razini mora koji se nalazi u Egiptu. Ovaj važni kanal povezuje Sredozemno more s Crvenim morem kroz Suesku prevlaku. I dodajmo, ta prevlaka dijeli Afriku i Aziju, ali i šire, točnije, dijeli Sinajski poluotok od ostatka Egipta. Kanal je dug 193,30 kilometara ili 120,11 milja i ključna je trgovačka ruta između Europe i Azije. A godine 1858. Ferdinand de Lesseps osnovao je tvrtku Suez Canal Company za izričitu svrhu izgradnje kanala. Sama gradnja kanala trajala je od 1859. do 1869. godine, a kanal je službeno otvoren 17. studenog 1869. godine. Više informacija o ovom kanalu doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Sueski kanal | The Suze Canal | Extreme constructions

Tagged