emica calogjera rogić / školska knjiga 2019

Školska knjiga razvila digitalni sustav za učenje i poučavanje u Hrvatskoj

S prvim danom lipnja počinje rok od 15 dana u kojem više od 20 tisuća učitelja i nastavnika bira nove udžbenike za primjenu kurikularne reforme u osnovnim i srednjim školama. Školska knjiga, kao najveći izdavač u zemlji, pripremila je moderne udžbenike i najnaprednije digitalne sadržaje za sve predmete u svim razredima u osnovnim i srednjim školama u kojima u školskoj godini 2019./2020. kreće primjena novog kurikuluma.

Učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske biraju udžbenike za prvi, peti i sedmi razred osnovne škole te za prvi razred gimnazija i za opće obrazovne predmete u strukovnim školama u kojima od jeseni kreće primjena novih kurikuluma.


Izdavačka kuća Školska knjiga prati sve zahtjeve i izazove suvremenog obrazovanja pa je i za novu školsku godinu pripremila sve potrebne udžbenike i druge obrazovne materijale, kako za učenike tako i za učitelje. Svi su materijali u potpunosti usklađeni s predmetnim kurikulumima. Udžbenike Školske knjige prate i dodatni digitalni sadržaji koji su prilagođeni novoj generaciji učenika naviknutih na digitalno okruženje.

“Desetljećima smo prvi odabir hrvatskih učitelja i nastavnika na što smo iznimno ponosni. Rezultat je to predanog i zajedničkog rada cijelog tima Školske knjige. Posebno smo ponosni i na činjenicu da smo prvi prepoznali važnost cjelovitog pristupa učenju i uveli digitalni sustav za učenje i poučavanje u Hrvatsku. Naime, naša je digitalna platforma u školama potpuno besplatno prisutna još od 2014. Proteklih smo pet godina pomno promatrali potrebe hrvatskih škola, učitelja i učenika i prema njihovim potrebama, a u skladu s najnovijim istraživanjima o znanosti učenja, nastala je e-sfera, cjelovito digitalno rješenje u potpunosti prilagođeno ishodima hrvatskog kurikuluma”, rekla je Matilda Bulić, članica Uprave Školske knjige.

E-sfera nudi jednostavan i brz pristup edukativnom materijalu kod kuće i u učionici

Ono što je posebnost e-sfere jest da su digitalni sadržaji poput igrica, animacija, video i audio zapisa, fotogalerija i simulacija dostupni jednim klikom. Učenik uz pomoć aplikacije skenira kod u udžbeniku koji se nalazi uz svaku lekciju i automatski pristupa interaktivnom sadržaju. Udžbenici Školske knjige osim na e-sferi, dostupni su i na platformi mozaBook koja uz brojne multimedijske sadržaje nudi alate i za samostalno stvaranje sadržaja.

Na izradi više od 300 novih izdanja radilo je gotovo 1000 najboljih hrvatskih autora, metodičara, znanstvenika i praktičara Školske knjige. Mnogi od njih ponosni su mentori najboljim učenicima koji se, osim odličnim uspjehom u školi, mogu pohvaliti i vrhunskim rezultatima na brojnim svjetskim natjecanjima. Svoje su znanje i iskustvo pretočili u udžbenike za nove generacije.

“Sinergija tiskanog i digitalnog dijela udžbeničkoga kompleta danas pruža sasvim nove mogućnosti prilagodbe, proširivanja i produbljivanja sadržaja te sasvim nove načine ponavljanja i uvježbavanja kako bi učenici dosegnuli željene ishode. Digitalna inačica udžbenika zapravo je individualizirani udžbenik koji svaki učenik može prilagoditi svojim potrebama. Tako se svakom djetetu daje prilika da se uvjeri da može više”, rekla je Emica Calogjera Rogić, izvršna urednica u Školskoj knjizi.

Ovih dana završava i prvi ciklus eksperimentalnog programa Škola za život u kojem sudjeluje 48 osnovnih škola i 26 srednjih škola te 8419 učenika diljem Hrvatske. Školska knjiga podržala je i nastavak eksperimentalnog programa i osigurala sve udžbenike za sve predmete u svim razredima.

“I eksperimentalna provedba je pokazala koliko su u odgojno – obrazovnom sustavu važni kvalitetni obrazovni materijali. U trenutku kad se pred učitelje stavlja jako puno izazova važno je da imaju siguran oslonac i kvalitetnu podršku, a udžbenici to svakako jesu”, rekao je Igor Matijašić, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa iz Bregane. Druženju s medijima pridružio se i najpoznatiji TV urednik Đelo Hadžiselimović koji je s okupljenima podijelio svoje najdraže školske uspomene, kao i savjete učiteljima kako odabrati najbolji i najzanimljiviji sadržaj za učenike, kao što je on svojedobno birao najbolje dokumentarne filmove.

O Školskoj knjizi

Školska knjiga najveći je nakladnik u Hrvatskoj specijaliziran za područje odgoja i obrazovanja. Okuplja najuglednije autorske timove s područja kulture, znanosti i obrazovanja te slijedi suvremene svjetske dosege u obrazovanju istodobno ih spajajući s tradicionalnim kulturnim vrijednostima. Doprinos Školske knjige nacionalnoj kulturi, umjetnosti i znanosti potvrđen je mnogobrojnim državnim, regionalnim i drugim nagradama.

Objavljeno je više od 50 tisuća naslova, a ukupna naklada premašuje 450 milijuna primjeraka knjiga. Također, objavljeno je više od 250 rječnika, leksikona i enciklopedija te više od 210 milijuna primjeraka stručnih i dječjih časopisa. U prethodnom ciklusu odobravanja udžbenika 2014. Školska knjiga je bila jedini nakladnik koji je uz tiskane udžbenike ponudio i digitalne inačice za sve predmete i sve razrede.

Tagged